Feliks Ože Aljasim (Reuters)
Feliks Ože Aljasim (Reuters)

Telo izdalo Alkaraza: Predaja u drugom setu, Ože Aljasim na Mededeva u polufinalu

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.09.21. | 04:21

Meč završen pri vođstvu Kanađanina 6:3, 3:1 jer Španac zbog bolova u nozi nije mogao da nastavi

Spremao se u Njujorku mini-spektakl sa dvojicom glavnih protagonista koji će u narednim godinama biti značajan faktor u svetskom tenisu. Feliks Ože Aljasim i Karlos Alkaraz su već u prvih sat vremena četvrtfinalnog duela digli publiku na Artur Ešu na noge, dugim razmenama, spektakularnim poenima i lucidnim rešenjima izazivali ovacije, ali nažalost nije potrajalo. Telo je izdalo španskog tinejdžera koji je pri rezultatu 6:3, 3:1 za protivnika morao da preda meč zbog povrede noge.

Prava šteta, jer ko zna kakav bismo rasplet dobili u nastavku da je duel potrajao. Ostaje utisak da telo Alkaraza nije bilo spremno za neverovatne napore koje donose grend slem turiniri. Nikada do sada nije stigao ovako daleko, pritom je u poslednje dve runde igrao po pet setova protiv Stefanosa Cicipasa i Petera Gojovčika i na terenu u tim mečevima proveo oko osam sati. Pritom, stil igre koji neguje sa mnogo trčanja, promena pravaca i snažnih udaraca je takođe uzeo danak.

Izabrane vesti

Utisak bi sigurno bio upečatljiviji da je Ože Aljasim izvojevao pobedu osvajanjem tri seta, ali ni ovakav prolaz ne umanjuje nekoliko činjenica. Za početak da je prvi Kanađanin u istoriji tenisa koji se plasirao u polufinale US opena, zatim da je prvi čovek rođen posle 2000. godine koji je našao mestu među četiri najbolja na jednom grend slemu - podrazumeva se da mu je ovo najveći uspeh dosadašnjeg toka karijere.

Došao je na US open kao 15. teniser sveta, a u najmanju ruku napustiće ga kao 11. Mogao bi čak i u TOP 10, ali za takav podvig neophodna mu je pobeda protiv Danila Medvedeva sa kojim će nadmetati za finale. U tom slučaju skočio bi na deveto mesto i bacio bi iza svojih leđa Rodžera Federera.

Kada je reč o borbi, serveri su bili poprilično sigurni u prvih pet gemova, da bi u šestom Kanađanin izvršio pritisak na rivala. Iznova i iznova stizao je do brejk šansi, a tek četvrtu je pretvorio u oduzimanje servisa rivalu. Poveo je Ože Aljasim 5:2, a na 5:3, Alkaraz je imao lepu priliku da se vrati - nažalost, nije iskoristio 0:40 na servis 12. nosioca.

Drugi period je već doneo evidentnije fizičke probleme za Alkaraza koji se požalio lekaru. Nakon toga ostao je još koji minut na terenu, ali je na kraju pala odluka da se ne rizikuje sa produbljivanjem povrede, te da se baci peškir. Nema sumnje da je publika na najvećem teniskom stadionu na svetu bila razočarana, jer su ova dva mladića za sat vremena igre režirala sijaset spektakularnih poena.

Za kraj, detalj da Alkaraza koji je trenutno 55. na ATP listi čeka skok na 38. poziciju. Po onome što je pokazao u Njujorku već sada zaslužuje i više od toga.


tagovi

Karlos AlkarasFeliks Ože AlijasimUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara