""
""

Slučaj Milunović: Kažnjavanje bez odgovornosti

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.03.14. | 20:40

Čelnici Crvene zvezde nisu našli za shodno da prokomentarišu odstranjivanje Luke Milunovića, jer su “fokusirani na duel s Voždovcem”, a ne na činjenicu da bi mladi fudbaler, po slovu zakona, mogao da tuži klub taman i da je na nekom komadu hartije potpisao da neće. Simptomatično, ni za ovu odluku, kao i za mnoge u poslednje vreme, ne zna se ni ko je, ni kako doneo. Tako se valjda lakše izbegava bumerang s posledicama...

Luka Milunović je "oteran u ćošak", a u Crvenoj zvezdi nijedne zvanične reči o tome ko je i zbog čega odlučio da kažnjava igrača čiji se dvogodišnji doprinos klubu ni u kom slučaju ne može marginalizovati. Prema objašnjenju Dragana Džajića, koje je predsednik dostavio medijima preko posrednika, "niko u klubu ne želi da se bavi drugim stvarima, niti da remeti atmosferu pred izuzetno važnu utakmicu s Voždovcem u 21. kolu Superlige".

Baš ovde se odmah treba zaustaviti i reći kako se mnogi iz Zvezdine uprave prosto utrkuju ko će dati izjavu kada se dogodi nešto dobro – na primer, kada se uplati deo dugovanja - dok se u ovakvim slučajevima kao po pravilu vešto kriju. I od javnosti i od preuzimanja odgovornosti za povučene poteze.

Izabrane vesti

To što je jedan od standardnih članova ekipe, a pritom – ništa manje bitno – i mladi reprezentativac Srbije Luka Milunović misteriozno odstranjen kao neko maligno tkivo, valjda nikoga ne zanima. Uostalom, nije ovo prvi put da se uprava Crvene zvezde ponaša kao da loptu šutiraju oni iz fotelja, a ne igrači. A naravno, upravo je suprotno i mogli su to u Zvezdi da nauče na "milion" primera iz bliske prošlosti.

Kad god su plate kasnile po nekoliko meseci – nije bilo rezultata. Kad god je igračima poručivano da mogu da idu svi kojima se ne sviđa – nije bilo rezultata. Kad god su se menjale vlasti - teren nije trpeo. Ali kad god je uprava ulazila u konflikte s igračima trpela je - Crvena zvezda. I njen budžet.

Letimičan pogled na klasu "januar 2012" jedan je od pokazatelja. Tada se prethodna vladajuća garnitura s pravom hvalila kako je odradila jedan od najboljih prelaznih rokova i u Zvezdu dovela mlade reprezentativce Nikolu Maksimovića, Filipa Mladenovića, Luku Milivojevića, Luku Milunovića, nešto starijeg Filipa Kasalicu... Trojica su u međuvremenu otišla, nijedan u dobrim odnosima s vrhuškom kluba.

Klub je jedino od Milivojevića pristojno zaradio, ali su se od osvedočenog zvezdaša i dobrog igrača rastali kao od iznošene košulje. Maksimović je prodat mnogo ispod cene koju je projektovala tadašnja vlast, a Mladenović je zbrisao za džabe. Kasalica i Milunović su još tu. Milunović, doduše, i jeste i nije. Trenira odvojeno od ekipe, jer Uprava pokušava da mu zakonom jačeg nametne da lojalnost klubu overi i pismeno, kako tobož ne bi krenuo putem Mladenovića, Vešovića, Mirića i mnogih drugih -  preko suda do čistih papira.

Jedinstven stav u rukovodstvu, kad već ne žele da objasne zašto su tek tako, jednim pokretom ruke, uklonili mladog reprezentativca Srbije, jeste sledeći: čim neće da potpiše – taj ne voli Zvezdu i ne treba mu verovati.

A to što je Milunović još kao navijač proveo na Marakani više vremena nego 90 odsto Zvezdinog najužeg rukovodstva zajedno (izuzimajući Dragana Džajića)  ne uvažava se kao informacija od značaja.

I da se razumemo – da li je Luka Milunović kvalitet za Zvezdu ili ne (ovo pišemo samo zato što će mnogi baš time pokušati da opravdaju ovakav potez uprave) apsolutno je nebitno. Njega je u Zvezdu dovela uprava (prethodna, ali tada aktuelna), kao što su prošlog leta u Zvezdu dovedeni Miloš Ninković, Nikola Mijailović, Nejc Pečnik, Novak Martinović, Đorđe Rakić, Dragan Mrđa... I skoro svi s platama izraženim sa šest cifara u evrima, a već sada, gle paradoksa, prema procenama aktuelne garniture u Ljutice Bogdana 120.000 evra godišnje trebalo bi da primaju najplaćeniji fudbaleri Zvezde. I od svih koji su letos (bar na papiru) dobili i mnogo više, sad se traži da pristanu na smanjenje ugovora?! Kao da su se pre šest meseci dogovarali s nekim drugim ljudima...

Slučaj Milunovića je, ipak, možda i najbizarniji, jer najbolje oslikava koliko se u Ljutice Bogdana uzaludno troši energija. Zakon o obligacionim odnosima, naime, ne priznaje ugovore u kojima se jedna strana unapred odriče svojih prava. Da pojasnimo, ako vam poslodavac naloži da potpišete blanko otkaz - i vi to učinite - to nikako ne znači da će na konto tog papira gazda i moći da vas otpusti. Da još uprostimo – taman i da je Luka Milunović potpisao papir na kojem piše da neće tužiti Zvezdu, on bi svejedno mogao da crveno-bele izvede na sud, jer je ugovor pravno ništavan.

Zakon je takav, a sve pravne besmislice služe samo za zastrašivanje zaposlenih. Ili fudbalera, svejedno.

Dakle, Luku Milunovića pod hitno nazad u tim. Ne zato što će u suprotnom da tuži klub (jer je i posle svega ponovio da neće), već zato što nije smeo ni da bude izbačen iz ekipe.

I pre nego što, kao u slučaju sina kruševačkog gradonačelnika, vlastodršci u Ljutice Bogdana ponovo "zapene" kako im mediji podmeću klipove, da istaknemo: Isto bi pitanje, samo masovnije i na oštriji način, postavile naše kolege sa Zapada - kada bi čelnici Reala, Arsenala, Bajerna ili Juventusa nekog od mladih reprezentativaca skrajnuli bez ikakvog objašnjenja.

I pre nego što dežurni (nikako plaćeni) čuvari mira udare po komentarima da podsetimo – branjeni su i neki nelogični potezi ranijih uprava, a dug je rastao i rastao i stigao do skoro 60 miliona evra...

Piše: Dejan Stanković
dejan.stankovic@mozzartbet.com

(foto: MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaLuka MilunovićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara