Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Ukroti mu servis i šetaj se do polufinala: Novakov izazivač jedan od 25 koji ga nikada nisu dobili

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.01.24. | 20:05

A odigrali su bar pet mečeva protiv najvećeg ikada

Od grend slema, do grend slema večito ista tema - Novakovo pisanje teniske istorije i obaranje rekorda. Povremeno obara tuđe, one koji su još ostali na tapetu, ali poslednjih godina najčešće prerađuje sopstvene, pomera ličnu letvicu. Do novog najvećeg broja grend slemova koje je neko živo biće imalo u svom vlasništvu, do 25. titule sa četiri najveća turnira u singlu - još tri meča, prvi u ranim jutarnjim časovima (oko 04.30) protiv starog znanca Tejlora Frica.

Uspavano je započeo novu melburnšku sagu, ali sledstveno praksi koja neretko prati srpskog asa, izgleda da je opet štimovao formu za drugu nedelju takmičenja, da bude najmoćniji kada kvalitet rivala bude zahtevao takav nivo tenisa. Istina, došao je u Melburn povređen i oporavlja se uz takmičenje.

Izabrane vesti

Nije Fric jedan od onih od kojih se očekuje da Novaku ozbiljno ugroze šampionske ambicije, ali de facto jeste najbolje rangirani i najkvalitetniji teniser na dosadašnjem putu ka odbrani titule.

Umeo je Fric kroz istoriju međusobnih duela da namuči Đokovića, baš u Australiji. Sećate se onog meča treće runde iz 2021. godine, meča u kojem je Novak usled problema sa mišićem trbušnog zida ispustio dva seta prednosti, pa ipak zatvorio meč u petom setu, posle skoro tri i po sata borbe? Bilo je tada i ne baš sportskih komentara Frica nakon poraza, poput onog „Da je bio zaista, zaista povređen, ne bi nastavio da igra". Da li je Novak to zaboravio ili ne, tek valja pomenuti da u narednih pet duela, nakon tog komentara, nije dozvolio Amerikancu ni jedan jedini set.

Đoković (1,12) - Fric (6,50)

Tako danas teniski statističari svrstavaju Frica u grupu od 25 tenisera koji su odigrali bar pet mečeva sa Novakom i koji ga nikada nisu pobedili. A protiv njih Novak danas ima ukupno 191 pobedu! Fric je pokušao osam puta, ali ima i gorih od njega. Apsolutni šampion nedobijenih duela sa Novakom je Gael Monfis kojeg je Srbin pobeđivao 19 puta, dok Žeremi Šardi (14 poraza), Andreas Sepi (12 poraza) i Miloš Raonić (12 poraza) takođe imaju dvocifren broj mečeva i poraza od Đokovića. Na dobrom putu da im se pridruži je i Fric.

Ono što će biti prvi i osnovni zadatak za najboljeg riternera svih vremena jeste da ukroti servis 196 centimetara visokog momka iz San Dijega. Uz samopouzdanje koje crpi iz moćnog početnog udarca, Fric je u osmini finala protiv Stefanosa Cicipasa odigrao jednan od najboljih grend slem mečeva u karijeri. Kada je ubacio prvi servis osvojio je čak 68/79 poena, a Grka je izbacio sa 50 vinera i samo 19 neiznuđenih grešaka.

"Osećam da su mi svi udarci na mestu kao i forma. Poslednji komadić mozaika je to što se osećam stoprocento dobro i znam da kada budem išao do krajnjih granica, da će moje telo moći to da prati. To je najvažnija stvar za mene", rekao je Fric nakon Cicipasa.

Ali Cicipas nije Đoković, iako je igrao finale u Melburnu prošle godine. A i postoji razlog zašto Fric nikada nije pobedio srpskog teniskog titana. A razlog je taj što kad servis stane, a često stane protiv onog koji ga najbolje čita i bombe od preko 200 na sat vraća pod noge, nema mnogo toga da ponudi kada je prekoputa najkompletniji teniser planete. Čak i zvančni sajt Australijan Opena, prognozira pobedu Đokovića u tri seta.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijan open 2024Tejlor Fric

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara