Dijana, Srđan i Đorđe Đoković (©Reuters)
Dijana, Srđan i Đorđe Đoković (©Reuters)

REKAPITULACIJA: Novakov dan u Melburnu sa srećnim krajem

Vreme čitanja: 24min | pon. 10.01.22. | 14:07

Ispratite kako su tekla dešavanja iz Australije iz minuta u minut

****

KOMPLETAN NOVAKOV DAN U MELBURNU

Izabrane vesti

14.40 - KRAJ KONFERENCIJE ZA NOVINARE!

14.39 – Na pitanje novinara oko vremena kada se Novak Đoković zarazio virusom korona, odnosno da li je bio u javnosti i posle 16. decembra kada je dobio potvrdu o pozitivnom testu, Đorđe je odgovorio:

“Svi dokumenti su legalni i ceo proces je bio javan“.

14.37 - Novak Đoković se na kraju nije obratio putem video linka, a iako se pisalo da je Srđan navodno potvrdio da će se to desiti, na konferenciji je ubrzo rečeno da to neće biti slučaj.

14.34 - Srđan Đoković je poslao jasnu poruku celom svetu:

“Oni (australijske vlasti) ne znaju šta su učinili. Sve ovo što se dogodilo daće Novaku dodatnu snagu. Osvojiće još deset grend slemova. On jedva čeka da izađe na meč, jedva čeka da igra i osvoji turnir“.

14.30 - Novak je u kratkom obraćanju na društvenoj mreži Tviter poručio:

“Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija poništio odluku da mi se ukine viza. Uprkos svemu što se desilo, želim da ostanem i takmičim se na Australijan Openu. Ostao sam fokusiran na taj cilj. Doleteo sam ovde da bih igrao na jednom od najznačajnijih turnira pred fantastičnim navijačima. Ne mogu dovoljno da se zahvalim svima koji su bili uz mene i dali mi podršku, snagu i volju da izdržim“, poručio je najbolji teniser svih vremena. Opširnije OVDE.

14.26 - Najlepša fotografija iz Melburna - Novak Đoković je trenirao na Rod Lejver areni u društvu svojih trenera i najbližih sportskih prijatelja!

14.23 - Otac najboljeg tenisera sveta nastavio je:

“Sudija koji je vodio Novakov slučaj pokazao je da on nijednim svojim delom nije krivac, jer oni koji su sve ovo zamesili nisu mogli da pronađu dokaz da je kriv. Sudija je odradio fantastičan posao, jer je sagledao sve detalje i doneo pravu presudu. Nadam se da ćemo se opet okupiti za tri nedelje ovde, da proslavimo novu Novakovu titulu. Da slavimo pobedu, da slavimo uspeh našeg Novaka“.

14.20 - Srđan Đoković je zatim otkrio:

“Pokušali su da ga nateraju da potpiše da se odrekne vize kako bi lakše mogli da ga deportuju. On je to odbio jer shvata da nema razloga da potpiše tako nešto. Nijednim svojim delom nije doprineo da se tako nešto od njega traži. Ovo je strahovito velika, ogromna Novakova pobeda. Oduzeli su mu bili telefon, nisu mu dali da sa bilo kim kontaktira, ni sa advokatima da pripremi fantastičnu odbranu. Sa njima je bio svega nekoliko sati. Ovo je pobeda Novaka, njegovog tima, porodice i celog slobodarskog sveta“.

14.16 - Novakov stric Goran kratko je poručio:

“Nadam se da će Novak sada imati dovoljno vremena da se spremi, igra i osvoji turnir u Melburnu. Da tamo proslavi 21. grend slem svoje teniske karijere“. Opširnije OVDE.

14.13 - Reč je zatim preuzela Novakova majka Dijana.

“Novak ništa nije kriv, Novak nije uradio ništa što se kosi sa zakonom. Ništa nije uradio pogrešno, ispoštovao je sve procedure, a opet preživeo torturu. Naravno da je ustao protiv takvog sistema, jer smatra da zaslužuje boravak sa vizom koju je dobio. Nikada se nismo suočili sa ovako teškom situacijom. Bili smo u poziciji da ne znamo šta je sa njim, da li je dobro, da li je sit... To su stvari koje majke ne mogu da prebrode i razumeće sve majke. Ovo je njegova najveća pobeda u karijeri, veća od svih na terenu“, poručila je Dijana Đoković.

14.08 - Đorđe je potvrdio da je Novak odmah posle odlaska iz zgrade u kojoj su kancelarije njegovog pravnog tima otišao na teniski teren kako bi odradio trening!

“Novak je veliki pobednik, veliki sportista i šampion. On je već bio na terenu, radio je i trenirao, pripremao se. Novak je pošten, izuzetan čovek, izuzetno me čini srećnim i zadovoljnim što je pravni sistem Australije objektivan i što funkcioniše“.

14.06Novakov brat Đorđe se takođe kratko obratio u uvodnom obraćanju.

“Jako je teško da branimo našeg brata i sina, a da ne uvredimo nekog. Novak je uradio apsolutno sve što je mogao da pokaže istinu. Zahvalio bih se pravnom sistemu Australije, hvala i sudiji Keliju što je objektivno vodio suđenje i sagledao apsolutno sve činjenice od momenta Novakovog apliciranja za vizu do kraja sudskog procesa“.

14.04 – Počelo je obraćanje porodice Đoković:

“Okupili smo se da proslavimo pobedu našeg Novaka“, rekao je Srđan Đoković.

12.39 - NAJNOVIJA VEST: Novak Đoković planira da se putem video linka uključi na konferenciju za novinare u organizaciji njegovog oca Srđana. Ova vest potvrđena je za BBC Srbija. Videćemo o čemu će govoriti najbolji teniser sveta. Podsetimo, konferencija je zakazana za 14 časova.

12.05 – Novinari BBC razgovarali su sa jednim od zatvorenika u zloglasnom hotelu gde je Novak Đoković proveo pet dana. Izvesni Mohamad Džoj Mija izjavio je sledeće:

“Osećam se mentalno slomljeno. Nisam osetio ni prirodno svetlo, ni svež vazduh jako dugo. Moj život je soba u kojoj se nalazim“.

Isti izvor porazgovarao je kratko i sa češkom teniserkom Renatom Voračovom koja je naknadno poslata u hotel iako je regularno ušla u Australiju sa istom dokumentacijom kao Novak Đoković i čak igrala pripremni turnir za Australijan Open. On je samo rekla:

“Osećam se kao u zatvoru“.

11.56 - Konferencija za medije porodice Novaka Đokovića, prvobitno najavljena za 12 sati, pomerena je i održaće se u 14 časova. Do pomeranja termina došlo je pošto se još ne zna da li će Novak, uprkos tome što je dobio sudski spor u Australiji, ostati u zemlji ili će ministar za migracije iskoristiti zakonsko pravo i doneti odluku o deportaciji.

11.32 - Portparol ministra za migraciju Aleksa Hoka potvrdio je da i dalje postoji mogućnost da Novaku Đokoviću bude poništena viza uprkos sudskoj presudi.

“Posle današnje odluke suda možemo da obavestimo javnost da ministar za migraciju i dalje ima diskreciono pravo da Novaku Đokoviću poništi vizu na osnovu člana 133C(3) Zakona o migraciji. Ministar i dalje nije doneo odluku po ovom pitanju zbog čega je proces i dalje otvoren“.

11.25 - Pogledajte snimke dešavanja sa ulica Melburna, scene nisu nimalo naivne...

11.05 – NAJNOVIJA VEST: Ministar za migraciju Aleks Hok nije u roku od četiri sata doneo odluku da li će da poništi vizu Novaku Đokoviću, što znači da je najbolji teniser sveta slobodan čovek. Ali, ne potpuno, jer prema informacijama pouzdanih medija iz Australije, Hok će definitivnu presudu po ovom pitanju doneti najranije sutra kod njih, a noćas kod nas! Takođe, ističe se da ministar i dalje ima potpunu slobodu da u bilo kom momentu poništi Novakovu vizu, ako to želi, pozivajući se na članove australijskog zakona. Opširnije OVDE.

10.56 – INCIDENTI U MELBURNU: Reagovale su policijske snage i ljude okupljene kako bi podržali teniskog asa zasule suzavcem! Situacija polako izmiče kontroli, šuška se čak o tome da Novaka voze na aerodrom... Ali, nećemo ništa da tvrdimo, čekamo novosti!

10.48 – Prema dostupnim video snimcima sa lica mesta, upravo je iz zgrade gde je smeštena kancelarija Novakovih advokata izašao crni audi sa zatamljenim staklima, veruje se da je najbolji teniser sveta unutra! Ljudi koji su se okupili ispred zgrade sa povicima “Free Nole (Oslobodite Novaka)“ ispratili su odlazak automobila, sada čekamo zvanične informacije i eventualnu potvrdu da je unutra bio Novak.


Fotografija automobila koji napušta zgradu, a da li je Novak Đoković unutra?Fotografija automobila koji napušta zgradu, a da li je Novak Đoković unutra?

10.42 – NAJNOVIJA VEST: Definitivna odluka o tome da li će Novaku Đokoviću biti poništena biće poznata za najkasnije pola časa, javlja dopisnih Javnog servisa iz Melburna koji se nalazi na licu mesta! Uskoro ćemo znati više...

10.34 – Nema tog srpskog okupljanja, ma gde se nalazili, bez tradicionalnog srpskog kola! Ovo su trenutna dešavanja ispred zgrade u kojoj se nalazi Novak Đoković...

10.28Novakov otac Srđan Đoković najavio je novu konferenciju za novinare. Obraćanje medija zakazano je za 12 časova u restoranu “Novak“ na Novom Beogradu.

10.23 – Jedan od vodećih stručnjaka za imigraciona pitanja u Australiji i nekadašnji zvaničnik Ministarstva za migraciju Abul Rizvi poručio je da Novaka Đokovića “ne čeka prijatno vreme u Melburnu“ ako se zadrži odluka sudije Kelija i prvi teniser sveta zaigra na Australijan Openu.

“Mnogi će biti ljuti zbog svega što se dešava ovde“, rekao je Rizvi i nastavio:

“Pod pretpostavkom da Vlada Australije ne poništi Novakovu vizu i on zaigra na Australijan Openu, sigurno će se susresti sa brojnim problemima tokom boravka na takmičenju. Iskreno, preporučujem Tenisu Australija i gospodinu Đokoviću da dobro razmisle o sledećem koraku. Moraće da uvere da neće biti rizika po javno zdravlje“.

10.19 - Novinarka Asošiejted Presa Keren Svini javlja da su snage ispred zgrade gde se nalaze advokati Novaka Đokovića zapravo samo policija države Viktorija koja obezbeđuje skup. Razlog tome je očigledan – zbog velikog prisustva medija i izveštača, Novakovih fanova i drugih osoba potrebno je da se obezbedi prostor oko zgrade.

10.12 - Nekadašnji najbolji britanski teniser Endrju Kesl je u razgovoru za BBC izjavio da su australijske vlasti aktivirale “nuklearku“ odlukom da krenu u proces deportovanja najboljeg tenisera sveta!

10.07 – Pouzdani australijski novinar Pol Sakal objavio je saznanje od četiri različita izvora iz tamošnjih vlasti i teniskog sveta da Novak Đoković NIJE uhapšen! Kako navodi, imigracioni ministar Aleks Hok i dalje nije doneo odluku da li da definitivno poništi Đokovićevu vizu.

10.02 - BITAN DETALJ: Australijske vlasti, tačnije ministar za migraciju Aleks Hok, ima četiri sata da na svoju ruku opet oduzme vizu Novaku Đokoviću. Taj rok ističe najkasnije do 12 časova po srednjoevropskom vremenu.

09.38 - Kompletna izjava Đorđa Đokovića: "Ne verujem da će prihvatiti bilo kakvu nagodbu sa njihove strane, već će želeti da izgura pravdu do kraja. On je otišao tamo da igra tenis, a učinjena mu je velika nepravda od njihovih imigracionih oficira". Opširnije OVDE.

09.35 – Politikolog Nina Marković Kaze iz Australije javlja da sada sve zavisi od odluke jednog čoveka...

"Znamo da Aleks Hok, ministar za migraciju, taj je koji će doneti odluku o deportaciji Đokovića. Očigledno je da premijer Skot Morison ima druge namere", objasnila je Nina Marković Kaze i dodaje:

"Očigledno da odluka suda nije dovoljna. Sada se prebacuje nadležnost na ministra za migraciju... Najbolje bi bilo da dobije vizu stalnog boravka, to bi bilo šlag na tortu u njegovu korist".

09.30 - Novinar britanskog Telegrafa Oliver Braun javlja – ogromno prisustvo policijskih snaga u Kolinsovoj ulici u Melburnu, gde je smeštena kancelarija advokata koji su zastupali Novaka Đokovića. Kako ističe – policija je tu da bi uhapsila najboljeg tenisera sveta!

09:22 - Policija je stigla ispred kancelarija Novakovih advokata i čeka. LIVE STREAM

09:18 - Đorđe Đoković za TV Prva: "Ovo je sve politika! Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatvore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Nole je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijskih vlasti i oni to teško podnose".

09:14 - Brat Novaka Đokovića (Đorđe) trenutno gostuje na TV Prva gde ekskluzivno otkriva da su tačne informacije koje stižu iz časa u čas da australijske vlasti pripremaju njegovu deportaciju. On kaže da je Novak trenutno u društvu svojih advokata...

09:11 - Oglasio se Rafa Nadal. Kaže da bi više voleo da Novak ne igra na Australijan openu. Opširnije OVDE.

09:07 - Postoje ozbiljne naznake da će Novak Đoković biti deportovan pod pretnjom hapšenja! Opširnije OVDE.

07.48 - Saslušanje je završeno, nećemo još da zatvaramo ovaj tekstualni prenos, da vidimo ko će se javiti da prvi prokomentariše...

07.38 - Opširnije o tome šta je sud odlučio čitajte OVDE. Novak će na slobodu, jer su lokalne vlasti krajnje neshvatljivo reagovale na aerodromu. Ali to i dalje ne znači da će Đoković i igrati na Australijan Openu, jer ministar imigracije još može da mu ukine vizu, sada po sasvim drugom osnovu. Ponavljamo, čitajte OVDE.

07.20 - Dugo smo čekali, ali bar su dobre vesti: sudija Entoni Keli je upravo pročitao informaciju da su Novak Đoković i australijske vlasti postigle dogovor da se poništi odluka o oduzimanju vize. Vlada će platiti sve troškove, a Đoković će izaći iz pritvora u narednih 30 minuta!

07.17 - Evo nas opet! Suđenje se upravo nastavlja, trebalo bi da čujemo šta imaju da kažu australijske vlasti...

07.01 - Upravo su se javili iz suda, samo da javnost obaveste da nameravaju da se vrate poslu. Nisu rekli kada, ni zbog čega ovo odlaganje, jer proces je trebalo da bude nastavljen još oko 06.00.

06.46 - Ne pišemo ništa, jer još čekamo nastavak suđenja... Odavno je trebalo da se desi. Ceo ovaj proces na trenutke podseća na čuvenu dramu Samjuela Beketa "Čekajući Godoa".

06.13 - Oko 11.000 ljudi trenutno prati suđenje na Jutjub video linku, iako je ono na pauzi. Još sad kad se probudi Evropa...

05.56 - Saslušanje je ponovo u toku. Kristofer Tran, savetnik savezne vlade, ističe da zabrana ističe u 16 ​​časova (do šest ujutru) i namerava da je produži najmanje do 16:30 po lokalnom vremenu. Sudija Entoni Keli produžava to do 20 časova (10 časova po našem vremenu). I ponovo je privremeno prekinut rad.

Novak Đoković je bio u belom kombiju (©Reuters)Novak Đoković je bio u belom kombiju (©Reuters)

05.51 - Beli kombi je napustio hotel Park pošto je Novaku Đokoviću dozvoljeno da se preseli na drugu, nepoznatu adresu, kako bi na daljinu mogao da prati sudski postupak. Gardijan Australija ne može da potvrdi da li je teniska zvezda bila u kombiju, kojem su zatamnjeni prozori i koji je napustio centar. Na licu mesta je bila dodatna policija i velika gomila medija koja je fotografisala kako je odlazila. U ponedeljak popodne, sudija saveznog okružnog suda Entoni Keli naložio je da australijske granične snage moraju dozvoliti Đokoviću da izađe iz imigracionog centra u Karltonu kako bi mogao da gleda saslušanje s druge lokacije. On će danas da se vrati u hotel ako njegova žalba ne bude okončana.

05.40 – I dalje je pauza. Nastavak je predviđen za 05.45.

05.12 - Uskoro se očekuje nastavak suđenja.

04.55 - Nastavak suđenja možete da pratite na You Tube kanalu.


04.50 - Novaku Đokoviću je dozvoljeno da izađe iz hotela Park, u kojem se nalazi od kada mu je ukinuta viza, dok traje sudski spor.

04.05: Pauza za ručak je sat i 15 minuta. Ostanite uz Mozzart Sport. Iz minuta u minut ćemo vas izveštavati o suđenju Novaka protiv Australije.

04.00 – Pauza od pola sata je u Melburnu. Tran navodi kako će u ime vlade odgovoriti na Đokovićeve argumente posle pauze za ručak. Prvo kaže da će proći kroz to kako je Đoković dao odgovor posle obaveštenja da mu je ukinuta viza. Zatim će objasniti kako proceduralna pravičnost nije uskraćena jer je odluka o tome kada treba započeti intervju regulisana statutom. On kaže da će se veći deo usmenog podneska odnositi na proces koji je delegat sledio pri donošenju odluke o ukidanju Đokovićeve vize.

03.55 - Noćas ne spava ni Banjaluka.

03.40 - Savetnik savezne vlade Tran tvrdi da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili pritisak na Đokovića tokom procesa intervjua. Keli odgovara da bi bio „najviše nerad na raspoloživim dokazima“ da sugeriše stvarnu nameru pritiska, ali to ne ubija poentu da je Đoković osećao pritisak. On kaže da su u periodu od oko osam sati delegati utrčavali i izlazili iz sobe za intervjue, koja se snimala, pa se Đoković osećao pod pritiskom.

03.34 - Đokovićevi advokati su završili svoje usmene podneske i predložili puštanje našeg asa iz pritvora. Sada reč ima Kristofer Tran, savetnik savezne vlade, koji će govoriti oko pola sata pre pauze.

03.31 - Vud kaže da je Đokoviću trebalo dati više vremena da razgovara sa svojim predstavnicima pre nego što je viza ukinuta.

Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno".

03.22 - Sada prelazimo na transkript razgovora između Đokovića i pripadnika Granične službe. Viza našem asu je ukinuta u 7.29 časova, a Novak je obavešten u 7.42. Tražio je do 8.30 ujutru da odgovori na obaveštenje o otkazivanju i morao je da razgovara sa advokatima. Vlada je odluku donela na osnovu onoga što je on do tada pružio. Vlada predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok se Đokovićev savetnik ne slaže s tim.

03.10 – Savezni okružni sud je objavio nalog koji pokazuje da je sudija Entoni Keli pristao da dozvoli Đokoviću da gleda ročište van hotela Park gde se nalazi u pritvoru. U nalogu se ne navodi odakle Đoković gleda današnje ročište.

03.02 - Sudija Keli je naložio je da Novak Đoković takođe prisustvuje saslušanju putem video linka. Novak je sada u prostoriju koja je odabrana od njegovog advokata.

03.00 - Vud kaže da delegat ministra koji donosi odluku o ukidanju vize Đokoviću nije pružio dokaze da prethodna infekcija Kovidom-19 nije valjan razlog za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv ulaska u Australiju. I u tom slučaju, jedini dokaz na koji se može osloniti su smernice koje kažu da se vakcinacija može odložiti do šest meseci od infekcije kao valjan razlog za medicinsko izuzeće.

02.56 - Vud kaže da Đoković ne pokušava da tvrdi da je u potpunosti vakcinisan protiv Covid-19, i da se to ne traži kao deo ovog slučaja.

02.50 - Đokovićev savetnik Nikolas Vud sada prolazi kroz proces u Australijskog registru za imunizaciju za one koji ne mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 iz zdravstvenih razloga.

"Ovo je valjan razlog za privremeno izuzeće za akutno teško zdravstveno stanje... PCR je potvrdio infekciju“, kaže Vud.

(©Reuters)(©Reuters)

On je dodao da nije preporučljiva vakcinacija i da bi imala ograničenu korist za nekoga ko je nedavno imao Covid-19, u kombinaciji sa rizikom od štetnog efekta.

02.39: Novakovi poštovaoci ispred suda čekaju na odluku. Spreman je i šampanjac.

02.36 - Uskoro se očekuje izlaganje suprotne strane.

02.21 - Najnovija informacija koju je objavio Novakov brat Đorđe glasi da su Novakovi advokati završili izlaganje i da za 15 minuta kreće izlaganje suprotne strane.

02.12 - Suđenje je nastavljeno!

02.10 - Slavni američki teniser, a kasnije još uspešniji trener Agasija, Marija, Nišikorija i još nekih tenisera Bred Gilbert se oglasio na Tviteru i prokomentarisao dosadašnji tok suđenja.

"Džoker je definitivno sve jači kako meč odmiče".


02.07 - Još jedna jako bitna stavka na kojoj insistira advokat Vud (pre prekida) je što je delegat na aerodromu probao da odgovori Đokovića od pozivanja advokata izjavom da mu ni on ne može pomoći, jer nema načina da mu pomogne.

01.57 - Suđenje je prekinuto jer je opet pukao video link zbog prevelikog opterećenja. Sudija kaže da će se proces nastaviti kada se veza rastereti.

01.56 - Advokat Vud je rekao da je federalna vlada samim tim što je izdala vizu Đokoviću, poručila mu da je „OKda dođe“. Kada je ispalo da ima problem kada je stigao u Melburn, sud je čuo da je Đoković ostao zatečen i da je rekao: „Ako postoji neki problem, ja ne znam šta je“ i da je zatražio da priča sa advokatom. Sudija Keli je dodao je da je Đoković rekao zvaničnicima da nikada ne bi ni krenuo za Australiju da je mislio da ne ispunjava uslove za ulazak u zemlju.

01.54 - Advokat Vud trvdi da je Novak dokaze o medicinskom izuzeću pokazao i pre ukrcavanja u avionu u Dubaiju i posle sletanja u Melburn. Dokument koji je pokazao je bio potpisan od strane šefa medicinskog tima teniskog saveza Australije.

01.52 - Sudija Keli čita delove transkripta događaja tokom časova saslušanja na aerodromu: "U ranim jutarnjim časovima u četvrtak ujutru, u četiri časa, osobi je naređeno da ugasi telefon, da u potpunosti ostane bez mogućnosti komunikacije do perioda od 7:42 časa. Đoković je rekao delegatu: „Ako mi date dovoljno vremena dok se probude ljudi iz Teniskog saveza, moj agent, da mi dozvolite da se putem telefona čujem s njima, moći ćemo zajedno da iskoristimo mogućnost da vam dostavim sve što vam je još potrebno“.

01.47 - Sudija Keli: "Transkript sa aerodroma pokazuje da mu je uskraćeno vreme da razgovara sa advokatima ujutro pre nego što mu je ukinuta viza".

01.45 - Vud kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije pre nego što je Novak krenuo na put, reklo da Đoković ispunjava kriterijume za slobodno putovanje i da ne zahteva odlazak u karantin. Dao je dokaze koji nisu bili obavezni i ispunio uslove. Vud kaže da bi svaka razumna osobana Novakovom mestu pretpostavila da je uradio sve što treba. Đoković je na po dolasku na aerodrom u razgovoru sa službenicima uradio sve kako treba iako je bio zbunjen.

01.40 - Sudija Keli: "Gospodin Đoković je bio pomalo naivan i da je službencima sve što su tražili i zahtevali od njega".

01.36 - Ovo lepo zvuči. Sudija Keli: "Ono što me posebno interesuje je status dokumenta koji nije prihvaćen od strane delegata koji donosi odluku o vizi. Profesor i eminentni kvalifikovani stručnjak specijalista su odobrili medicinsko izuzeće. Pored toga potvrdila ga je i nezavisna komisija koju je sastavila država Viktorija. I taj dokument je delegat dobio u ruke. Na kraju pitanje koje moram da postavim je: Šta je ovaj čovek mogao više da uradi?“

01.34 - Advokat Vud je odgovorio da je "Novak dao sve od sebe da pribavi sve dokaze i da je pokazao dokaze za medicinsko izuzeće pre nego što se ukrcao na avion".

01.33 - Sudija Keli kaže da je Novak službenicima na aerodromu rekao: “Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima, pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite”.

01.27 - Novakovi branioci tvrde da je srpski teniser sve dokumente koje je trebalo da dostavi da bi ušao u Australiju dostavio nadležnim institucijama pre nego što je sleteo u državu.

01.26 - Sudija Keli je tražio pauzu.

01.21 - Đokovićevi advokati i sudija Keli razgovaraju o mogućnosti da im se dozvoli duže vremena za iznošenje odbrane od prvobitno dozvoljenih 120 minuta. I izgleda da ide u tom smeru da će im biti dozvoljeno da govore pola sata duže.

01.19 - Advokat Vud je rekao da je u aplikaciji za vizu Đoković izneo zahtev za medicinskim izuzećem od vakcine, u kojem nije stajalo da je neophodan dokaz za izuzeće. Ali da je Đoković svakako dostavio i taj dokaz. A, u pitanju je mogućnost kontraindikacija na vakcinu.

01.14 - Nik Vud kaže eda službenici nisu poštovali proceduru kako treba i optužuje australijsku vladu za poptuni nedostatak dokaza.

01.09 - Novakov advokat je rekao da viza nije odbijena iz konkretnog razloga već zbog mešavine dva razloga što ne bi trebalo da je relevantno. On kaže da granični službenici nisu dali validno objšanjenje o namerama vlade Australije da suspenduje vizu Đokoviću. Po pravilima bi neko kome se ukida viza trebalo o tome ranije da bude obavešten i da mu se dozvoli vreme za reakciju. Kod Novaka to nije bio slučaj.

01.03 - Proradio je link za video prenos suđenja. Ovde možete da pratite šta se dešava.


01.01 - Sudiju zanima proces koji su imigracioni službenici koristili kada su suspendovali Đokovićevu vizu i da li su se do tančina držali pravila.

00.58 - Sudija Keli je upozorio Novakovog advokata da ne koristi akronime "jer nismo u srednjem veku".

00.53 - Sudija Keli je prvo od Đokovićevog advokata tražio da mu detaljno objasni obaveštenje o suspenziji vize koju je dobio, a onda i da mu prepriča satnicu razgovora koje je Novak vodio na aerodromu sa Graničnom službom.

00.53 - Stižu prve informacije iz sudnice. Proces je navodno počeo šalom sudije Kelija.

00.45 - Javlja i BBC da je suđenje počelo ali niko nema informacije šta se dešava. Po rasporedu, Novakov advokat bi trebalo da govore prvi. U pitanju je Nikolas Vud. Francuski mediji su objavili "printskrin" sa video linka prenosa suđenja gde se Novakov advokat vidi u gornjem desnom uglu.


00.39 - Australijska novinarka Karen Svini javlja da je - SUĐENJE POČELO! Bez prenosa putem video linka jer tehnički problemi nisu rešeni s obzirom da preko 20.000 ljudi sa svih strana sveta pokušava da se nakači na video link. Ona smatra da je ovo katastrofalna odluka suda jer je stvar to velika da sve mora biti transparentno i dostupno javnosti.

00.35 - Pored Vlahovića, Mitrovića, Piksija, još gomila srpskih sportista među kojima su Luka Milivojević, Srećko Lisinac, Tijana Bošković, Nemanja Radonjić su preko društvenih mreža pružili podršku najboljem teniseru sveta.,

00.30 - Endi Mari se oglasio na Tviteru i očigledno mu se ne sviđa poseta britanskog političlara Najdžela Faraža Beogradu i porodici Đoković.

"Molim te, snimi i neprijatan momenat kada im kažeš da si veći deo političke karijere proveo agitujući da se iz Velike Britanije deportuju ljudi iz Istočne Evrope", napisao je Mari aludirajući na Faražove radikalne političke stavove na domaćoj sceni.


00.26 - Ceo svet sa nstrepljenjem čeka početak procesa. BBC u svom lajv prenosu podseća da bi konačna odluka sudije Kelija mogla da se čeka do utorka. Čak i u slučaju da Novak pobedi danas u sudskom procesu, Ministar za imigraciju može da preinači odluku suda i da mu ukine vizu. BBC kaže da bi to tek bila katastrofa i potpuni debakl koji država Australija sebi jednostavno ne sme da dozvoli posle svih brljotina koje je napravila.

00.22 - Problemi sa tehnologijom i dalje traju. Uoči početka saslušanja je zamenjen link zbog opterećenja koje se očekivalo. Sada stižu informacije da će se koristiti stari link na kojem postoje problemi sa zvukom jer tehničar ne može da isključi zvuk i trenutno se čuje kako svi pričaju u glas.

00.16 - Evo kako izgleda atmosfera ispred suda u Melburnu.


00.12 - Saslušanje nije ni počelo zbog pomenutih tehničkih problema, javljaju reporteri sa lica mesta.

"Radimo na popravci", rekao je portparol suda u Melburnu.

00.07 - Link na kojem je trebalo da ide video prenos procesa iz sudnice - ne radi! Izgleda da je pukao pod opterećenjem ljudi iz celog sveta koji žele da vide i čuju šta se dešava u jednom od najvećih skandala u istoriji sporta.

00.02 - Samo sudija Keli se očekuje da bude fizički prisutan u sudnici. Ostali će se u proces uključivati putem video linka. Sudija Keli je rekao da bi Novakovo lično obraćanje moglo da ubrza proces. I dalje se ne zna da li Novak u 'hotelu' jer validnih snimaka da ga je napustio - nema.

23.55 - Ispred Federalnog suda u Melburnu su počeli da se sakupljaju ljudi koji žele da pruže podršku Đokovića. Saslušanje počinje za pet minuta.

23.50 - Veliku i glasnu podršku Novak Đoković je dobio od bivšeg dugogodišnjeg direktora Australijan opena i nekadašnjeg grend slem šampiona u dublu Pola Meknamija.

Novak Đoković, možda i najveći sportista na planeti, došao je da brani titulu. Odobreno mu je da doputuje ovde od strane Teniskog saveza Australije, vlade Viktorije i Premijera lično. Ispoštovao je sva pravila. Ako bude deportovan, naš ugled kao velike sportske nacije nikada više neće biti isti“, poručio je Meknami.

23.40 - Saslušanje na sudu može trajati najviše sedam sati sa pauzama. A obe strane imaju najviše po 120 minuta da izlože svoje argumente.

23.37 - Podrška od Dragana Stojkovića Piksija za Novaka Đokovića:

"Jednom šampiona, uvek šampion", poručio je Piksi na društvenim mrežama.

23.31 - Na linku OVDE možete uživo da gledate prenos iz suda u Melburnu.

23.23 - Iako se pojavila vest da je Novak napustio 'hotel', najnovije informacije glase da je i dalje unutra.

23.18 - Nekadašnji Novakov trener Boris Beker kritikuje srpskog asa:

"Ako želi da nastavi normalno karijeru, onda treba da se vakciniše. Da li želi sve ovo isto pre svakog sledećeg turnira? Ne može da nastavi ovim putem... Čvrsto mu preporučujem da se vakciniše", rekao je Beker.

23.16 - Porodica Đoković ima večeras neočekivanog gosta, koji je došao da bude uz njih tokom Novakovog saslušanja u Melburnu. Britanski političar Najdžel Faraž, jedan od najzaslužnijih za Bregzit, stigao je u Beograd i podelio je fotografiju na društvenim mrežama. On je najpre u toku dana dao komentar kojim je podržao Novaka:

„Pričao sam sa porodicom Đoković, oni su jasni da je Teniska federacija Australije, kao i Savezna država Viktorija, izdala Novaku dozvolu da uđe u Australiju sa pozitivnim testom u poslednjih šest meseci. Zatim je uhapšen, a oduzeti su mu mobilni i novčanik. Kada ministri iz Australije kažu da je slobodan da napusti zemlju, to baš nije tačno. Ako ode, Đoković dobija tri godine zabrane ulaska u zemlju. Zato je odlučio da ostane u pritvoru. Ako ovo mogu da urade najboljem teniseru na svetu, zamislite šta sve mogu da urade vama", napisao je Faraž na tviteru.


23.13 - Danima su trajali protesti ispred 'hotela' u kojem je Đoković bio zatočen, a policija je večeras koristeći silu rasterivala i hapsila ljude koji su došli da pruže podršku Đokoviću.

23.11 - Čak i kada bi Novak Đoković pobedio ujutru na sudu, pitanje je da li bi igrao na Australijan openu. Takav rasplet je u neku ruku najavio njegov brat Đorđe, koji je rekao da je Novaku tenis sada u drugom planu i da ni ne razmišlja o turniru. Najbolji teniser sveta bi imao nedelju dana da se spremi do početka takmičenja na kojem je devet puta bio šampion, a posle pet dana mrcvarenja tokom kojih ne da nije trenirao, nego nije mogao ni da izađe iz sobe.

23.10 - Pitanje je samo da li ćemo ujutru dobiti i završni čin ove drame. Država Australija je najavila da će nastaviti sa namerom da protera Novaka i ne dozvoli mu da igra na Openu čak i u slučaju da pobedi na sudu. Koje sve mehanizme Federalna vlast ima u tom slučaju, to oni znaju.

23.06 - Veliki broj tenisera je podržao Đokovića u ovoj borbi. Na njegovu stranu su stali Nik Kirjos, Džon Izner, Sergej Stahovski, Tenis Sandgren, Nikoloz Bazilašvili, Vasek Pospišil, pa u neku ruku i Endi Marej, Aleksander Zverev, Danil Medvedev, doduše dosta blaže nego što se očekivalo. Jedini ko nije imao šta da kaže u korist srpskog tenisera bio je Rafael Nadal, koji je poručio da je Đoković znao koje su posledice odluke da se ne vakciniše. Podršku najboljem teniseru sveta dali su brojni naši sportisti, od Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, preko Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića, do Olimpijskog komiteta. Uz njega su stali i iz komšiluka Marin Čilić, Nikola Mirotić, Nikola Vučević, prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin...

23.00 - Šta znamo do sada? Novak Đoković je nevakcinisan doputovao u Australiju koja ulaske bez vakcine dozvoljava samo u slučajevima medicinskog izuzeća koje je potpisala neka validna lekarska komisija. On je vizu za Australiju i dobio na osnovu tog izuzeća (ne bi drugačije mogao da se ukrca na avion) ali ga je Granična služba Australije po dolasku na aerodrom u Melburnu sačekala sa obaveštenjem da mu se viza ukida jer nisu ispunjeni svi uslovi za nju. Brzo je odveden maltene u pritvor, gde je saslušavan više sati, oduzete su mu stvari, a na koncu mu je rečeno da nije ispunio uslove za ulazak u Australiju. Naložena je njegova deportacija, protiv koje je najbolji teniser sveta uložio žalbu i od tada do danas je smešten u imigracioni protiv u Melburnu.Saslušanje povodom njegove žalbe zakazano je za večeras tačno u ponoć po našem, odnosno u 10 časova pre podne po australijskom vremenu.

22.52 - Novak Đoković večeras bije jednu od najvažnijih bitaka u karijeri. Protiv države Australije koja mu je uskratila pravo da brani titulu na Australijen Openu i da ovog januara sa 21. grend slemom u karijeri postane najbolji teniser svih vremena.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openMelburn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara