"Grupa B"
"Grupa B"

GRUPA B: Strašne Lisice od 200.000.000 evra, supersonični Senegal, Mali Mocart i nesrećni štrajkači (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | pet. 13.01.17. | 17:38

Ekipa u kojoj nema mesta za Fegulija, tim koji prevode Sadio Mane i Kalidu Kulibali, ekipa koja ima najplaćenijeg igrača u istoriji Afrike i anonimusi iz Zimbabvea koji su se posađali zbog para

Grupa B

U Grupi B imamo dva ozbiljna kandidata za titulu, jednu ekipu koja važi za jako nepredvidivu i jednog totalnog autsajdera. Alžir i Senegal su među najjačim reprezentacijama u Africi, ali su razočarali na početku kvalifikacija za Mundijal i zato im je postavljen imperativ uspeha na kontinentalnom šampionatu. Tunis je mimo očekivanja ostvario stopostotan učinak u kvalifikacijama za Mundijal i zato su mu šanse skočile pred prvenstvo u Gabonu, dok Zimbabve predstavlja totalnu nepoznanicu za sve protivnike.

Izabrane vesti

GRUPA A: Oba i Kanga pod pritiskom države, kamerunska čistka, neugodna Burkina i uboga sirotinja

ALŽIR - KAD NEMA MESTA NI ZA FEGULIJA

Bez ikakve dileme, Pustinjske lisice iz Alžira su po igračkom kvalitetu najjača reprezentacija u Africi. Po vrednosti među 20 na svetu pošto se cena njihovih igrača procenjuje na približno 200.000.000 evra. Ali nešto ne funkcioniše. Zbog čega je sa selektorske funkcije smenjen Milovan Rajevac već posle dva meča u kvalifikacijama za Mundijal. Kako je Rajevac uspeo da igra tako loše sa tako dobrim timom, nikome nije jasno…

Nasledio ga je Belgijanac Žorž Lekens (2003. kratko bio selektor ove zemlje) i odmah je napravio revoluciju pošto je promenio sistem igre u 3-5-2 kako bi zamaskirao najveći problem tima: očajne štopere. To istovremeno znači i više slobode u napadu za kreativne igrače poput Rijada Mareza i Jasina Braimija. Alžir ima ogroman kvalitet u veznom redu i napadu, tako da je igra na gol više jedino rešenje jer odbrambena linija nikome ne uliva poverenje.

ALŽIR - pobednik grupe (2,60), osvajač prvenstva (8,50) 

Na prethodnom šampionatu su Alžirci bili najveći favoriti, ali su u četvrtfinalu zaustavljeni od budućih šampiona iz Obale Slonovače. Sada su još jači jer su se od tada pojavili još neki sjajni igrači, a neki drugi su dostigli životnu formu.

Zato: Titula i ništa više! Sve osim osvajanja šampionskog pehara bi bio neuspeh za Pustinjske lisice.

Aduta za taj cilj ima dovoljno. Štoperi Mandi i Bensabini, kao i golman Mboli su slabe tačke, ali sve ostale pozicije su popunjene kvalitetnim igračima. Fauzi Gulam iz Napolija je jedan od najboljih levih bekova u Seriji A. Vezni red sa Marezom, Braimijem, Bentalebom i Gezalom je najbolji u Africi i vredi 150.000.000 evra. A ispred njih su sjajni Islam Slimani i Sudani iz zagrebačkog Dinama koji se poznaju u dušu i sjajno funkcionišu zajedno. Kakav je kvalitet tima u ofanzivnom delu, govori i činjenica da na spisku nije bilo mesta za Sofijana Fegulija, mada su tu vrlo verovatno i neki drugi razlozi u pitanju.

KVOTE ZA MEČ ALŽIR - ZIMBABVE 

Hendikep za Alžir su povrede sjajnog Budebuza iz Monpeljea i Safira Tajdera koji je trebalo da čuva leđa Marezu, Braimiju i ostalim ofanzivcima. Obojica su bili na spisku, a Tajder je trebalo da igra u prvih 11. Nije bilo mesta ni za Belfodila koji se preporodio u Standardu i obezbedio veliki transfer u Everton.

Sve osim plasmana u finale će biti neuspeh za Pustinjske lisice. Naruku im ide što otvaraju takmičenje protiv autsajdera iz Zimababvea…

SENEGAL -  SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJI… NISU VIŠE!

Još jedan favorit za titulu. Kvalifikovali su se u moćnom stilu kao jedini tim koji je u grupi osvojio maksimalnih 12 bodova. Od 2002. i one čuvene mundijalske generacije, Senegalci nisu imali jači tim. Možda i zbog toga što su za selektora postavili kapitena te čuvene generacije i srce tadašnjeg tima - Alijua Sisea. On je čovek koji je od gomile individualaca koji su najveći neprijatelj samima sebi, napravio TIM.

KVOTE ZA MEČ TUNIS - SENEGAL

Naravno, u centru pažnje je Sadio Mane iz Liverpula, ponajbolji igrač engleskog velikana i jedno od najboljih pojačanja u evropskom fudbalu ove sezone. On će dejstovati sa jednog krila, a Keita Balde iz Lacija sa drugog. I on je u dobroj formi pošto se kod Simonea Inzagija preporodio. Pored njih se u špicu očekuje “naopaki čovek” Musa Sou koji ove sezone pravi čuda postižući redovno golove makazicama za Fenerbahče. Alternative su Mame Biram Dijuf iz Stouka i Musa Konate iz Jang Bojsa.

Sadio Mane

Napad je najjače oružje Lavova, ali i vezni red je sjajan. Čvrst i uigran. Nemaju kreativce poput Alžiraca, ali zato imaju sjajne trkače i fizički dominantne fudbalere što je možda i potrebnije Maneu i Keiti Baldeu iza leđa. Zato se Sise odlučio za trojicu napadača i trojicu snažnih igrača u vezi. Idriza Gaj je jedan od najćvršćih fudbalera Premijer lige i nenadmašan je u duel igri. Momo Dijame iz Njukasla je univerazalac koji može da odgovori na više pozicija, Šeiku Kujate je još jedna “stena” na sredini terena, a tu je i Anri Seve koji je prošao sve mlađe kategorije reprezentacije Francuske.

SENEGAL - pobednik grupe (2,30), osvajač prvenstva (6,20) 

Komandant odbrane je jedan od najtraženijih štopera Evrope, a uskoro možda i najskuplji defanzivac svih vremena - Kalidu Kulibali iz Napolija. Uz njega igraju Kara Mbođ iz Anderlehta i još nekolicina iskusnih defanzivaca iz francuske Lige 1. Dovoljno da Senegal svakom rivalu utera strah u kosti.

Naravno, ako bude tim. Na prethodnom prvenstvu su ispali u grupi. Posle jednog poraza umeju da se raspadnu kao kolektiv, a Siseov zadatak je da to spreči i da sve krene kako treba od početka i meča sa Tunisom.

TUNIS - MALI MOCART JE AFRIČKO ČUDO

Zlatne godine reprezentacije Tunisa su daleko iza. Rekorder su po broju učešća na prvenstvima Afrike, a jedinu titulu su osvojili na domaćem tlu 2004. godine. Uz obilatu pomoć sudija. Ali su od istog mača poginuli pre dve godine kada ih je sudija masakrirao u meču protiv domaćina Ekvatorijalne Gvineje i kasnije je suspendovan na šest meseci.

Tunis se bez većih problema kvalifikovao za završnicu, ali u mnogome zahvaljujući i lakoj kvalifikacionoj grupi. Međutim, na početku kvalifikacija za Mundijal su sve iznenadili maksimalnim učinkom u dva meča i poslali poruku da se nalaze u usponu. Selektor je Henri Kasperčak koji ih je vodio i na Mundijalu 1998. godine kada je Tunis imao znatno bolji tim nego sada.

Jusuf Msakni

Tunis je jedna od retkih reprezentacija učesnica čija većina tima igra u domaćim klubovima. Ne slučajno, jer Tunis ima jaku ligu i neke od najboljih afričkih klubova. Zato njihova liga i jeste najbrojniji afrički šampionat po broju fudbalera koji će igrati ove zime na turniru u Gabonu. Od evropskih legionara, najzvučnije ime u reprezentaciji Tunisa je Ajmen Abdenur iz Valensije, ali s obzirom u kakvoj je formi poslednjih godinu i kusur dana, teško da je i najveći adut selektora Kasperčaka. Druga zvezda je Vahbi Hazri iz Sanderlenda, ali problem sa njim je što je jedva upao na spisak zbog povrede i veliko je pitanje da li će uopšte i igrati u Gabonu.

Zato će aduti biti igrači iz domaćeg prvenstva. Od domaćih snaga se mnogo očekuje od desnog beka Hamze Matlutija, iskusnog napadača Sabera Kalife, ali pre svih ostalih od momka po imenu Jusuf Msakni.

TUNIS - pobednik grupe (4,75), osvajač prvenstva (25,00)

On ima 26 godina, igra na pozicijama krila ili klasičnog napadača, nije igrao u evropskim klubovima, ali je paklen igrač i neverovatan znalac. Nadimak mu je Mali Mocart. Igra za katarsku Lekviju koja ga je platila 11.000.000 evra i učinila ga najskupljim igračem u istoriji afričkog klupskog fudbala. Odbio je ponude Lila, Porta i još nekih klubova. Msakni je ključni igrač Tunisa, ovo mu je čak četvrti KAN. Sve nade Tunišana počivaju na njemu, a nedavno je razbio reprezentaciju Katalonije sa Ćavijem, Samperom, Serđom Garsijom… U prethodnim učešćima na prvenstvima Afrike je postizao spektakularne golove, a pamti se majstorija protiv Alžira. Ako on bude igrao kako zna i ume, neće biti lako ni Senegalu, a pogotovo ne ljutom lokalnom rivalu Alžiru.

ZIMBABVE - ŠTRAJK!

Zimbabve je potpuni autsajder u ovoj grupi. Uspeh je što će uopšte zaigrati na turniru. Ne zbog samog čina kvalifikacije već zbog svega što je prethodila na pripremam za KAN. Reprezentativci Zimbabeva su stupili u štrajk i pretili su da se neće pojaviti na prvenstvu ako im se ne isplate zaostale premije i ako im se ne obećaju veći bonusi.

Ništa čudno za ovu nesrećnu zemlju sa najvećim stepenom inflacije na svetu u ovom veku. Svaki dolar je bitan. Pogotovo što Zimbabve nema neke zvezde u timu i reč je o igračima koji su anonimusi i nisu zaradili ozbiljan novac baveći se fudbalom.

ZIMBABVE - pobednik grupe (2,40), osvajač prvenstva (9,50) 

Danima su trajala natezanja između reprezentativaca i čelnika FS Zimbabeva oko para i štrajka. Kada je situacija postala ozbiljna i kada su igrači ostali čvrsti u stavu da ne učestvuju, intervenisao ja kontroverzni predsednik Mugabe i neki ministri iz Vlade, pa je igračima obećano po 5.000 dolara. Iako mnogi misle da će taj dogovor ostati mrtvo slovo na papiru i da reprezentativci nikada neće videti te pare… Igrači su na ratnoj nozi i sa medijima koji ih blate danima i nazivaju plaćenicima po diktatu državnih organa i čelnika Saveza. Zbog neplaćanja ugovora, Zimbabve je prošle godine izbačen od strane FIFA iz kvalifikacija za Mundijal.

Mučna uvertira za početak turnira gde će Zimbabve imati još teže protivnike na terenu. Tim je sastavljen uglavnom od igrača iz domaće lige i južnoafričkih klubova. Imaju ponekog igrača iz Evrope od kojih je najpoznatiji Ostendeov napadač Noulidž Musona.  Ako je on najzvučnije ime, jasno vam je kakav tim ima Zimbabve.

Ali njihov kvalitet je što se ne oslanjaju na imena, već na kolektiv koji ume da bude kost u grlu favoritima. jako teško gube (samo jedan poraz na prethodnih 13 utakmica), a nedavno su odoleli i Obali Slonovače u prijateljskom meču. Zbog svih nesreća i bočnih udara koje doživljavaju, Zimbabveovi reprezentativci bi mogli snagom jedinstva da pomrse konce nekim favoritima. Jako teško, ali nada poslednja umire… 

(FOTO: Action images)


tagovi

Alžirmeđunarodni fudbalRijad MarezSadio ManeSenegalSofijan FeguliTunisZimbabve

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara