Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Više od sedam i po godina dominacije, ali Alkaras preti u završnici sezone

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.09.23. | 09:08

Teniski kralj počeo 392. nedelju na tronu, do kraja godine brani 2.850 bodova, a Karlitos nema pritisak odbrane poena i nastupiće na još pet turnira

Senzacionalna 2023. godina iz vizure Novaka Đokovića! Ali još traje, a srpski teniski as će i te kako imati za šta da se bori. Pet pehara podigao je najbolji teniser svih vremena, po četvrti put u karijeri sezonu će završiti sa tri osvojena grend slema. Počeo je takmičarsku godinu kao peti na svetu, a nakon jubilarne desete titule u Australiji vratio prvo mesto ATP liste i većim delom godine uspevao da ga čuva, odnosno vrati kada bi ga Karlos Alkaras preoteo.

Danas je počela 392. nedelja Novakove dominacije na čelu teniskog poretka. Da se ne mučite, mi ćemo vam prevesti - to je više od sedam i po godina pogleda na konkurenciju sa teniskog Olimpa. Nijedan čovek u istoriji belog sporta nije bio prvi na svetu ni šest godina.

Izabrane vesti

Titulama na ovogodišnjem Rolan Garosu, te US Openu, 23. i 24. grend slem odličjem u kolekciji, Novak Đoković je konačno i u očima većeg dela svetske javnosti postao najbolji svih vremena. Ali glad za rekordima i pomeranjem granica je sveprisutna i u 37. godini.

Na reprezentativnom planu to će biti osvajanje Dejvis kupa u novembru, a na individualnom da se zaokruži nestvaran jubilej od 400 nedelja na čelu ATP liste. A jedini čovek koji može da ga ugrozi jeste Karlos Alkaras.

Đoković ima 11.795 bodova, a Karlitos 8.535. Trenutno ih, dakle, deli naizgled komotnih 3.260 bodova, ali caka je u tome što Novak do kraja sezone brani 2.850 bodova, a Karlitos je u tom pogledu potpuno rasterećen. Pritom, Đokovića pre Dejvis kupa koji će predstavljati tačku na još jednu istorijsku sezonu, očekuju nastupi na samo dva turnira (pariskom i Završnom masteru), dok će momak iz Mursije igrati na čak pet turnira - u Pekingu, Šangaju i Bazelu, kao i na turnirima na kojima učestvuje i Novak.

Novakova prednost od preko 3.000 bodova uskoro će se istopiti za 750 jer će Srbin preskočiti turnire u Astani i Tel Avivu na kojima je podizao pehare pre godinu dana. Posle toga mu preostaje odbrana 600 bodova iz Bersija, odnosno još 1.500 iz Torina.

Već za desetak dana Alkaras počinje nadmetanje u Šangaju i potencijalnim osvajanjem turnira 15. oktobra, već sredinom dolazećeg meseca mogao bi da istopi trenutni zaostatak za više od pola.

Izuzetno uzbudljiva dva meseca su pred nama. Počev od Pariza gde će Novak od 30. oktobra juriti jubilarnu 40. masters titulu, preko Završnog mastersa (12-19. novembra) gde će pojuriti još jedno istorijsko dostignuće i sedmu titulu kojom bi se odmakao od Rodžera Federera i postao neprikosnoveni rekorder, do juriša na drugu Salataru sa Srbijom posle one iz 2010. godine.


tagovi

Novak ĐokovićATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara