(©Reuters)
(©Reuters)

Tompson odapinjao bombe, ali slaba vajda: Super Srbinu nema ravnog na Vimbldonu!

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.07.23. | 20:36

Australijanac namučio Novaka Đokovića, ipak, ništa više od toga. Najveći svih vremena se plasirao u treće kolo - 3:0

Ni mnogo krupnije zverke od Džordana Tompsona na vimbldonskoj travi nisu u proteklih 2.185 dana – toliko je prošlo od poslednjeg poraza najvećeg svih vremena na najstarijem turniru – nisu uspeli da prodru u glavu Novaka Đoković, da vide kako razmišlja, šta smera. Nedokučiv je za protivnike u Londonu, pogotovo kada igra na Centralnom terenu i tu se, za sada, ništa ne menja.

Kao da je došao iz prethodnog doba, pokušao je na starinski način australijski teniser da skine skalp srpskom asu, da ostvari najveću pobedu u karijeri (ostaće najveće one nad Endijem Marijem kada je bio prvi reket sveta, te Stefanosom Cicipasom). Miksovao je servise, tražio uglove, izlazio po svaku cenu na mrežu i – nije profitirao. Mučio najboljeg tenisera sveta jeste, ali ništa više od toga. I Džordan Tompson se proveo kao i mnogi pre njega koji su stajali na konta strani od Novaka na trećem grend slemu sezone – 3:0 (6:3, 7:6, 7:5).

Izabrane vesti

I dalje je Endi Mari taj koji može da se pohvali da je poslednji pronašao put i način da ne prokliza protiv Novaka Đokovića na travi, i zasigurno imponuje teniseru iz Škotske što se i posle jedne decenije njegovo ime provlači uz ime srpskog tenisera i Centralnog terena u istoj rečenici. Najveći predator u belom sportu došao je do 41. pobede zaredom na glavnom teneru u Ol-Ingalnd klabu, udario je novu recku, a sve skupa na 30 mečeva zaredom – računajući sva igrališta unutar londonskog kompleksa – nije izgubio.

Gledao je vlasnika 23 glend slema iz Dejvid Bekam iz Kraljevske lože, delio je Nik Kirjos savete Džordanu Tompsonu, usmeravao ga kako da igra. Smešio se brk Lejtonu Hjujtu kada je njegov sunarodnik potencirao izlaske na mrežu, ali na koncu sve to bilo je nedovoljno da priredi iznenađenje, da prvog favorita udalji iz Londona i Vimbldon dobije novog gospodara.

Australijanac je bombardovao Novaka servisima, imao je periode kada nepogrešivo servira i pretplatio se da gemove zatvara asovima. Redovno je posle prvog servisa izlazio napred, forsirao je servis-volej igru do iznemoglosti. Ponekad i na drugi istrčavao, ali je tada najčešće Đoković uspevao da ga uhvati na “ničijoj zemlji” i iz riterna dobije poen. Dugih razmena nije bilo, Tompson je bio glavni “krivac”, ali ni srpski teniser nije zaostajao.

(©Reuters)(©Reuters)

Najbolje to oslikava podatak da je u prvom setu kada je ubacivao prvi servis apsolutno svaki put dobio poen. Tako je bilo u čak 17 navrata.

Samo jedanput je teniser iz Sidneja u prvom setu zakazao na svoj servis – bilo je to dovoljno Srbinu da ga razoruža. Povratka nije bilo. Šesti gem bio je ključan, ali gubitak seta Australijanca nije uzdrmao. Naprotiv, zaigrao je bolje u nastavku, odbijao je da položi oružje pred najdominantnijom figurom belog sporta u poslednjih deset i kusur godina.

Nipošto nije odustajao od svoje igre. Istrajao je do kraja u onome što je naumio, iako mu se nije isplatilo. Dva puta je Novak u drugom setu mogao da napravi brejk, nije bio dovoljno skoncentrisan – doduše, jednom je proklizao – otišao je meč u taj-brejk i tamo je Džordan pukao pod pritiskom. Napravio je prvu duplu grešku u meču, a takve poklone srpski as oberučke prihvata.

Priterao je Đoković suparnika uza zid, doveo ga pred svršen čin i čekao savršen trenutak da mu zada konačan udarac. Produžio je dalje, završio posao u tri seta, i u trećem kolu ga čeka pobednik duela Stanislas Vavrinka – Tomas Martin Ečeveri.


tagovi

Novak ĐokovićDžordan TompsonVimbldonVimbldon 2023ATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara