Tiranija kakvu svet nije video: Trio fantastiko uzeo 58 od 68 grend slem trofeja u poslednjih 17 godina

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.06.22. | 18:53

Novak i Rafa osvojili 14 od prethodnih 16 izdanja najvećih teniskih turnira...

Uoči svakog veliko turnira, posebno uoči grend slemova, mediji širom sveta pokušavaju da pronađu ili "izmisle" nekog člana nove generacije sposobnog da bude na nivou velike trojke koja vlada tenisom skoro 20 godina - konkretno od leta 2003, kada je Rodžer Federer podigao svoj prvi Vimbldon.

Nizala su se tu razna imena, ali uglavnom smo brzo spoznali realnost: da sa veličanstvenom trojkom niko ne može da se nosi. Najduže su trajali i povremeno pretili Endi Mari i Stan Vavrinka (po tri grend slem trofeja), sve ostalo svodi se na "statističku grešku".

Izabrane vesti

Tako su teniski statističari nakon novog Rolan Garosa Rafe Nadala konstatovali da su najuspešniji igrači u istoriji ovog sporta osvojili 58 od 68 poslednjih najvećih turnira.

Njihovu dominaciju koja je posebno izražena od juna 2005. i prvog Nadalovog Garosa (od tada pa sve do US opena 2009. niko osim Rodžera, Rafe i Novaka nije mogao do grend slema), uspelo je da prekine samo šest ljudi. Te 2009. u Njujorku učinio je to Huan Martin del Potro, Endi Mari uzimao je US open 2012. i Vimbldon 2013. i 2016, Sten Vavrinka najbolji je bio u Australiji 2014, na Rolan Garosu 2015. i US openu 2016, Marin Čilić trijumfovao je na US openu 2014, baš kao Domimik Tim 2020. i Danil Medvedev 2021.

Bez obzira što Rodžer Federer na grend slem trofej čeka od Australije 2018. godine, "tiranija" i dalje traje i sprovode je Đoković i Nadal udvoje. Srbin i Španac uzeli su 14 od poslednjih 16 najvećih turnira. Novak je uzeo osam, Rafa s ovim današnjim šest i po jedan Tim i Medvedev.

Podsetimo, kralj šljake je od danas povećao prednost u odnosu na Đokovića i Federera kada je u pitanju broj grend slem titula. On je trenutno na 22, dok Švajcarac i naš as imaju dve manje.

Ne mora ovo ništa da znači, jer ipak slede tri turnira, odnosno tri podloge koje mnogo više odgovaraju pre svega Novaku - trava Vimbdona, odnosno beton Amerike i Australije.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara