Sabalenka i Ribakina su bile finalistkinje Australijan opena (© Reuters)
Sabalenka i Ribakina su bile finalistkinje Australijan opena (© Reuters)

Teniserke hvataju zalet Rolan Garos: Sabalenka i Ribakina dominirale na betonu, čekaju se na šljaci

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 19:43

Ko bi mogao da obeleži predstojeći deo sezone?

Turnirom u Čarlstonu i Bogoti počela je sezona šljake za teniserke, kao uvertira za centralni događaj na toj podlozi, Rolan Garos (od 28. maja do 11. juna). Dosadašnji deo obeležile su finalistkinje Australijan opena, Arina Sabalenka i Elena Ribakina se ove godine najčešće pominju u svetu ženskog tenisa, a kako se približava drugi grend slem, u Parizu, dižu se forme i sve obećava da će, kako to inače u konkurenciji dama biva, finala biti neizvesna.

Arina Sabalenka(24) dosadašnjim igrama dokazuje da je u dobroj formi. Igrala je Beloruskinja čak tri polufinala na grend slem turnirima u prethodne dve godine. Na Vimbldonu 2021. i US openu 2021. i 2022, ali uvek je „nešto“ falilo. To „nešto“ pronašla je na početku ove sezone. Bez izgubljenog seta došla je do titule u Adelajdu, tako sa dosta samopouzdanja otišla na Australijan open. Padale su Šelbi Rodžers, Eliz Mertens, Belinda Benčić, Dona Vekić, Magda Linet. Ni na Oziju protivnicama nije dozvolila ni jedan set, sve do finala sa Elenom Ribakinom. Kada je nakon dva sata i 28 minuta pobedila Ruskinju rezultatom 2:1 (4:6, 6:3, 6:3) podigla prvi grend slem trofej.

Izabrane vesti

Ribakina (23) je do tog finala imala nešto teži put od Sabalenke. Put joj je već u osmini finala preprečila Iga Švjontek, prva teniserka sveta. Posle toga do finala se borila sa Jelenom Ostapenko i Viktorijom Azarenko. Iako joj je trofej izmakao, u finalu se videlo da će ove dve igračice imati još zanimljivih duela. Taj susret dogodio se već u martu, kada su obe dominirale američkom turnejom. U njihovom drugom ovogodišnjem susretu, u finalu Indijan Velsa meč vredan titule pripao je Ribakinoj. Mnogi su se nadali da bi treći susret mogao da se desi već u polufinalu Majamija, ali Sabalenka je u četvrtfinalu izgubila od Sorene Kirstee, a Ribakini je drugu uzastopnu titulu osujetila Petra Kvitova.

I pored sjajnih rezultata, obema to nije bilo dovoljno za prvo mesto na WTA listi. Vrh i dalje čuva Iga Švjontek. Poljakinja je prvo mesto zaslužila kad je vanserijskom igrom obeležila 2022. godinu. Vezala je čak 35 pobeda i u prvoj polovini 2022. osvajala turnir za turnirom. Dohu, Indijan Vels, Majami, Štutgart, Rim, i na kraju sve to krunisala na Rolan Garosu. Iste godine kolekciju je uveličala još jedni grend slemom. Posle malog pada u igri na US openu je ponovo zablistala.

Ove godine, svi reflektori su upereni u Sabalenku i Ribakinu, ali Iga polako diže formu. Nakon ispadanja u Australiji osvojila je Dohu i igrala finale u Dubaiju i polufinale Indijan Velsa. Dosad je i na betonu i na šljaci ostvarivala dobre rezultate. Zna kako se osvajaju turniri, posebno Rolan Garos, koji je osvajala dva puta i na kojem će ove godine braniti titulu i poene.

Od ostalih igračica u TOP 10 koje su u prethodnoj godina imale kvalitetan učinak na šljaci tu su Džesika Pegula (finale u Madridu sa Ons Žeber), taj meč pripao je Tunišanki koja je igrala i finale Rima. Kori Gauf je došla do finala Otvorenog prvenstva Francuske, a Marija Sakari je igrala finale Indijan Velsa i Parme.

WTA LISTA

1. Iga Švjontek

2. Arina Sabalenka

3. Džesika Pegula

4. Karolina Garsija

5. Ons Žeber

6. Kori Gauf

7. Elena Ribakina

8. Darija Kasatkina

9. Marija Sakari

10. Petra Kvitova

 PIŠE: Anđela TOMANIĆ


tagovi

Arina SabalenkaElena RibakinaIga ŠvjontekWTAWTA listaRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara