Međedović (foto: Pritscreen)
Međedović (foto: Pritscreen)

Velika škola za Hamada Međedovića: Klinačka nepromišljenost u ključnom trenutku odnela finale Astane

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.10.23. | 14:41

Lomljenje reketa u ključnom taj-brejku sprečilo Srbina i da probije top 100 barijeru

Već dugo Hamad Međedović slovi za veliku nadu srpskog tenisa i to se neće promeniti ni nakon ATP turnira u Astani. Ali da 20-godišnji teniser mora da prođe još mnoge lekcije iz zrelosti, to je činjenica. Sjajno je igrao Međedović čitave nedelje, drugi put u sezoni dobacio do ATP polufinala, ali utisak je vrata finala turnira iz serije 250 u prestonici Kazahstana sam sebi zatvorio i to nepromišljenim potezima u završnici meča. Većim delom popodneva Međedović je demonstrirao tenis vredan, za njega potencijalno prvo ATP finale, ali si se živci tokom maratonskog meča sa Sebastijanom Kordom istanjili i popucali kao strune - 2:1 (6:7, 7:6, 7:6).

Skoro tri sata se momak iz Novog Pazara rvao sa Amerikancem, sva tri seta rešavana su u taj-brejku što nepogrešivo svedoči o tome koliko su snage bile izjednačene, ali u samom finišu odlučujućeg trećeg seta, deluje da je jedan potez, ili jedna klinačka nepromišljenost pogurala Hamadova kola nizbrdo. Već je imao opomenu od sudije, a onda je pri zaostatku 3:1 u taj-brejku podlegao emocijama i polomio reket. Nova opomena značila je i automatsko gubljenje poena i to u situaciji kada je trebalo da servira i eventualno smanji na 3:2. Usledio je još jedan poen Korde i vođstvo sa 5:1 nakon kojeg nije bilo povratka.

Izabrane vesti

Nije bilo lako danas biti u patikama Hamada Međedovića koji se konstantno suočavao sa izvanrednim servisima Amerikanca. Dozvolio mu je Korda samo dve brejk šanse za čitav meč, a srpski teniser nije uspeo da unovči nijednu od pomenute dve. Interesantno, obe su se desile u prvom setu koji je pripao Međedoviću nakon rovovske borbe u taj-brejk. Nije odustajao, igrao je agresivno i na set loptu rivala, na kraju uspeo da preokrene stvari i povede sa 1:0.

Ipak, u naredna dva seta, Korda je dozvolio Međedoviću samo šest poena kada je ubacio prvi servis. Kako je Pazarac takođe bio siguran prilikom izvođenja početnog udarca i u drugom setu viđen je taj-brejk, a jedine dve brejk šanse Hamad je spasavao već u drugom gemu drugog perioda. Zaličilo je na još jedan neizvestan 13. gem, ali se Korda sredinom taj-brejka odlepio i došao do izjednačenja sa 7:2.

A kako je treći set odmicao, dalo se naslutiti da će publika u Astani gledati još jedan taj-brejk. Serverima nije padala koncentracija i čekalo se na odgovor ko će imati čvršće živce u taj-brejku. Koliko je Međedović želeo trijumf, plasman u prvo ATP finale i okršaj sa Sebastijanom Ofnerom ili Adrijenom Manarinom, jasno su dočarale sve stegnute pesnice nakon važnih poena. Ali emocije su umele da prevagnu i na drugu stranu. Nekoliko puta tokom meča, delovalo je kao da Hamad želi da polomi rekert, ali se uzdržavao. Možda bi bolje bilo da je taj bes iskalio ranije.

Uprkos porazu, ne smemo zaboraviti da je 2023. godina bila godina za pomeranje granica iz vizure Hamada Međedovića. Ipak je probio led u glavnom žrebu grend slem turnira (Rolan Garos i Vimbldon), prvi put igrao ATP polufinale u Kicbilu, pa sada i u Astani, a juče zabeležio prvi top 30 skalp protiv Jiržija Lehečke. Danas mu je za novu pobedu protiv daleko bolje rangiranog tenisera nedostajalo jako malo, ali će od naredne nedelje ima najbolji rang karijere i najverovatnije osvanuti kao 105. na ATP listi.


tagovi

Hamad MeđedovićSebastijan Korda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara