Neka stare zidine Marakane pričaju o toj pobedi!

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.08.18. | 09:28

Crvena zvezda večeras (21.00, TV Arena) bez pomoći navijača protiv Red Bul Salcburga igra jednu od najvažnjih utakmica u novijoj istoriji

Onaj trenutak kada Efenberg pogađa stativu, a Roland Folfart čeka loptu da je utera u mrežu, dok se na Marakani čuje samo lavež policijskog vučjaka.

Onaj trenutak kada Dejan Stanković naleće na odbitak i buši mrežu nemačko-češke koalicije ili možda ona sekvenca kada Jovičić ide na kopačku Fernanda Kouta i glavom pogađa mrežu Vitora Baije.

Izabrane vesti

Svi ti istorijski trenuci duela protiv Bajerna, Kajzerslauterna i Barselone (kao i mnogi drugi) ovekovečeni u brojnim istorijskim slikama, imali su autentičan zvučni efekat. Tako svojstven za stadion Crvene zvezde.

Večeras kada izabranici Vladana Milojevića (21 čas TV Arena) krenu od svlačionica ka tunelu koji vodi do travnate podloge Marakane čuće se samo njihovo i međusobno bodrenje fudbalera Red Bul Salcburga. I naravno zvuk krampona koji udaraju od tartan stazu. Neće biti vibracija izazvanih skakanjem 13.000 ljudi na severnoj tribini i stotine bliceva usmerenih ka njima dok se budu približavali mušemi Lige šampiona.

Sigurni smo da Vujadin Savić i družina nisu očekivali da će u takvoj ambijentu igrati jednu od najvažnijih utakmica Crvene zvezde u 21. veku. Pričaće se o svakom detalju večerašnjeg duela sa prebogatom ergelom pažljivo biranih legionara Marka Rozea, ali će samo zidine Marakane imati privilegiju da pamte.

Nadaju se svi da će ti čuvari Zvezdine tradicije videti još jednu pobedu generacije koja je počela da stasava u junu 2017. godine.

Neće biti tog zvučnog faktora, ali večerašnji meč je bitniji od onog i protiv Krasnodara. Uostalom, to pokazuju i brojke. Crvena zvezda večeras može da stekne kapital (a u Salcburgu ga odbrani) vredan premijernog učešća u Ligi šampiona i pomiluje 17 miliona evra, koliko vredi plasman u najelitnije klupsko takmičenje na svetu.

Da bi se to ostvarilo Crvena zvezda će morati da odigra jednu od najvećih utakmica u postbarijevskoj eri. Da defanzivno bude savršena kao na Emirejtsu kada su Vujadin Savić i Damijan le Talek sedeli za katedrom i demonstrirali umetnost odbrane Vladana Milojevića. Čekaće ih izraelska aždaja Dabur i za asistencije uvek raspoloženi Volf.

Dakle, to je samo jedan od segmenata koji će morati da bude ispunjen u kamernoj atmosferi Marakane. Vezni red moraće da šljaka kao u većem delu dvomeča protiv CSKA. Tada je Branko Jovičić pojeo plejmejkerske sposobnosti Aleksandra Golovina. Tada je i Krstičić tempom parirao Rusima.

Možda Red Bul nema igrača tipa ruskog Napoleona, ali ima trougao koji bi trkački mogao da pregazi i klubovi iz vrha Bundeslige. Dakle, Samaseku, Hajdara i Zlaja iz Loznice u Austriji mnogo poznatiji kao Zlatko Junuzović. Teško ih je paralisati, ali vezni igrači Crvene zvezde moraće da ih drže pod kontrolom i omoguće sladak život Radonjiću, Kafuu i Nikoli Stojiljkovića. Pored Krstičića jednu od bitnijih uloga na terenu imaće El Fardu Ben. Prosto, moraće da nadogradi sve ovoletošnje partije, jer će mu čeljusti tempaša iz Malija Samasekua stalno biti na listu ili zglobovima.

Mnogo toga zajedničkog imaju Crvena zvezda i Red Bul Salcburg. Oba kluba su bila ili su i dalje obavijena svojevrsnim prokletstvom. Red Bul predstavlja sinonim za dobar skauting i još bolji budžet, ali u prethodnih 11 pokušaja nije uspeo da se plasira u Ligu šampiona. Priča se da je to svojevrsna kazna za odbacivanje istorije i ljubičaste dresove Austrije Salcburga, mnogo poznatijeg kluba iz Mocartovog grada.

Crveno-beli su duhove prošlosti odbacili trijumfom nad Krasnodarom. Osetili su navijači da je ovo vreme velikog evropskog uspeha. Potrebna je samo još jedna kockica, zvanje učesnika Lige šampiona kako bi se klub sa Marakane potpuno izdigao iz situacije koja je bila aktuelna prethodnih godina.

Poslednji nalet adrenalina fudbaleri Crvene zvezde imali su na treningu u ponedeljak, kada su osetili zvučni efekat Marakane. Večeras će biti okruženi samo zidinama najvećeg srpskog stadiona. Međutim, pokazali su da su kadri da izvuku povoljan rezultat. Uostalom, igrali su bez golova protiv CSKA u Beogradu, ekipe koja je, prema mnogim parametrima, zvučnija i bolja od Salcburga. Taj rezultat doveo bi do invazije Srba na Mocartov grad naredne sedmice. Ali razmišlja se glasno o pobedi.
„Ne plašimo se nikoga i ničega. Imamo čast i privilegiju da se borimo za Ligu šampiona u Crvenoj zvezdi. Nabrijani smo, i dobro pripremljeni. Znamo da možemo“, poruka je kapitena Vujadina Savića.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA (PLEJ-OF)

Utorak
21.00: (3,60) BATE Borisov (3,25) PSV (2,15)
21.00: (1,50) Benfika (4,20) PAOK (7,25)
21.00: (3,30) Crvena zvezda (3,15) Salcburg (2,30)

Sreda
21.00: (1,65) Ajaks (3,70) Dinamo Kijev (5,70)
21.00: (3,60) Videoton (2,95) AEK (2,30)
21.00: (1,80) Jang Bojs (3,60) Dinamo Zagreb (4,60)

*** kvote su podložne promenama

Pogledajte specijalnu emisiju Mozzart TV-a o večerašnjem meču, u kojoj su kod naše Jovane Strinić gostovali Milan Dudić i Nenad Piksi Kovačević...

 


tagovi

Vladan MilojevićVujadin SavićDžonatan Kafu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara