Novak Đoković (foto: AFP)
Novak Đoković (foto: AFP)

Zaboravite Monte Karlo, moglo bi da bude još luđe

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.06.23. | 09:48

Novak Đoković i Alehandro Davidovič Fokina sastaće se u meču koji verovatno neće početi pre 16.00, a agresivni Španac je majstor da raspali publiku koja svakako neće biti naklonjena Đokoviću

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Znate ono kada žreb ne odgovara ni jednoj, ni drugoj strani? To je okršaj Novaka Đokovića i Alehandra Davidoviča Fokine u malom. Španac nije zadovoljan, jer već u trećem kolu Rolan Garosa mora protiv jednog od najboljih na svetu; Srbin, jer se preko puta nalazi specijalista za šljaku koji zna da raspali publiku. A to na "Filip Šatrijeu", pokazali su mečevi sa Aleksandrom Kovačevićem i Martonom Fučovičem, protiv Novaka nije teško. Pretežno se navija protiv dvostrukog šampiona Frenč Opena.

Izabrane vesti

Negde Novakov i Fokinin duel (verovatno ne pre 16.00), pretposlednji na programu "Šatrijea" najaviše kao aperitiv, a noćnu sesiju između Karlosa Alkarasa i Denisa Šapovalova poslasticom za kraj petka. Miriše, ipak, na još luđi meč u odnosu na onaj prošlogodišnji iz Monte Karla. Novak je tad došao u Kneževinu posle višemesečne pauze, a Španac to iskoristio pobedivši ga 2:1 u setovima.

I sam 23-godišnjak naglasio je da duel sa prošlogodišnjeg mastersa i ovosezonskog grend slema neće imati dodirnih tačaka. Nadamo se, kao što se nadamo glatkoj pobedi Novaka Đokovića. Ali realno, Španac bi mogao da namuči trećeg tenisera sveta i Novak je toga svestan.

“Od njega sam izgubio kada smo poslednji put igrali u Monaku prošle godine, u čudnom meču, na početku sezone na šljaci kada igram slabije od mog prepoznatljivog nivoa. On je specijalista za ovu podlogu, igrač koji je značajno napredovao proteklih godina i u ovoj sezoni dobio nekoliko velikih igrača, kao što je Runea u Madridu”, rekao je Đoković.

Jeste srušio Runea, ali generalno gledano, ne briljira Fokina u 2023. godini. Ni na omiljenoj mu šljaci, a ni na ostalim podlogama. U prilog tome govori činjenica da su mu najveći ovosezonski dometi četvrtfinala Dohe, Indijan Velsa i Barselone. U Kataru je izgubio od Feliksa Ože Aljasima, u Sjedinjenim Američkim Državama je poklekao pred Danilom Medvedevim, dok je u domovini ispao od Karlosa Alkarasa. Od skalpova TOP 10 tenisera u 2023. pamti se samo Runeov, a u preostalih šest pokušaja je poražen. Dva puta su ga dobijali Medvedev i Andrej Rubljov, po jednom Alkaras i Ože Aljasim.

Na nivou čitave karijere što traje od 2016, samo četiri puta je pobeđivao članove društava deset najboljih. Probio je led sa Mateom Beretinijem u Monte Karlu 2021, pobeda nad Novakom na istom mestu i dalje mu je najveći poduhvat karijere, a pamti se još uzimanje mere Hubertu Hurkaču iz prvog kola Vimbldona, odnosno pomenuto izbacivanje Runea.

Đoković (1,12) - Davidovič Fokina (5,30)

Sve ovo ne upozorava, ali neće se Novak polakomiti. Zna da je Davidovič Fokina jedan od bespoštednih i beskompromisnih trkača. A kada trči, uglavnom morate i vi. Jeste Đoković i dalje na zavidnom nivou fizičke spreme, ali ipak se brže umara nego pre nekoliko godina. Fokina će ga kao jedan od najboljih izvođača drop šota, verovatno često prizivati na mrežu.

Zašto bi moglo da bude luđe od Monte Karla gde se takođe konstantno trčalo, gde je malo, malo publika imala razloga da posle poena skače iz sedišta. Prvobitno zbog važnosti turnira, Novakove potere za istorijom u Nadalovom dvorištu i pariske publike koja do sada pokazuje da joj se takav scenario nikako ne bi dopao. Isto tako, Đoković je u Monte Karlu prošle godine bio neuigran, a trenutno se čini da uprkos neupečatljivoj uvertiri na šljaci, podiže nivo igre.

“Uvek može bolje. Od sebe očekujem dosta. Znam da ću morati da igram staloženije i na višem nivou konstantnosti da bih mogao da osvojim ovaj turnir. To znam, ali istovremeno verujem u sebe i sposobnosti. Prva dva meča su prošla dobro, ima dosta toga pozitivnog što mogu da izvučem iz njih i to upotrebim za pripreme pred naredni izazov”, rekao je Đoković.

Hurkač (1,35) - Variljas (2,90)

Isto tako, Davidovič Fokina je zadovoljan prikazanim u susretima sa dva francuska talenta, Arturom Fisom i Lukom Van Ašom. A Novak ga dobro poznaje jer ga je tokom 2021. prvo pobedio na rimskoj šljaci, te na tvrdoj podlozi Olimpijskih igara u Tokiju.

“Poseduje kompletnu igru, veoma je sposoban da igra na izuzetno visokom nivou – i sigurno je jedan od najtežih protivnika koje sam mogao da dobijem u 3. kolu. Znam da će se dobro spremiti i izaći na meč sa namerom da pobedi. Verujem u sebe i verujem u pobedu i... Idemo dalje”, optimistično je zaljučio Đoković.

Stadion "Filip Šatrije", početak meča verovatno ne pre 16.00 i potraga za trećom od potrebnih sedam recki do istorije.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2023Alehandro Davidovč Fokina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara