Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Teniska biblija: Svi dokazi zašto je Novak Đoković bolji, veći, moćniji od Federera, Nadala…. Od svih!

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.06.23. | 18:33

Nije samo 23. osvojen grend slem, već i mnogo drugih činjenica koje potvrđuju nadmoć srpskog velikana

Od danas više rasprave nema – najveći je svih vremena! I tačka.

I dalje će se pojavljivati dušebiržnici koji pokušavaju da ga sapletu otkako se pojavio i koji mu ne priznaju ono što je neoborivo. Ali za njih bi Novak Đoković verovatno morao da počne da igra sa reketom za stoni tenis da bi bili mu se konačno poklonili kao NAJVEĆEM SVIH VREMENA.

Izabrane vesti

Rezultat je biblija sporta i najveći sudija. A Novakova teniska biblija je najdeblja od svih. Danas će mu planeta da iznad njega više ne stoji niko i da je on taj teniski Mont Everest koji će buduće generacije pokušavati da dosegnu i osvoje.

Osvajanjem rekordne 23. grend slem titule u karijeri, ispisana je najslavnija stranica u istoriji belog sporta. To je vrhunac tenisa i podvig kakav verovatno nikome u narednih 50-ak godina neće poći za rukom. Možda i duže. Možda i nikad? Dvojica najvećih rivala i takmaca koji su terali da probija granice Rodžer Federer i Rafael Nadal više nisu pretnja. Švajcarac je u penziji, Španac je pred njom i eventulano bi mogao još sledeće sezone da proba još jednom.

U teniski pasoš Novaka Đokovića je udaren najznačajniji pečat ali i bez njega je Novak iz mnogih razloga mogao da sa smatra najvećim u istoriji. Današnji trijumf je samo potvrda veličanstvene karijere koja će još trajati i biti još veća i bogatija.r

Kada god u budućnosti neko bude hteo da povuče paralelu između Novaka i ostatka čovečanstva koje je reketima udaralo zelenu lopticu, moraće da se drži činjenica. Onih najbitnijih.

A one kažu…

Đoković je jedini koji teniser je po tri puta u Open eri osvojio sva četiri grend slema,. Rekorder je i po broju grend slem finala (34). Jedini je u istoriji koji je na sva četiri grend slem turnira igrao makar po sedam finala! Federer i Nadal su to uradili po pet puta.

Jedini je koji je na dva različita grend slema došao do makar sedam titula. Rekorder je Australijen Opena sa deset titula, Nadal je rekorder u Parizu sa 14, Federer na Vimbldonu sa osam (Novak sa sedam može da ga sustigne već ove godine), a Federer, Konors i Sampras u Njujorku imaju po pet s tim što i tu Novak sa tri titule pretenduje da ih sustigne. Teoretski, Đoković bi na tri od četiri grend slema mogao da bude rekorder po broju titula.

Federer i Nadal nikada nisu svezali četiri grend slema pa i nekalendarska, Đoković jeste. Sa 30 uzastopnih pobeda na grend slem turnirima je rekorder (2015-16).

Šta je to još bitno pored grend slemova?

Najbitnije je biti broj jedan na svetskoj rang listi. Ona je poštena i surova. I postoji tačna računica ko gde treba da bude. Novak Đoković će sutra započeti 388. nedelju na prvom mestu svetske rang liste. I po tome je najbolji svih vremena. Federer je proveo 310. nedelja na prvom mestu, Sampras 286, Lendl 270... Đoković će svoj rekord i te kako popraviti.

Novak Đoković je i jedini teniser u istoriji koji je sedam puta na kraju godine bio svetski broj jedan. Pit Sampras je to uspeo u šest navrata.

Naravno, tu su i pare kao jedan od najbitnijih sudija u svetu sporta. Sa 169.727.627 dolara zaređenih u karijeri samo od nagrada na trunirima, Đoković je i ovde ubedljivo prvi. Slede Nadal sa 134.640.719 i Federer sa 130.594.339 dolara zarađenih od turnira.

Tu su i završni turniri. Popularni Masters kup na kojem učestvuju najboljih osmorica tenisera iz te godine. Đoković zajendo sa Federerom drži rekord sa po šest titula. I ima šansu da ga sruši već ove godine.

Posle grend slemova, na red dolaze turniri iz Masters kategorije, odnosno serije 1.000 kako se danas nazivaju. Po kvalitetu se ne razlikuju od grend slemova osim što se igraju na dva dobijena seta. Ali konkurencija je skoro ista. Novak Đoković je i tu rekorder 38 ttitula, Nadal ima dve manje, a Federer je stao na 28. Đoković je jedini u istoriji tenisa koji je u jednoj godini osvojio čak šest od 10 turnira iz Masters serije. Jedini je koji je u karijeri osvojio svih 10 masters turnira. I to po dva puta!

Kada se saberu najveće titule u tenisu (grend slem, masters i završni godišnji turnir), Đoković ih ima 67, Nadal 58, a Federer 54.

Ako neko želi da pod znak pitanja stavi težinu Đokovićevih pobeda, brojke su nemilosrdan sudija i u tom slučaju. Sa 244 pobede nad igračima iz Top 10 je rekorder. Federer ih ima 224, a Nadal 186.

I ono što treba posbeno podvući: Novak Đoković je bolji i uspešniji od Rodžera Federera i Rafaela Nadala u međusobnim duelima.

Protiv Švajcarca vodi 27:23 u ukupnom skoru. Na grend slemovima je 11:6 za Novaka, u grend slem finalima 4:1, na masters turnirima 11:9, a u masters finalima 5:3. Gde god je bilo bitno, Novak je bolji i uspešniji. Na tvrdoj podlozi je 20:18 za Novaka, na travi 3:1, a na šljaci je 4:4.

Srpski as protiv velikog rivala sa Maljorke vodi 30:29 u pobedama. Na grend slemovima je 11:7 za Nadala, na mastersima 16:13 za Novaka. Na tvrdoj podlozi je 20:7 za Đokovića, na šljaci 20:8 za Nadala, a na travi je nerešeno 2:2. Dakle, šljaka i Rolan Garos su jedino u čemu je Nadal bolje od Đokovića. Tu mu nema ravnog i verovatno nikada neće ni biti. Sve ostalo u tenisu je na Novakovoj strani.

Šta je još ostalo što srpski Supermen može da uradi?

Ukupan broj pobeđenih mečeva na grend slem turnirima. Federer ih do sada ima 369 i prvi je, a Novak ga sledi sa 348. Nadal je treći sa 314. Realno je da Đoković već sledeće godine godine sruši i ovaj Rodžerov rekord. Istovremeno bi mogao da padne i rekord po broju odigranih mečeva. Takođe Federerov. Švajcarac ih je do sada odigrao 429, a Srbin 394. Sledeće godine bi i ovo moglo da se promeni. Đokovi je i jedini igrač u istoriji koji je u pet navrata uspeo da veže po 20 pobeda na grend slem turnirima.

Kada se saberu sve ATP titula na kojima se računaju i oni najmanji turniri iz serije 250, Novak bi mogao da pojuri i rekord Džimija Konorsa koji je u karijeri osvojio 109 titula. Federer ih ima 104, a Novak Đoković i Ivan Lendl po 94. Nadal je stao na 92.

Ono što Đokoviću jedino fali je još to olimpijsko zlato koje ima Nadal. I ne sumnjamo da se u glavi već priprema za Pariz 2024.

I bez tog zlata, Novaku više niko ne može osporiti da je najveći svih vremena. Teniska biblija je prepuna dokaza za to. A kome su simpatičniji Federer, Nadal ili Sampras, to je već stvar ličnog ukusa. Jesu ti Rodžerovi elegantni bekhendi bili lepi za gledati, jesu ti Nadalovi spinovi prkosili zakonima fizike, ali svako od tih oružja je na kraju udarilo u neprobojni zid zvani – blistavi um Novaka Đokovića. Ispostavilo se da je glava kao i u svakom sportu najjače oružje. Ovakva glava nije viđena u istoriji tenisa.


tagovi

Novak ĐokovićRodžer FedererRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara