Tomi Pol (©Reuters)
Tomi Pol (©Reuters)

Tomi Pol gazi ka vrhu svetskog tenisa! Ali može li sve ovako protiv Novaka?

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.01.23. | 08:32

Kraj bajke Bena Šeltona

Američki tenis ima čemu da se nada, jasno je pokazao ovogodišnji Australijan open, na kome su trojica zemljaka iz SAD stigla do četvrtfinala. U polufinalu ostao je onaj jedan, najbolji, Tomi Pol.

Bajka Bena Šeltona, do prošle godine amatera koji je bio ispod 500. mesta na ATP listi, završena je u sudaru sa iskusnijim Polom. Odigrao je 25-godišnji teniser još jedan perfektan meč i pobedom od 7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:4 i zakazao potencijalno polufinale protiv Novaka Đokovića.

Izabrane vesti

Ako i tamo uspe da ponovi ovakav nivo tenisa, nećemo reći da Pol ide ka vrhu. Reći ćemo da će tamo sigurno i biti. Ali kako mu je ovo prvo grend slem polufinale u karijeru, te da je do sada osvojio samo ATP titulu u Stokholmu kada je u novembru 2021. savladao Denisa Šapovalova, bićemo još neko vreme uzdržani sa prevelikim hvalospevima.

Mada, ono što je danas prikazao, a i sve ono pre toga u Melburnu, zaista zahteva pažnju.

Uostalom, Pol nije slučajno prvi Amerikanac u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije još otkako je Endi Rodik tu bio 2009. godine. Niti će slučajno od ponedeljka biti u TOP 20 na svetu. Reč je o igraču koji je već pobeđivao i Rafaela Nadala i Karlosa Alkazara i Endija Marija i Zvereva, Ruda, Dimitrova, Vavrinku... Mada je u više navrata gubio od Dominika Tima i Stefanosa Cicipasa.

Svakako nije protivnik koj se sme potceniti, jer iako su se iz njegove generacije nekako brže probili Tejlor Fric i Rejli Opelka, Pol je uvek bio tu, među najtalentovanijima, igrač sa opasnim forhendom, dobrim kretnjama, solidnom brzinom... Samo se čekalo da eksplodira. I to se sada i desilo. Šelton nije imao nikakve šanse.

Pol je igrao maestralno, osvojio 86 odsto poena na prvi servis, pogodio 43 vinera, imao 26 neiznuđenih grešaka, duplo manje od mlađeg i nervoznijeg Šeltona, i tako obradovao majku koja je doputovala čak iz SAD kako bi gledala sinovljev prvi meč na “Rod Lejver areni“.

Nezaboravan dan za porodicu Pol, nema sumnje. Problem je samo što je Đoković takvih imao “milion“. A sa takvom zveri Tomi se još nije susreo. Jer činjenica je da ga u Melburnu i žreb pogleda. Žreb ukršten sa brojnim iznenađenjima. Od ispadanja Matea Beretinija u prvom, Kaspera Ruda već u drugom kolu zbog čega je Pol do polufinala stigao izbacivši od nosioca samo Davidovič Fokinu i Bautista Aguta.

Složićemo se, Đoković je ipak ne klasu iznad, nego dve, a možda i tri. Mada prvo treba savladati Andreja Rubljova. Sledeće na programu.


tagovi

Tomi PolBen ŠeltonAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara