Delikatne pozicije Zvezde - plej i četvorka

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.08.18. | 10:03

Na papiru gledano, tu bi crveno-beli mogli da pojačaju ekipu

Kada je Džo Regland potpisao za Crvenu zvezdu mogli smo da zaključimo da su crveno-beli praktično doveli najvažnije igrače i da mirne volje mogu da započnu pripreme. To se i desilo, ali uz vest da se Stefan Janković nije našao na prozivci. Zvezda trenutno računa na sledeće igrače: Aleksu Radanova, Stratosa Perperoglua, Bilija Berona, Nemanju Nenadića, Majkla Odža, Marka Kešelja, Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Filipa Čovića, Majka Cirbesa, Borišu Simanića, Dušana Ristića, Branka Lazića, Muhameda Fajea i Džoa Reglanda.

Kada se malo bolje pogleda, pozicije dva, tri i pet su veoma dobro popunjene, a one delikatnije su četvorka i kec. Zvezda će verovatno pratiti tržište i ako se ukaže šansa pokušaće da dovede igrača(e) na ovim pozicijama.

Izabrane vesti

Krenimo od pozicije četiri. Pomenuli smo situaciju oko Jankovića. On je blizu prelaska u Partizan, ali će pre toga morati da se završe svi procesi na pravnom terenu jer Janković ima i dalje važeći ugovor sa Zvezdom. Da bi mogao da pređe u drugi klub, mora da dobije “čiste papire" ili da neki drugi klub plati traženo obeštećenje. Zvezda je pokrenula disciplinski postupak, a čak i nekim čudom da Janković ostane igrač Zvezde teško bi bilo očekivati da bi igrao.

Zvezda pokrenula disciplinski postupak protiv Jankovića!

To znači da Zvezda ostaje na poziciji četiri bez projektovanog igrača ovoga leta. Bilo je predviđeno da se Janković i Muhamed Faje bore na toj poziciji, ali sada je očigledno da će Faje biti prvi izbor i da će na njega pasti veći teret nego što se očekivalo.

Faje je u Zvezdu stigao iz Promiteasa Patre. Dakle, došao je iz Grčke, odakle ga poznaje Milan Tomić i to je verovatno bila odlučujuća veza kod tog transfera. Izvesnim odlaskom Jankovića, Faje će dobiti dosta veću ulogu u timu nego što je to prvobitno planirano. Faje nije sporan, ali pitanje je koliko sam može da iznese sezonu. Da ne pominjemo, što je nažalost uvek opcija, mogućnost povrede. Njega ili Reglanda.

Kada bi sutra počela sezona, on bi bio prvi krilni centar, dok bi mu pomoćnik bio Boriša Simanić. O njegovoj šansi smo već pisali, ali je pitanje da li Crvena zvezda može da se osloni na njega kao "bekapa" Fajeu. Ne treba čuditi ako Zvezda odluči i uspe da dovede novog krilnog centra i tako izvrši doselekciju tima. Da li pre početka sezone, ili kada ona već počne. Navijači se nadaju imenu i igraču poput Derika Brauna, ali pitanje je koliko je to zapravo realno.

Šansa za Nenadića i Simanića 

Problem kod “četvorke” je što je teško zamisliti bilo kog od tri centra Zvezde (Cirbes, Ristić i Odžo) da mogu da se spuste sa petice na tu poziciju, a od nižih igrača bi eventualno Stratos Perperoglu mogao da pomogne uzimanjem minuta na četvorci, ali to nije njegova primarna pozicija i sigurno bi imao problema u odbrani da preuzme neke fizički dominantnije protivnike na visokom krilu.

Cirbes: Svakog leta sam dolazio u Beograd! Čim se ukazala mogućnost da se vratim to se i dogodilo

Zvezda će sigurno imati dobru unutrašnju igru preko pozicije pet što joj je nedostajalo prošle sezone, ali ove sezone sa Fajeom i Simanićem (ukoliko (ili dok) ne dođe pojačanje) neće imati neku posebnu unutrašnju igru sa pozicije četiri. Faje je igrač koji rešava iz tranzicije i ne libi se da šutne. Simanić je previse oslanja na šut za tri poena. Zvezda je prošle sezone imala Milka Bjelicu koji je imao dosta slabih partija, ali mu je zidanje leđima bio veliki plus i mnogo je donosio time svom timu. Sa visokog krila to ne možemo očekivati u toj meri od Fajea i Simanića.

Pogledajmo sada kakva je situacija na poziciji jedan.

Tu će ubedljivo najveću ulogu imati Džo Regland. On je doveden da bude prvi organizator igre i tu nema dileme. Regland ima 28 godina, u najboljem je košarkaškom dobu, bio je na korak od potpisa za Zenit i Avelino (italijanski tim doveo Norisa Kola i dao mu 450.000 evra godišnje!), a na kraju je Regland završio u crveno -belom.

Levoruki plej će biti izuzetno bitan naredne sezone. Ipak, neće moći sam da organizuje igru. I tu dolazimo do pitanja – ko je drugi plej? Na to pitanje možemo da damo nekoliko odgovora.

Prvo, tu je Filip Čović. On se pojavio na prozivci i trenutno on je taj koji zauzima poziciju pomoćnog pleja. Da li će to i biti kada sezona počne?

Od preostalih igrača u timu, pleja mogu da igraju Bili Beron, Dejan Davidovac, pa i Aleksa Radanov i Nemanja Nenadić. Ipak, Beron i Davidovac bi najviše mogli da pomognu u uzimanju minuta na pleju kada Regland bude bio van igre.

Iz kolevke košarke u hram košarke

Treća opcija je da Zvezda dovede nekog domaćeg pleja ili mladog inostranog igrača na ovoj poziciji i da na taj način reši pitanje pomoćnika Reglandu.

Pomenute dve pozicije su pitanja koja čekaju Tomića. On je u sredu držao prvi trening, ekipa će raditi dosta na fizičkoj spremi, a krajem avgusta će odigrati prve prijateljske utakmice. Na njima će Tomić moći da proba više varijanti i da sve prethodno rečeno vidi na parketu.

Tada će cela situacija biti jasnija, a vremena do početka ABA lige ima sasvim dovoljno da Zvezda donese odluku kako će rešiti pomenute dve pozicije. I da li će nešto menjati ili će krenuti sa snagama koje poseduje u ovom momentu.

Foto: Star Sport, Shutterstock, Fiba basketball


tagovi

Džo ReglandMohamed FajeBoriša Simanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara