Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Veliko iznenađenje u Monte Karlu: Đoković posle 15 brejkova, svađe i prekida bez četvrtfinala

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 19:49

Lorenco Museti, posle Kecmanovića na startu turnira, eliminisao još jednog Srbina

Uspeo je Lorenco Museti kao 19-godišnjak, u osmini finala Rolan Garosa 2021, ozbiljno da preznoji Novaka Đokovića. Posle dva taj-brejka mladi Italijan vodio je 2:0, ali je srpski as dodao gas i za 47 minuta došao do izjednačenja, da bi mu potom iscrpljeni tinejdžer u petom setu, pri vođstvu Đokovića 4:0, predao meč.

U međuvremenu je Museti značajno ojačao i - pronašao formulu za uspeh protiv svetskog broja jedan! Nakon što ga je Đoković još dvaput savladao, 2022. u Dubaiju i Parizu (po 2:0 - 6:3, 6:3 i 6:0, 6:3), Italijan je priredio veliko iznenađenje i osvetio se u osmini finala mastersa u Monte Karlu - 4:6, 7:5, 6:4.

Izabrane vesti

Napravio je 21-godišnjak iz Toskane čak osam od ukupno 15 brejkova (dva u prvom, pet u drugom i jedan u trećem setu). Tokom prvog seta vratio se u život posle 1:3 i 2:5, odbranio čak pet set lopti i najavio dramu. Uspeo je Đoković da reši prvi set u svoju korist, ali je drugi predstavljao maratonsku razmenu slabih servisa i pretio da obori negativan rekord u brejkovima jednog seta muškog teniskog meča. Ostali su, ipak, na tom tronu Jirgen Melcer i Karlos Taberner u čijem je duelu kvalifikacija za Roland Garos 2018. viđeno čak 10 brejkova tokom drugog seta. Đoković i Museti zaustavili su se na devet.

Nažalost, poslednji je napravio Italijan, da bi potom uspešno servirao za 7:5 i 1:1 u setovima.

Lorenco Museti (Reuters)Lorenco Museti (Reuters)

Nakon šest uzastopnih brejkova na obe strane, delovalo je da je Đoković uspeo da opusti ruku i da meč neće još dugo trajati. U petom gemu drugog seta konačno je ponovo bio siguran na svoj servis i poveo 3:2. Dobio je i naredni gem, dozvolivši rivalu samo jedan poen, ali, ispostavilo se da ni tu nije bio kraj drame.

Museti je ponovo skupio snagu da uzvrati, izborio prednost od tri brejk lopte i smannjio na 3:4, da bi kod prvog poena u gemu na njegov servis došlo do rasprave Novaka Đokovića i sudije Oreli Turt. Srbin je pokazivao da je nakon udarca Italijana loptica završila u autu, "Sokolovo oko" u TV prenosu je potvrdilo da je u pravu, ali tokom turnira u Monte Karlu nema korišnjenja video-tehnologije, a kako Francuskinja nije želela da promeni odluku, poen je pripao Musetiju. Bio je to vetar u leđa koji je 21. igrač ATP liste iskoristio da dobije gem na svoj servis prvi put nakon četiri izgubljena i izjednači na 4:4. Onda i još jednim brejkom u meču povede 5:4 i sačuva tu prednost do izjednačenja u setovima.

U trećem setu teniseri su konačno popravili servis, čemu je možda doprinela i poduža pauza zbog kiše. Pri rezultatu 1:1 i vođstvu Đokovića 40:30 u Monte Karlu je počeo pljusak koji je uzrokovao prekid duži od sat vremena. Po povratku na teren igrači su nastavili u istom ritmu kao pre prekida - gem za gem, ali ovaj put bez brejkova. Prvi je viđen u sedmom gemu, kada je Museti poveo 4:3. Imao je nešto kasnije i meč loptu na svoj servis. Pa još tri. Uspeo je da iskoristi četvrtu i u suzama radosnicama zbog pobede nad Novakom Đokovićem napustio teren.

U borbi za polufinale čeka ga još jedan Italijan, Janik Siner.


tagovi

Novak ĐokovićATP Monte KarloLorenco Museti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara