Filip Stevanović za volanom (©rkcwaalwijk.nl)
Filip Stevanović za volanom (©rkcwaalwijk.nl)

Filip Stevanović ima potencijal za ključnu ulogu u Ajaksu, ali...

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.09.23. | 14:29

Srbin najpre mora da se dokaže u RKC-u, gde je krenuo kako treba, pogotkom za tri boda. Tim iz Valvajka u subotu uveče dočekuje uzdrmane Amsterdamerse

Pomalo zaboravljeni Filip Stevanović na putu je da oživi karijeru u RKC Valvajku. Ovaj 21-godišnji srpski krilni fudbaler i dalje je pod ugovorom sa Mančester Sitijem, koji je za njega platio više miliona evra pre više od dve i po godine. Posle niza izgubljenog vremena, momak rođen u Arilju želi da se dokaže u Erediviziji i to je pokazao već prošlog vikenda protiv Tventea.

Stevanović se probio u redovima beogradskog Partizana. Ostavio je odličan utisak, toliko da se Mančester Siti zaljubio u njegove kvalitete. Engleski šampion platio je 8,5 miliona evra da bi ga 1. januara 2021. doveo na stadion Etihad. Siti je potpisao Stevanovića kao zalog za budućnost, jer iako je bio izuzetno talentovan, nedostajao mu je kvalitet i iskustvo da bi se uopšte razmatrao za mesto u timu Građana.

Izabrane vesti

Pošto ga je Siti potpisao do kraja juna 2026, odmah ga je pozajmio Partizanu. Šest meseci kasnije Stevanović se preselio u Herenven na zajam. Njegov prvi boravak u Erediviziji nije bio protkan slavom. Filip je u glavnom sastavu Frizijaca igrao 21 put, ali je ostavio slab utisak sa jednim golom i jednom asistencijom.

Prošle sezone Siti mu je dozvolio da se okuša u portugalskoj Santa Klari, ali je tamo igrao sporednu ulogu. Sve strane su očekivale više od ukupno sedam utakmica za tim sa Azora i samo jednu asistenciju u kompletnoj sezoni.

21.00: (5,90) RKC (4,20) Ajaks (1,55)

Zbog loših nastupa u protekle dve sezone, logično, Stevanoviću je opala vrednost i sada se prema proceni sajta Transfermarkt vrednuje 1,5 miliona evra, a da bi sprečio dalji pad njegova druga sezona u Erediviziji biće veoma važna. Ako uspe u RKC-u, mogao bi da napravi korak unapred. U suprotnom, karijera Partizanovog deteta je u opasnosti da krene u pogrešnom pravcu, iako mu je tek 21 godina.

Ono što nije sporno, to je da Stevanović ima ozbiljan potencijal. Brojni holandski mediji su početkom avgusta, u vreme predstavljanja srpskog igrača, uveravali da ne postoji drugi igrač u selekciji trenera Henka Frejzera koji ima tako visok kapacitet kao srpsko levo krilo. U teoriji, Stevanović

je ubedljivo najbolji igrač kojeg Frejzer ima na raspolaganju ove sezone, što ukazuje da bi u budućnosti mogao da postane ključni igrač u klubovima poput PSV-a, Fajenorda ili čak Ajaksa, protiv kojeg se Srbin nada da će biti uspešan u nedelju veče u susretu 7. kolu Eredivizije.

Ispostavilo se da je dovođenje Stevanovića podvig tehničkog direktora Mohameda Alaha.

"Posle dužeg kontakta sa Mančester Sitijem, konačno se činilo da postoji mogućnost da ga dovedemo u Valvajk na pozajmicu. To je bila prilika koju nismo hteli da propustimo. Igrač kao što je Filip, sa svojim napadačkim kvalitetima, predstavlja dodatnu vrednost za nas", rekao je generalni menadžer Frank van Moselveld na Stevanovićevoj prezentaciji u avgustu.

Igrač je svesno izabrao RKC.

"Igrači u Valvajku dobijaju priliku da se pokažu na najvišem nivou, a klub je više puta dokazao da može da razvija igrače", govorio je Stevanović.

Pošto je papirologija predugo trajala, Stevanović nije mogao da mnogo trenira sa ekipom. Između njegovog predstavljanja i prvog treninga sa saigračima bilo je ne manje od četiri nedelje. Trenirao je za sebe i pridružio se grupi tek pre par sedmica.

"To je bilo neugodno, ali sam nastavio da treniram individualno. Bio sam veoma srećan kada je konačno sve bilo sređeno", rekao je nedavno Stevanović u intervjuu za Brabants Dagblad.

Pristalice RKC-a su imale priliku da vide Srbina. Posle kratkog nastupa protiv Vitesea u pobedi 2:0, Stevanović je ušao kao zamena protiv Tvente prošlog vikenda na stadionu Mandemakers. Na terenu je proveo 18 minuta, i to je bilo dovoljno da udarcem u 89. minutu postigne jedini gol na meču. Zahvaljujući tome RKC je zabeležio drugu pobedu u sezoni i popeo se na 13. mesto na tabeli.

Ajaks će u subotu uveče gostovati u Valvajku. Tim iz Amsterdama je u možda najvećoj krizi u klupskoj istoriji i jedno je mesto ispod RKC-a, sa pet osvojenih bodova. Amsterdamersi su zbog toga pod pritiskom, i moraće najozbiljnije da shvate Frejzerov tim. Srpski krilni igrač je odlično počeo u RKC-u i možda je vreme da Filip Stevanović prvi put bude starter, i to protiv Ajaksa.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

EREDIVIZIJA - 7. KOLO

Subota

16.30: (1,15) Fajenord (8,00) Go Ahed Igls (16,0)

18.45: (1,05) PSV (14,0) Volendam (35,0)

18.45: (1,55) Utreht (4,10) Almere Siti (6,00)

21.00: (5,90) RKC (4,20) Ajaks (1,55)

21.00: (1,33) Tvente (5,50) Herenven (8,50)

Nedelja

12.15: (2,15) NEC (3,50) Vitese (3,30)

14.30: (3,45) Ekscelzior (3,50) Sparta (2,10)

14.30: (2,25) Herakles (3,50) Zvole (3,05)

16.45: (1,35) AZ Alkmar (5,30) Fortuna Sitard (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaRKCFilip StevanovićAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara