""
""

OCENE I ANALIZA - NEMAČKA: Šampioni ne bacaju pare (ANKETA)

Vreme čitanja: 14min | sre. 03.09.14. | 19:16

Bajern je, to se pitanje nije ni postavljalo, odradio najveći posao tokom leta, ali da li mu je baš bilo potrebno da Tonija Krosa menja jednako izvrsnim, ali osam godina starijim Alonsom? Jirgen Klop je, čini se, već ostvario prvu pobedu dovođenjem Imobila i Kagave, Šalke pakleno jak, Bajer puca od talenta...

Englezi će se rasipati, Španci stvarati sve veći jaz između Reala, Barselone i “ostalih”, Italijani će mešetariti na berzi, Francuzi snabdevati inostrane klubove i ljubomorno gledati na Pari Sen Žermen, a Nemci... Pa, Nemci će uvek biti Nemci – proračunati, pedantni, nekad možda i previše štedljivi. Ni ovaj letnji prelazni rok nije iskočio iz šablona, pa su bundesligaški klubovi na pojačanja potrošili “svega” 283,4 miliona evra (prodali za 198 miliona) što je u konkurenciji top pet liga Evrope ispred Francuske, ali manje nego što su na pojačanja izdvajali Englezi, Španci, pa i krizom pogođeni Italijani.

Izabrane vesti

Imajući u vidu da je u pitanju takmičenje koje je dalo 16 fudbalera koji su pre samo dva meseca pokorili svet na Mundijalu u Brazilu, te takmičenje koje je pre samo dve godine dalo i klupskog šampiona Evrope neki će reći da su bundesligaši mogli da se malo više “otvore”. Uostalom, kod njih nema frke u finišu pijace. Jedino ozbiljnije pojačanje poslednjeg dana prelaznog roka je bio dolazak Luisa Holtbija u Hamburga na pozajmicu iz Totenhema.

Ali, Nemci su uvek kupovali pametno. Pa da vidimo kako.

BAJERN MINHEN I TVRODGLAVI GVARDIOLA

Da će Bajern, makar na prvi pogled, biti pobednik letnjeg prelaznog roka znalo se još zimus kada je i zvanično obelodanjeno da Robert Levandovski napušta Dortmund i stiže na Alijanc Arenu. Za džabe. A kada na njegovo ime dodamo i imena Ćabija Alonsa, Mehdi Benatije, Sebastijana Rodea, Pepea Rejne i Huana Bernata jasno je da su Bavarci dodatno ojačali tim kojem prošle sezone i bez toga nije bilo ravnog. Za Danijelom van Bujtenom i Dijegom Kontentom retki će plakati, Mario Mandžukić je dobio više nego adekvatnu zamenu, dok je Toni Kros jedina suza u oku navijača Bajerna.

I mač koji lebdi nad glavom Pepa Gvardiole!

Planirao je Bajern da završi prelazni rok mnogo pre 31. avgusta, Rumenige je slavodobitno objavio da su oni svoj posao odradili, a onda je koleno Havija Martineza upalilo požar. Atipično za njih, Bavarci su krenuli da jure pojačanja. Univerzalnost Baskijca im je stvorila dodatni problem, pa nisu znali da li da jure štopera ili zadnjeg veznog. Na kraju su doveli oboje. Nisu dozvolili da ih Roma odere i da plate traženih 37 miliona evra za Benatiju, a iz Kraljevskog kluba je stigao Ćabi Alonso. Međutim, problem je finansijski aspekat. Alonso je, naime, koštao 10 miliona evra, a prema Bildu i Kikeru dobio je godišnju zaradu od 7,5 miliona evra. Kros je navodno tražio platu od osam mililiona evra. Nije dobio povišicu, već je za 30 miliona prodat Realu što ga je učinilo drugim najvećim izlaznim transferom u istoriji Bundeslige (skuplji je bio Edin Džeko, a isto je koštao Mario Gomez). Dakle, plus u kasi od 20 i kusur miliona evra (pa i manji, jer je Bajern već prodao 100.000 Ćabijevih dresova i vratio onih 10 miliona na ime obeštećenja), ali da li je ta suma bila vredna gubitka 24-godišnjeg Krosa, koji je po opštem utisku bio jedan od najboljih igrača Svetskog prvenstva? Ćabiju Alonsu u novembru će biti 33 godine.

Protivnici Gvardiole to će pripisati upravo tvrdoglavom karakteru španskog stratega, koji je i u Barseloni bio lake ruke i imao slične izlete (setite se Čigrinskog od 25 miliona evra ili Aleksandra Hleba, pa i Seska Fabregsa, Zlatana Ibrahimovića koje je brzo otpisao). 

Takođe, plata Pepea Rejne od tri miliona za rezervnog golmana čini se previsokom, a nisu baš svi ubeđeni ni da Bernat vredi deset, a Benatija čak 26 miliona.

Da ne bude, ipak, da Bajer ne razmišlja o budućnosti treba istaći da je 18-godišnji Sinan Kurt stigao iz Menhengladbaha i sa cenom od 2,5 miliona evra postao najskuplji tinejdžer u istoriji kluba. Ipak, on bi isprva trebalo da igra za rezervni tim.

Sve ovo su, ipak, samo prazne priče dok na terenu ne vidimo plodove rada. A s obzirom na to koliko je Bajern moćan bilo bi prvorazredno iznenađenje ako se Gvardiola ne bi okitio još jednom titulom prvaka Nemačke. Što se tiče Lige šampiona... Tu je već mnogo ozbiljna konkurencija.

OCENA: Levandovski je najbolje „dž“ pojačanje u Evropi, ali Kros je veliki kiks - 4

BORUSIJA DORTMUND – PRVA POBEDA JIRGENA KLOPA

Na Vestfalenu od očajanja do euforije. Posle “izdaje” Levandovskog, samo godinu dana posle istog postupka Marija Gecea, atmosfera u Dortmundu popravljena je povratkom omiljenog Šinđija Kagave. A pošto su prethodno stigli i Ćiro Imobile (19,40 miliona evra iz Torina), izuzetno talentovani štoper Frajburga Matijas Ginter (cirka 10 miliona), 9,7 miliona evra vredni golgeter iz Herte Adrijan Ramos, pa i  iznenađenje u liku Augsburgovog Dong-Von Jia utisak je da je Jirgen Klop već izvojevao prvu pobedu u sezoni.

Nuri Šahin više nije pozajmljen igrač, već član Borusije, a Julijan Šiber i Manuel Fridrih, pa i Jonas Hofman koji je poslat na kaljenje u Majnc svejedno nisu imali značajniju ulogu na Vestfalenu.

A ne treba zaboraviti na čuveni Klopov sistem u kojem i prosečni igrači izgledaju kao aždaje.

Možda i najveća pojačanja su, ipak, stigla iz sopstvenih redova u vidu sada sasvim spremnih Matsa Humelsa, Nevena Subotića, Henrika Mhitarjana, Lukaša Piščeka, Svena Bendera, Sebastijana Kela... Svi oni su prošle sezone propustili makar mesec dana zbog raznih zdravstvenih problema (trenutno su van stroja Ji, Kirh, Šahin, Gundogan)

Samo da povrede zaobiđu Borusiju. Biće to svakome paklen protivnik. Većini nedostižan.

OCENA : Niko nije preplaćen, svim može da skoči vrednost osim možda Ramosu, a Kagava je bio šlag na trotu - 5

BAJER LEVERKUZEN – DECA KUKURUZA

Možda i najveća nedoumica u Bundesligi. Od svih timova koji pucaju na plasman u samom vrhu tabele Aspirindžije su ubedljivo najviše menjale, počevši od trenera. Došao je Rodžer Šmit iz Salcburga i kako stvari deluju je dobro sklopio kockice. Uverljive pobede nad Dortmundom i Hertom u dva uvodna kola slute na dobro.

Bajeru će svakako najviše nedostajati Emre Džan, koji je prodajom Liverpulu za 12 miliona evra najvećim delom obezbedio novac za pojačanja, te prekaljeni bundesligaški as Sidni Sam čiji je odlazak postao izvestan već u januaru kada ga je Šalke kaparisao za svega 2,5 miliona evra. Otišao je i Eren Derdijok. Poput Rajana Babela, pojurio je za parama Kasimpaše. Iznenađenje je da su se u finišu pijace odrekli odličnog Volšajda.

Ali, navijači Bajera imaju čemu da se nadaju, jer uprava kluba nije sedela skrštenih ruku. Pitanje je samo da li već ove sezone ubirati plodove pošto se klub sa Baj Arene opredelio za formiranje supertalentovane ekipe koja bi svojom mladalačkom energijom mogla da bude hit sezone. Svakako da se ponajviše izdvaja 14,5 miliona evra plaćeni vunderkind Hamburgera Hakan Čalhanoglu, ali tu je i 21-godišnji Josip Drmić,  koji je protekle sezone briljirao u dresu Nirnberga i sa 17 golova bio treći strelac lige. Plaćen je 6,8 miliona evra, tek 300.000 evra više od 20-godišnjeg levog beka Gremija Vendela. Karim Belarabi se vratio iz Braunšvajnga i obeležio mesec avgust u nemačkom fudbalu. Na pozajmice su stigli i Romin Tim Jedvaj, Šalkeov Kirijakos Papadopulos (ko bi rekao da su Šalke i Bajer glavni rivali za ono poslednje direktno mesto u Ligi šampiona?), od Šahtjora je kupljen 20-godišnji Ukrajinac Vladlen Jurčenko... Mlad tim, ali sa strahovitim potencijalom koji bi mnogima mogao da “ubije” nadu.

OCENA: Svaki evro za sada izgleda kao pametno uložen novac, nema šta da im se zameri - 5

ŠALKEOVA ŠTEDNJA

Za razliku od Bajera, Šalke se opredelio za iskusne bundesligaške igrače i gotovo neverovatno štedljivu politiku. Minulih sezona su trošili više nego što su smeli i ovo je rezultat. Naime, prošle sezone trećeplasirani tim prvenstva je na pojačanja, verovali ili ne, potrošio svega 4,4 miliona evra koliko su koštali pomenuti Sidni Sam i ostanak Denisa Aoga, koji je do sada na  Feltins areni igrao kao pozajmljen fudbaler HSV-a.

Vratio se i Trankiljo Barneta, ali će se tim iz Gelzenkirhea ponajviše oslanjati na starosedeoce. A ima tu mnogo kvaliteta o čemu svedoče imena Hevedesa, Santane, Kolašinca i Matipa u odbrani, Boatenga, Gerecke i Majera u vezi i ultra brzih krila po kojima će operisati Draksler, Farfan, sada uz konkurenciju Sama, možda i Maksima Čupo Motinga, koji je prošle sezone bio strelac 10 golova za Majnc, a među Rudare stigao kao slobodan igrač.

Međutim, 1,90 metara visoki reprezentativac Kameruna najverovatnije će biti korišćen na poziciji centralnog napadača (nije mu strana), pošto je posle odlaska Adama Salaja u Hofenhajm Klas-Jan Huntelar jedina klasična - devetka na Feltins Areni. U poslednji čas su odbili napad Arsenala na Huntelara.

OCENA: Sam i Čupo Moting se već isplaćuju, ali zašto su pustili Papadopulosa i Salaja i zašto nisu doveli još jednog napadača? - 2

VOLFSBURG... DOVOLJNO JE SAMO  - “LORD”

Po većinskom mišljenju jedini tim kadar da se umeša u borbu za Ligu šampiona pored pomenute trojke ovaj put se nije hvalio novcem, već je kupovao umereno. Iz madriskog Atletika je na pozajmicu vrednu 5,5 miliona evra stigao zadnji vezni Džošua Gvilavogi, talentovani desni bek Sebastijan Jung je Ajntrahtu plaćen 2,5 miliona evra, iskusni Aron Hant je posle 11 godina u Verderu došao kao slobodan igrač sa zadatkom da poveže linije Vukova, a sigurno je da je najveću pažnju privukla akvizijcia “Lorda” Niklasa Bendtnera, kojeg je Asenal konačno skinuo sa platnog spiska. Bude li stameni centarfor zaigrao kao što je umeo za reprezentaciju Danske, ne po noćnim klubovima naravno, Volfsburg bi mogao da se nada još jednoj uspešnoj sezoni. Uprkos odlascima Slobodana Medojevića, Tolge Čigeričija, Vaclava Pilara... Uspeh je što su zadržali Gustava i fanatastičnog Rodrigeza.

OCENA: Celo leto traže „devetku“, pominju Pacinija, Etoa, Moratu, Toresa, Mitrovića i onda Lord!? A, makar njima ne fali para... - 2.

ŠTUTGART, HSV, MENHENGLADBAH, AJNTRAHT....

Što se tiče ostalih klubova, utisak je da su svi daleko od vodećeg kvarteta, ali da bi mogli da pomrse račune Volfsburgu. Borusija Menhengladbah bila je blizu i prošle sezone, a čini se da nije mnogo izgubila tokom leta jer bi Jan Zomer trebalo da predstavlja dekvatnu zamenu za Mark-Andrea ter Štegena među stativama, dok se Luk de Jong svejedno nije proslavio na Borusija Parku, pa će najteži zadatak Lusijana Favra biti da nadomesti odlazak paklene levice Huana Aranga. Pozajmica Torgana Azara koji ima isti takav grom u levici projektovano je i čini se više nego solidno, ali nažalost privremenorešenje. Ostaje da vidimo koliko će moći da pruži Andre Han, stigao za 2,25 miliona evra iz Augsburga, te Ibrahima Traore, brzonogo krilo koje je stiglo bez obeštećenja jer mu je istekao ugovor sa Štugartom.

Kad smo već kod Štutgarta, Armin Veh i sportski direktor Fredi Bobić najviše se uzdaju u Filipa Kostića čija cena od šest miliona evra najbolje svedoči o tome koliko se očekuje od srpskog internacionalca. Ušao je u Top 5 najskupljih pojačanja u istoriji kluba. Kostić je stigao baš kao zamena za Traorea, koji je samo jedan u nizu onih koji su bez obeštećenja pobegli sa Mercedes-Benc Arene (Artur Boka, Joan Odel, Kakaku, Vilijam Kvist). Sa druge strane, doveden je tandem Nirnberga Danijel GinčekAdam Hlušek, iz Red Bul Salcburga reprezentativni štoper Austrije Florijan Klajn, dok je Čelsi Švabama na kaljenje ustupio i Oriola Romeua čija je karijera, istina, u padu.

Kad je Hamburg u pitanju utisak je da je šesostruki prvak Nemačke izgubio kompas, pa je na Imteh Areni ovog leta bilo na korzou zbog čega je vrlo teško procenitio krajnji ishod tržišnog poslovanja kluba. Sve to izgleda kao zaostavština katastrofalnih poteza mutnog Franka Arnesena, pa će jednom od najsposobnijih i najskupljih ljudi  u nemačkom fudbalu Ditmaru Bajersdorfu biti potrebno vreme da realizuje svoje ideje. Otišli su Čalhanoglu, Aogo, Ola Jon, Mansijen, Badelj... Ali, Pjer-Mišel Lasoga je za 8,5 miliona evra otkupljen od Herte, za još 2,7 osiguran je ostanak Joana Đurua, iz Majnca je za 4,5 miliona stigao odlični Nikolaj Miler, iz Napolija za samo 3,5 miliona Valon Behrami, iz Korintijansa za tri miliona evropskih novčanica došao je Kleber... Totenhem je na pozajmicu prosledio Luisa Holtbija, Bajern Julijana Grina, vratio se Gojko Kačar... Dok se to sve uigra... Ne bismo se iznenadili da se uprkos zvučnim imenima HSV opet bori za opstanak.

Mnogo bolji posao, barem je takav naš skroman utisak, napravio je Ajntraht Frankfurt, koji jeste ostao bez Rodea, Barnete, Junga (...), ali je od Real Sosijedada za 3,5 miliona evra kupio Harisa Seferovića, iz Volfsburga doveo Medojevića za skromnih 1,5 miliona, iz Čelsija na pozajmicu doveo Lukasa Pijazona (londonski Plavci će ove sezone imati četvoricu fudbalera na kaljenju u Bundesligi?!), bez obeštećenja je potpisan ugovor sa Aleksandrom Ignjovskim, a isti je slučaj i sa “premazanim” Nelsonom Valdezom. Nažalost Paragvajac je dva dana pre kraja pijace pokidao ligamente i nije bilo dovoljno vremena da se dovede zamena. Ostaje mogućnost nekog slobodnog agenta o čemu Šaf razmišlja, a možda to bude njegov nekadašnji miljenik Ugo Almeida ako ne bude mnogo alav na pare sa Bliskog istoka

Zanimljiv je i slučaj Herte, koja se odrekla Ramosa, Lasoge, Samija Alaguija, ostala bez penzionisanog Levana Kobijašvilija, ali je obezbedila ugovore sa poznatim evropskim igračima kakvi su Salomon Kalu pre svih (došao iz Lila za 1,8 miliona evra), ali i Valentin Štoker (Bazel, 3,5 miliona evra) i Džon Heitinga (Fulam, bez obeštećenja). Kad dodamo tu imena Jensa Hegelara, Julijana Šibera, Čigerčija... Nezgodan je Herta protivnik.

Dobre igre očekujemo i od Majnca i njegovog novog pleja Filipa Đuričića, koji ima poslednju šansu da pokaže da je fizički sazreo za nešto više od mekane Eredivizije (stigli su i Alagui, Hofman, iz Notingem Foresta Čileanac Gonzalo Hara, iz Sevilje Hairo...) a biće zanimljivo i kako će se snaći novi napadački, ex-Yu tandem Augsburga Nikola ĐurđićTim Matavž. Podsetimo da će Bundesligu ove sezone igrati još jedan srpski reprezentatiac Stefan Mitrović – prvi štoper Frajburga (igraće pored iskusnog beka Saše Rajtera koji se vratio iz Fulama).

I ne zaboravimo – ono što Bundesligu čini toliko zanimljivo je to što svakog takmičarskog ciklusa na površinu isplivaju neki novi asovi što očekujemo i ove sezone. Dominaciju Bajerna, ipak, teško da će iko ugroziti.

TOP 10 najskupljih transfera Bundeslige:

Mehdi Benatija (Roma – Bajern) 26 miliona evra;
Ćiro Imobile (Torino – Borusija Dortmund) 19,4 miliona evra;
Hakan Čalhanoglu (Hamburg – Bajer Leverkuzen) 14,5 miliona evra;
Ćabi Alonso (Real – Bajern) 10 miliona evra;
Matijas Ginter (Frajburg – Borusija Dortmund) miliona evra;
Huan Bernat (Valensija – Bajern) 10 miliona evra;
Adrijan Ramos (Herta – Borusija Dortmund) 9,7 miliona evra;
Pjer-Mišel Lasoga (Herta – Hamburg) 8,5 miliona evra;
Šinđi Kagava (Mančester junajted – Borusija) 8 miliona evra;
Jan Zomer (Bazel – Borusija Menhengladbah) 8 miliona evra;

BAJERN MINHEN
Došli (ukupno 50 miliona evra): Levandosvki (Borusija Dortmund), Benatija (Roma), Ćabi Alonso (Real Madrid), Rode (Ajntraht Frankfurt), Bernat (Valensije), Reina (Liverpul), Kurt (Borusija Menhengladbah).
Otišli (ukupno 53 miliona evra): Kros (Real Madrid), Mandžukić (Atletiko Madrid), Kontento (Bordo), Van Bujten (kraj karijere), Grin (Hamburg*), Šof (Nirnberg).

BORUSIJA DORTMUND
Došli (ukupno 54 miliona evra):
Imobile (Torino), Ramos (Herta), Ginter (Frajburg), Kagava (Mančester Junajted), Von Đi (Augsburg), Šahin (Real Madrid).
Otišli (ukupno 2,4 miliona evra): Levandovski (Bajern), Šiber (Herta), Hofman (Majnc*), Fridrih (Mumbaj Siti), Dukš (Paderborn*).

ŠALKE
Došli (ukupno 4,4 miliona evra): Sam (Leverkuzen), Čupo Moting (Majnc), Aogo (Hamburg), Barneta (Ajntraht F.), Gifer (Fortuna).
Otišli (ukupno 8,2 miliona evra): Papadopulos (Leverkuzen*), Salaj (Hofenhajm), Unerštal (Fortuna), Hildenbrand (bez kluba), Hogland (Fulam), Anan (Helsinki), Hofman (Kajzerslautern).

BAJER LEVERKUZEN
Došli (ukupno 30 miliona evra):
Čalhanoglu (Hamburg), Drmić (Nirnberg), Papadopulos (Šalke*), Vendel (Gremio), Jedvaj (Roma*), Krešić (Majnc), Jučrenko (Šahtjor), Belarabi (Ajntraht B.), Milik (Augsburg).
Otišli (ukupno 18 miliona evra): Džan (Liverpul), Sam (Šalke), Volšajd (Majnc), Fernandeš (Dinamo Z.), Hegeler (Herta).

VOLFSBURG
Došli (ukupno 8,75 miliona evra):
Gilavogi (Atletiko Madrid*), Jung (Ajntraht F.), Hant (Verder), Bendtner (Arsenal).
Otišli (ukupno 3,85 miliona evra): Medojević (Ajntraht F.), Čigerči (Herta), Sisoko (Eskišehir), Džonson (Alborg), Ben Kalifa (Grashopers), Polak (Nirnberg).

BORUSIJA MENHEGLADBAH
Došli (ukupno 11,75 miliona evra):
Zomer (Bazel), T. Azar (Čelsi*), Džonson (Hofenhajm), Traore (Štutgart), Han (Augzburg), L. De Jong (Njukasl).
Otišli (ukupno 18,3 miliona evra): Ter Štegen (Barselona), Arango (Tihuana), L. De Jong (PSV), Kačunga (Paderborn), Rup (Paderborn).

MAJNC
Došli (ukupno 7,15 miliona evra):
Đuričić (Benfika*), Volšajd (Leverkuzen*), Hofman (Borusija Dortmund*), Hairo (Sevilja), Kapino (Panatinaikos), Brozinski (Grojter Firt), Hara (Notingem Forest), De Blazis (Asteras), Rukavicja (FSV Frankfurt).
Otišli (ukupno 6,6 miliona evra): Čupo Moting (Šalke), Miler (Hamburg), Zimling (Ajaks*), Parker (Ausgburg), Poseh (Opava), Krešić (Leverkuzen), Fati (bez kluba).

AUGSBURG
Došli (ukupno 10 miliona evra):
Matavž (PSV), Baba (Grojter Firt), Parker (Majnc), Đurđić (Grojter), Kajubi (Ingolštad), Fojlner (Nirnberg).
Otišli (ukupno 6,8 miliona evra): Han (Borusija M.), Ožtrolek (Hamburg), Von Đi (Borusija D.), Fogt (Keln), Banse (Helsinki).

HOFENHAJM
Došli (ukupno 19,2 miliona evra):
Bauman (Frajburg), Salaj (Šalke), Švegler (Ajntraht F.), Cuber (CSKA), Kim (Nigata).
Otišli (7,77 miliona evra): Džonson (Borusija M.), Hoselu (Hanover), Derdijok (Kasimpaša), Malbašić (Lehija*), Brafhajd (Lacio), Tezker (Hanover), Vizer (Arau*), Gregorič (Bohum*), Grifo (FSV Frankfurt*).

HANOVER
Došli (ukupno 10,8 miliona evra):
Hoselu (Hofenhajm), Kijotake (Nirnberg), Brijan (Lion), Guleslam (Galatasaraj), Albornoz (Malme), Tezker (Hofenhajm), Stankevičijius (Gazijantep), Almer (Kotbus).
Otišli (ukupno 3,3 miliona evra): Dijuf (Stouk), Ja Konan (Al Itihad), Hušti (Čangčun), Pokonjoli (VBA), Avevor (Fortuna), Nikči (Jang Bojs*)

HERTA
Došli (ukupno 14 miliona evra): Kalu (Lil), Štoker (Bazel), Platenhart (Nirnberg), Čigerči (Volfsburg), Skjelbred (Hamburg), Berens (AZ Alkmar), Heitinga (Fulam), Šiber (Borusija D.), Hegeler (Leverkuzen), Haraguči (Urava).
Došli (ukupno 18 miliona evra): Ramos (Borusija D.), Lasoga (Hamburg), Ben Sahar (Viljem II), Kobijašvili (kraj karijere).

VERDER
Došli (ukupno 1,6 miliona evra):
Hajrović (Galatasaraj), Galvez (Rajo Valjekano), Garsija (Rendžers Talka).
Otišli (ukupno 2,25 miliona evra): Hunt (Volfsburg), Ignjovski (Ajntraht F.), Ekići (Trabzon), Akpala (Karabuk), Majlic (Frajburg), Pavlović (Ferencvaroš*), P. Stevanović (bez kluba), A. Stevanović (bez kluba).

AJNTRAHT FRANKFURT
Došli (ukupno 6,5 miliona evra):
Pjazon (Čelsi*), Seferović (Real Sosijedad), Medojević (Ajntraht F.), Hasebe (Nirnberg), Valdez (Al Džazira), Čendler (Nirnberg), Ignjovski (Verder).
Otišli (ukupno 5,75 miliona evra): Rode (Bajern), Jung (Volfsburg), Švegler (Hofenhajm), Kempf (Frajburg), Bakalorc (Frajburg), Ozer (Karabuk), Šrek (Grojter).

FRAJBURG
Došli (ukupno 10,65 miliona evra):
Mehmedi (Dinamo Kijev), Burki (Grashopers), Riter (Fulam), Mitrović (Benfika), Torehon (Kajzersalutern), Franc (Nirnberg), Majlic (Verder).
Otišli (ukupno 18,6 evra): Ginter (Borusija D.), Bauman (Hofenhajm), Dijane (Ren), Fernandeš (Ren), Hanke (Guizu), Terazino (Hofenhajm).

ŠTUTGART
Došli (ukupno 9,7 miliona evra):
Kostić (Groningen), Romeu (Čelsi*), Ginček (Nirnberg), Hlušek (Nirnberg), Klajn (Salcburg).
Otišli (0,5 miliona evra): Traore (Borusija M.), Kvist (Vigan), Boka (Malaga), Kakau (Serezo Osaka), kedira (Lajpcig), Odel (Nant).

HAMBURG
Došli (ukupno 26,5 miliona evra):
Lasoga (Herta), Holtbi (Totenhem*), Miler (Majnc), Behrami (Napoli), Ožtrolek (Augsburg), Đuru (Arsenal), Grin (Bajern*), Kleber (Korintijans*), Jung (Oberhauzen), Štiber (Grojter).
Otišli (ukupno 23 miliona evra): Čalhanoglu (Hamburg), Aogo (Šalke), Badelj (Fiorentina), Skjelbred (Herta), Rinkon (Đenova), Mansijen (Notingem Forest), Zua (Erčije).

KELN
Došli (ukupno 7,6 miliona evra):
Kalaš (Čelsi*), Soler (Kajzersalutern), Osako (Minhen 1860), Fogt (Augsburg), Mavraj (Grojter), Švento (Red Bul Salcburg), Olkovski (Gornjik), Peško (Parma).
Otišli (ukupno 0.2 miliona evra): Pržibilko (Grojter), Jajalo (Rijeka), Čihi (Fulam), Bigalke (Unterhašing).

PADERBORN
Došli (ukupno 1,6 miliona evra):
Štopelkamp (Minhen 1860), Rafa (Hetafe), Kačunga (Borusija M.), Bakalorc (Fortuna), Rup (Borusija M.), Dukš (Borusija D.), Uali (Dinamo Drezden).
Otišli (ukupno 0 evra): Van Vorde (Utreht*), Zajc (Kotbus), Sane (Kil).


tagovi

Bajer LeverkuzenBajern MinhenBorusija DortmundEvropaHertaMehdi BenatijaNemackaRobert LevandovskiŠinđi Kagavatransferi2014Volfzburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara