Rodžer Federer (©Reuters)
Rodžer Federer (©Reuters)

Zvanično: Federer ispada iz Top10 posle skoro pet godina

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.10.21. | 10:34

Poslednji put bio van u januaru 2017.

Dugo je Svetska teniska asocijacija spasavala Rodžera Federera, svojevrsnim menjanjem sistema bodovanja u poslednje dve godine ga je držala među prvih 10 na svetu, iako jedva da je i igrao u tom periodu, ali sada je i tome došao kraj.

Kada narednog ponedeljka izađe nova ATP lista, nakon mastersa u Indijan Velsu, Federera neće biti među prvih 10. I to će se desiti prvi put posle skoro pet godina. Poslednji slučaj kada Švajcarac nije zauzimao mesto među desetoricom najboljih igrača sveta se desio u januaru 2017. godine.

Izabrane vesti

“Krivac” što Rodžer odlazi u “niži rang” je Hubert Hurkač, koji se probio u četvrti krug Indijan Velsa i time je skupio dovoljno bodova da skoči na poziciju broj deset i potisne Švajcarca ispod sebe. Nije sigurno da će se Federer tu i zadržati, pošto ima i Janik Siner šansu da ga obiđe do kraja mastersa.

Međutim, do kraja godine Rodžer Federer će samo padati na ATP listi, jer neće igrati nijedan turnir. A pitanje je i da li će se uopšte vraćati tenisu, čini se da je penziji bliži nego ikad. U svakom slučaju, da u prethodna 22 meseca ATP nije uveo sistem “zaleđenom rejtinga”, Švajcarac bi odavno bio daleko, daleko od teniskog vrha, jer je u u tom periodu odigrao svega šest turnira i na njima se nije proslavio.

Zato, kako konstatuju svetski mediji, samo je pitanje vremena kada će Federer izleteti i iz prvih 100 i pasti do najnižeg rejtinga u poslednjih 20 godina.

Zanimljivo je da je poslednji igrač koji je pobedio Federera upravo Hurkač, koji ga je sada izbacio iz Top10, a to je bilo na Vimbldonu. Od tada Rodžer se više nije pojavljivao na turnirima.

Tokom duge karijere legendarni švajcarski as je osvojio 20 grend slem titula, ukupno 103 trofeja, zaradio više od 130.000.000 dolara samo od turnira, a 310 nedelja je bio prvi na ATP listi.


tagovi

Rodžer FedererTenisATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara