Novak Đoković i Rafael Nadal (© AFP)
Novak Đoković i Rafael Nadal (© AFP)

Toni Nadal: Pita me Rafa šta da radi protiv Đokovića... Pomoli se Bogu! Novaka je izdao njegov ego

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.10.21. | 14:58

„Kad svi završe karijere tek ćemo tad videti ko je najbolji“, kaže nekadašnji trener španskog tenisera

Podaci kažu da su u istoj ravni, sa po 20 grend slem titula. O igri uvek može da se diskutujue, pošto predstavljaju različite stilove. I teško će se svet saglasiti ko je najbolji svih vremena: Novak Đoković, Rafael Nadal ili Rodžer Federer.

Dilema će trajati – iz našeg ugla makar dok Srbin ne osvoji još jedan veliki pehar – ali je zanimljivo kako na trku utroje gledaju rivali 34-godišnjeg Beograđanina. Primera radi, Toni Nadal, stric i nekadašnji Rafin trener.

Izabrane vesti

Na pitanje ko je najbolji u velikoj trojci odgovara uzdizanjem Švajcarca na pijedestal.

Ako gledamo kvalitet igre, Federer je najbolji. Najbolje bi bilo da sačekamo da svi završe karijere, tek onda ćemo videti ko je najbolji“, ističe Toni Nadal tokom gostovanja Marki.

I upoređuje načine na koji je njegov bratanac morao da se bori sa velikim rivalima.

Protiv Rodžera nam je bilo lakše da spremamo mečeve. Rafa je Federeru slao malo više loptice na njegovu bekend stranu, što mu je omogućilo da stekne određenu prednost. To smo počeli da primenjujemo 2006. A protiv Đokovića je uvek bilo komplikovanije, nikad nismo znali kako da mu se suprotstavimo. Kad ga je Rafa dobio na Ju Es openu 2010. pitao me je: „Šta da radim?“. A onda sam Karlosu Kostu, njegovom menadžeru, koji je sedeo do mene, kazao: „Možemo samo da se molimo Bogu. Novak je u tom trenutku bio bolji“.

U zapadnom svetu Đokovića i mediji, ali i pojedini rivali, smatraju „lošim momkom velike trojke. Zašto?

„Prva stvar, veliko rivalstvo su najpre počeli da grade Rodžer i Rafa. Obojica su igrala na različite načine. Onda se pojavio Đoković i ponekad bi ga izdao njegov. Imam veoma dobar odnos sa Novakom, normalna je osoba, međutim, neki potezi na terenu ne odgovaraju „broju jedan“ u svetu tenisa“.

Brojke, ipak, govore da bi Novak uskoro mogao da bude sam na vrhu liste sa najviše titula sa grend slemova. Naročito imajući u vidu da Federera muče povrede, a da je Rafa godinu stariji, pa je logično da pre Đokovića završi karijeru. Ko uopšte može do trofeja na četiri najveća turnira.

Smatram da će za Federera to biti komplikovan posao, jer mu je već 40 godina, a prebrodio je nekoliko operacija i nisam siguran da su bile uspešne. U Rafinom slučaju izgleda mi da su mu ostale još dve ili tri sezone i verujem da je sposoban da osvoji još koji grend slem. Stvarnost je takva da svake godine postaje sve teže i da mladi igrači sve više otežavaju put“.

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev, Andrej Rubljev...

Svi su mi slični. Ne znam ko je najbolji mladi igrač sveta. Kad su u najboljem izdanju, tu su negde, u rangu sa Rafom, Novakom ili Federerom. Problem je kad im kvalitet igre padne. Onda njihov tenis izgleda značajno lošije. Prvi koji uspe da stabilizuje te oscilacije može se nazvati najboljim mladim teniserom planete“.

Opservacije na različite teme Toni Nadal je završio upoređivanjem tenisa nekad i sad.

„Moderni koncept se zasniva na napadima drugog servisa. Igra se ubrzala. Kad je Rafa postao deo ATP tura, protiv igrača kakvi su bili Giljerme Korija ili Gaston Gaudio morali ste da se izborite za svaki poen. Igralo se više strateški. Danas se manje upotrebljava taktika, a više brzina. Bitnije je da budete prvi koji će jače udariti lopticu. Ranije se više mislilo. Rodu Lejveru ili Giljermu Vilasu treneri nisu ni bili potrebni. Samo su razmišljali šta da poprave. Danas se momci uglavnom oslanjaju na savete trenera, smatrajući da će im oni rešiti probleme. Sve se proučava na osnovu statističkih podataka. Realnost je drugačija: ako ne udariš lopticu dovoljno dobro nema šanse da dobiješ meč“, dodao je Nadal.


tagovi

Novak ĐokovićTenisToni Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara