WTA Majami: Češka haubica i australijska kriketašica u bici za 1,3 miliona $

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.03.19. | 12:15

Karolina Pliškova i Ešli Barti večeras od 18 časova odlučuju o novoj šampionci prestižnog turnira

Dogurasmo i do samog kraja ženskog dela velikog turnira u Majamiju. Devojke koje su jedine preostale u singlu su Karolina Pliškova i Ešli Barti, a ovo će im biti peto odmeravanje. Trenutno je "pata karta" što dovoljno govori o tome koliko je teško izdvojiti favoritkinju. Čehinja je trenutno sedma na WTA listi, dok je Australijanka četiri mesta niže.

WTA ŽREB

Izabrane vesti

Obe vole da igraju na tvrdim podlogama i jednoj i drugoj bi pobeda donela pomak nagore na svetskoj lestvici. Ukoliko slavi Pliškova doći će na drugo mesto iza Naomi Osake, dok bi Barti bila deveta čime bi postala prva Australijanka u Top 10 još od Samante Stosur kojoj je to pošlo za rukom pre šest godina.

Australijanka je sa 168 cm čak 20 cm niža od rivalke, ali je zahvaljujući kriketu kojim se bavila od 2014. do 2016, kada je čak i "zamrznula" tenisku karijeru, izgradila zaista impresivnu mišićnu masu koja joj ummnogome pomaže protiv tako visokih i uglavnom krupnih oponentkinja kao što je očekuje večeras od 18 časova po srednjoervopskom vremenu.

Barti je najboljeplasirana Australijanka i u singlu i u dublu, a biti na prvom mestu u zemlji takvog teniskog nasleđa je i više nego impresivno, ma kakva joj bila "konkurencija". Zanimljivo je da je prošle godine u paru sa Amerikankom Koko Vandevege osvojila isto ovo takmičenje, ali u dublu, a sada bi mogla da podigne pehar i u singlu.

Pliškova je praktično savršen izdanak češke škole tenisa koja je izrodila neke od najvećih igračica na svetu, na čelu sa Martinom Navratilovom. A to znači da joj je svaki udarac školski, da ima savršeno znanje taktike, ali je zbog visine pomalo limtirana kod kretanja, te kao i svaka teniserka, ume psihički da potone. Kako stvari stoje, ona je ipak favoritkinja, pre svega zbog servisa, ali pre preporučujemo da kod klađenja računate da će meč po svemu sudeći biti tesan, napet i dugačak.

Pobednici finala ne ide naravno samo trofej, već i veliki prestiž pošto je u pitanju WTA Premier Mandatory turnir (pandan ATP mastersima), koji donosi čak 1.000 WTA poena i neverovatnih 1,354 miliona dolara nagrade, dok poraženoj može da računa na 686.000 $ i 650 poena.

Za kraj jedan zanimljiv podatak, a to je da je svih 13 prethodnih WTA takmičenja u 2019. osvojilo isto toliko različitih takmičarki, što se nikada nije ranije dogodilo, i ako 22-godišnja Ešli bude bolja od pet godina starije rivalke, niz će se nastaviti pošto je Čehinja ove sezone već uzela trofej u Brizbejnu.

***kvote su poldožne promenama

(FOTO: Reuters)


tagovi

Karolina PliškovaEšli Bartibet analizaWTA Majami

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara