Endi Mari (Reuters)
Endi Mari (Reuters)

Živ je Endi Mari! I preživeo je skoro četiri sata borbe

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.06.21. | 23:45

Nekadašnji šampion prvi put ove godine vezao dve ATP pobede i plasirao se u treće kolo Vimbldona

Nekada je u tenisu bila priča o „velikoj četvorci“. Endi Mari je bio taj pridruženi Dartanjan velike trojke i slutilo je na ludu zabavu i još veći rivalitet. Osvojio je Olimpijske igre u Londonu, postao je prvi Britanac sa grend slem titulom posle 76 godina, osvojio famozni Vimbldon i bacio u trans celo Ostrvo. Ponovio je još jednom trijumfe na Vimbldonu i Olimpijskim igrama, postao svetski broj jedan, igrao još malo...

I onda je nestao!

Izabrane vesti

Usledio je pakao sa povredama. Pogotovo sa povredom kuka koji je dva puta operisao. Delovalo je da će sa 30 i kusur godina ostati invalid. Početkom 2019. je najavio kraj karijere da bi se dve godine kasnije ipak predosmislio i pokušao da oživi nešto za šta su mnogi mislili da je mrtvo. Njegovu karijeru. Krenuo je po čelendžerima, pokušao i na ATP nivou ali tamo nijednom ove godine nije uspeo da veže makar dve pobede.

Sve do večeras!

Na svom Vimbldonu, pred krcatim tribinama, u meču prepunom emocija i uspomena, Endi Mari je vezao i drugu pobedu u tri dana i plasirao se u treće kolo grend slema na travi. Škot je posle posle skoro četiri sata velike borbe (tačnije 3.52) savladao nemačkog kvalifikanta Oskara Otea koji zauzima 152. mesto na svetskoj rang listi – 3:2 (6:3, 4:6, 6:4, 4:6, 6:2). Doduše, ni Endijev rang nije mnogo bolji. Pre Vimbldona je zauzimao 118. poziciju na svetu.

Oduzeo je servis rivalu dva puta u prvom setu i raspalio tribine, ali je Nemac uzvratio istom merom u drugom setu, a jedan brejk u trećem mu je bio dovoljan za vođstvo u setovima. Delovalo je tada da Endi gubi tlo pod nogama i sprema se za oproštajni govor...

U četvrtom setu je servirao za pobedu i nije uspeo ali je već u sledećem napravio brejk da bude još slađe. U petom je odigrao najbolje i dao naznake da u tom bekhendu još ima magije. Iako je Nemac imao duplo više as servisa (14:7), Mari nije napravio nijednu duplu grešku za pet setova! Završio je sa manje vinera (53:60), ali i manje neiznuđenih (35:38), dobio neke prelepe poene na mreži i obradovao ostrvsku publiku. I dobar deo teniske planete koja ga je odavno prežalila.

Prvi put posle četiri godine se plasirao u treće kolo nekog grend slem turnira. Tamo ga sada čeka jedan od najtalentovanijih tenisera sveta i deseti nosilac Denis Šapovalov. Ali ako stare kosti uspeju da se oporave od večerašnjeg maratona, možda se i tu desi neko čudo. Teniskog zanja u Mariju još ima. Videlo se to i večeras.

Vimbldon i svet tenisa su dobili priču kojoj se nisu nadali. Dartanjan još nije gotov...


tagovi

Endi MariVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara