Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Tvrd odgovor Đokoviću iz Melburna: Bez vakcine nema ni Australijan opena

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.10.21. | 12:52

Premijer australijske države Viktorija Danijel Endrjuz odgovorio Novaku Đokoviću rečima da verovatno nijednom nevakcinisanom teniseru neće biti odobrena viza za ulazak u zemlju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković mogao bi vrlo lako da propusti naredni Australijan open, ako je suditi prema stavu premijera Viktorije Danijela Endrjuza. Naime, nakon što je Đoković u razgovoru za beogradski Blic izjavio da ne namerava da bilo kome otkriva svoj status vakcinacije protiv kovida, kao i da još razmišlja o tome da li će igrati u Melburnu i da čeka konačnu odluku australijskih vlasti po pitanju dolaska ljudi iz inostranstva u narednom periodu, vest se brzinom munje proširila do Australije. Lokalni novinari u Melburnu pitali su premijera Viktorije, da li će devetostruki šampion Australijan opena u januaru iduće godine moći da dođe u ovu australijsku saveznu državu ukoliko ne bude imao dokaz o imunizaciji.

Odgovor je bio vrlo jasan i direktan. Endrjuz izjavio je rekao da nevakcinisaim teniserima "verovatno neće biti dozvoljen dolazak na Australijan open".

Izabrane vesti

Smatram da nevakcinisani teniseri neće moći da dobiju vizu da uđu u ovu zemlju“, rekao je Endrjuz.

Premijer je dodao da čak i u slučaju da nevakcinisanim teniserima budu odobrene vize, oni će morati da po dolasku u Melburn provedu 14 dana u karantinu, kao što je bio slučaj i prošle godine.

Ali mislim da ta osoba koju ste naznačili (Đoković) ili bilo koji drugi teniser, da ne personalizujemo sve ovo, kao ni bilo koji vozač Formule 1 ili golfer, neće dobiti vizu za Australiju bez potvrde o imunizaciji. Profesionalni sport je ovde na listi zanimanja od neophodne važnosti, za koja je obavezno primiti dve doze vakcine“, istakao je Danijel Endrjuz.

Interesantno je da Endrjuz smatra da inostrani profesiolani sportisti takođe mogu da uđu u isti koš sa zaposlenima na radnim mestima od značaja, kao što je slučaj sa australijskim sportistima na teritoriji Viktorije. Dakle, ovo čak nije propis na nacionalnom nivou.

Novak Đoković je u karijeri devet puta osvajao Australijan open i ukoliko mu bude odobren dolazak, imaće priliku da s još jednom titulom u Melburnu postane apsolutni rekorder po broju osvojenih grend slemova.

Kako je potvrdio i sam Đoković u razgovoru za Blic, u toku su intenzivni razgovori naionalne teniske asocijacije, Tenis Australije, koja je i organizator Australijan opena, sa zvaničnicima Savezne vlade i Vlade Viktorije o opcijama koje bi mogle da omoguće dolazak svih tenisera.

Tenis Australija je u nebranom grožđu, jer je niz vrhunskih tenisera i teniserki u proteklom periodu javno izrazio stav da se ne slaže sa obaveznom vakcinacijom protiv kovida. Pored Đokovića, poznato je da slično razmišljanje imaju i drugi i treći teniser sveta, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, kao i određeni broj najboljih teniserki sveta.

Za sada ni ATP i WTA kao krovne teniske organizacije nemaju takav propis, a teško je poverovati da će vrhunski asovi biti spremni da ponovo 14 dana treniraju u hotelskim sobama i rizikuju ozbiljne povrede na Australijan openu. S druge strane, grend slem bez plejade vodećih asova neće biti turnir na nivou koji se očekuje.

Ipak, imajući u vidu vrlo tvrdokorne stavove australijskih vlasti tokom pandemije, koje su podrazumevale višemesečna zaključavanja i silne restrikcije, nema sumnje da se neće ustručavati da isti princip primene i na jedan od četiri najveća teniska događaja na svetu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

(dopisnik MOZZART Sporta iz Sidneja)

 


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara