Pliškova i Barti (©Reuters)
Pliškova i Barti (©Reuters)

Vimbldon dobija novu šampionku: Barti za drugi, Pliškova za prvi GS u karijeri

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.07.21. | 11:08

Na poslednjih 17 grend slemova slavilo 13 različitih teniserki

Ženski teniski karavan je dugo već, otkako je presahla dominacija Serene Vilijams, bez neke udarne igle, superzvezde nad zvezdama, koja sija jače od svih drugih.

Samo jedan podatak: u poslednjih pet godina, na 17 grend slemova, bilo je 13 različitih pobednica! Od Serene Vilijams na Australijan openu 2017, preko Jelene Ostapenko, Garbinje Muguruze, Sloun Stivens, Karoline Voznjacki, Simone Halep, Anđelik Kerber, Naomi Osake, Ešli Barti, Bjanke Andresku, Sofije Kenin, Ige Švjontek do Barbore Krejčikove na Rolan Garosu prethodnog meseca.

Izabrane vesti

I danas u Londonu bismo mogli da dobijemo još jednu novu pobednicu! Karolina Pliškova igraće u finalu Vimbldona protiv Ešli Barti za prvi grend slem u karijeri.

Iskusna Čehinja od 29 leta igrala je 2016. finale na US openu i to joj je najveći domet bio do sada. Na Vimbldon je došla kao 13. teniserka sveta, sada je čeka veliki skok, ali ono što će nju danas najviše zanimati je da se upiše u istoriju osvajačica jednog od četiri najveća turnira na svetu.

Kuriozitet je da je Ešli Barti dugo već prva na VTA listi, a u karijeri ima samo jedan grend slem pehar. Osvojila ga je na Rolan Garosu 2019. godine i evo posle dve godine će imati priliku da doda drugi. Recimo, od aktivnih igračica Naomi Osaka je trofejnija od nje sa četiri pehara, Anđelik Kerber ima tri, Simona Halep dva...

(1.40) Barti – Pliškova (2.70)

Australijanka je upravo preko Kerber došla do finala. Nemica je posle duže vremena odigrala dobar grend slem, imala je prednost i u polufinalu, ipak nije uspela da je sačuva. Iznenađenje je u neku ruku što Ešli Barti nema bolje rezultate na Vimbldonu, jer ga je osvojila kao tinejdžerka, sa 15 godina, a danas ima šansu da postane tek četvrta teniserka u istoriji koja je podizala pehar i za juniorke i za seniorke u Londonu. Pre nje su to uspele En Džouns, Martina Hingis i Ameli Morezmo.

Na impresivan način je Barti došla do finala, poput Novaka Đokovića: izgubila je samo jedan set i to u prvom kolu od Karle Suarez Navaro.

Pet godina nakon poraza u finalu US opena od Anđelik Kerber ima Karolina Pliškova šansu da osvoji prvi grend slem u karijeri. Nema šta, igrala je sjajno tokom celog Vimbldona, jedini set je izgubila u polufinalu od Arine Sabalenke.

Ono što, pak, nikako ne ide na ruku nekadašnjoj broj 1 na VTA listi u duelu sa sadašnjom je međusobni skor. Barti vodi 5:2, s tim što je u seriji od tri uzastopna trijumfa.


tagovi

Ešli BartiKarolina PliškovaVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara