""
""

Šta će Sautempton sa 84.500.000 evra od Van Dajka? Štoper, levi bek, dva krila, centarfor...

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.12.17. | 10:11

Sprema se novogodišnja kupovina

Šestomesečna sapunica Liverpula i Sautemptona zbog Virdžila van Dajka završena je obaranjem svetskog rekorda i transferom vrednim 84.500.000 evra, čime je klub sa krajnjeg juga Ostrva dobio ozbiljnu mogućnost da ozbiljno rekonstruiše tim i tako spasi već uzdrmanu sezonu

Izabrane vesti

Šef struke Mauricio Pelegrino je za januarski prelazni rok postavio čak pet meta, kojim želi da unese balans u odbranu, brzinu, snagu i golove. Tačnije, štopera koji će popuniti Van Dajkovo mesto, čudo od deteta na osetljivoj poziciji levog beka, dva krilna napadača za obe strane i na kraju centarfor koji bi trebalo da reši sve ozbiljniji problem realizacije. 

Pratite prelazni rok? Volite transfere? MOZZART vam nudi da pogađate gde će ko da pređe!

Krenimo redom...

Kao idealna zamena sada već najskuplje plaćenom štoperu svih vremena viđen je Alfi Moson iz Svonsija. Potencijalnog reprezentativca Engleske je letos tražio i Totenhem i bio je spreman da izdvoji oko 15.000.000 evra za transfer. To je bilo u vreme kada je bio završavan i transfer Davinsona Sančeza iz Ajaksa za gotovo 40.000.000 evra, pa je Mauricio Poketino tada želeo još jednog, kvalitetnog i jeftinijeg štopera u paketu. Tada je, ipak, odlučeno da je bolje da se uloži u budućnost, pa je poslednjeg dana prelaznog roka uloženo 13.000.000 evra u kupovinu Huana Fojta iz Estudijantesa. 

Moson je „lajt“ verzija Virdžila van Dajka. Odnosno, nešto je niži, ali i lakši od holandskog defanzivca, s tim da mu ni ta, na pogled nešto slabija fizička građa, ne smeta da bude ozbiljan problem napadačima koji mu se nađu na putu. Dok je Van Dajk više okrenut ka odrađivanju čisto defanzivnih zadataka, Moson voli da ima loptu u svojim nogama, ali i da šalje duge lopte ka svojim napadačima. To bi Sautemptonu moglo dosta da znači, pošto su napadi po levoj strani i kroz sredinu najčešći izbor. U defanzivnom smislu Moson bi trebalo da uspostavi određenu ravnotežu u segmentu igre gde je ozbiljno škripalo - vazdušnim duelima. Zbog Van Dajkove povrede Sautemptonova odbrana bila je ozbiljno loša i bušna, što se najbolje videlo u poslednjem meču sa Totenhemom kada su lopte ulazile u kazneni prostor bez većih problema. 

Svonsi bi mogao da spusti rampu na Mosonov transfer zbog grčevite borbe za opstanak, mada se šuška da Moson nije zadovoljan na Libertiju i da mu je potreban novi izazov u karijeri, iako je retka svetla tačka u redovima Labudova. Mosona želi i Vest Hem, a ostrvska štampa tvrdi da je cena u ovom trenutku između 25.000.000 i 30.000.000 evra.

Sautemptonovi planovi su i dugoročni, zbog čega je među glavnim metama Fulamovo čudo od deteta Rajan Sesenjenon. Ultratalentovani levi bek prošle godine parafirao je trogodišnji ugovor sa Fulamom, ali je visoko kotiran na listi želja najvećih engleskih klubova.

Međutim, Sesenjon je prethodnih meseci uporno odbijao izdašne ponude, čak i poslednjih dana odoleva naletima Mančester junajteda i Totenhema, jer ne želi da preskače korake u svom fudbalskom razvoju i želi sredinu gde bi mogao da uči bez pritiska. A Sautempton bi bio savršen za tako nešto. Sveci traže igrača na levom beku jer je sve izglednije da bi Met Target ili Rajan Bertrand mogli da napuste Sent Meriz ove zime. Target u svom ugovoru ima otkupnu klauzulu koja dozvoljava klubovima ga kupe po fiksnoj ceni, dok je Bertrand na novoj prekretnici u karijeri i navodno želi da ide.

Doduše, pita se i Fulam, čije ambicije o povratku u elitu ne jenjavaju, a jasno je da je Sesenjon viđen kao jedan od onih koji bi trebalo da iznesu najveći teret. Uostalom, sam eventualni odlazak u Premijer ligu značajno bi uvećao cenu golobradog engleskog beka. 

Ukoliko se ovaj posao ne bi završio, stidljivo se provlači da bi Sautempton onda krenuo po svog nekadašnjeg igrača - Luka Šoa, koji se redovno bori za minutažu u Junajtedu i nije u prvim planovima Žozea Murinja. S tim da bi Sveci teško mogli da plate 35.000.000 evra, koliko Junajted traži za njegov ugovor, pa bi eventualna pozajmica bila jedino rešenje. 

Najveće ambicije Sautempton ima kada su u pitanju pojačanja na bočnim stranama ofanzivne linije. Jedna želja je Danijel Staridž, a druga - Teo Volkot

Ugledni britanski list Telegraf pod vinjetom „ekskluzivno“ donosi vest o Sautemptonovom interesovanju za Sesenjona, s tim da se u prvi plan stavlja plan o uzimanju Danijela Staridža Liverpulu. 

Kako će narednih šest meseci biti ključni u izboru selektora svih učesnika na Mundijalu, Staridžu je potrebno vreme na terenu kako bi se našao na spisku Gereta Sautgejta. Zbog čestih problema s povredama, ali i zbog odličnih igara kvarteta Salah - Firmino - Kutinjo - Mane Staridž je izgubio startno mesto u timu, zbog čega razmišlja o odlasku na zimu. 

Zbog povrede Čarlija Ostina Staridž bi mogao da dobije mesto i u samom srcu napada, iako je prvenstvena želja da on bude uzdanica na levom boku, gde bi mu najveća konkurencija bili Sofijan Bufal i Dušan Tadić. Kako se ističe, Sautempton bi Staridža doveo na pozajmicu uz opciju otkupa ugovora na leto, ukoliko bude ispunio očekivanja. Kako je golgeterski post sve češći na Sent Merizu, uprava Sautemptona želi proverenog strelca u svom timu. Pitanje je, ipak, kakva sudbina čeka Tadića ukoliko Staridž dođe, pošto ove sezone ima ograničeno vreme na terenu i više je na klupi. 

Prema informacijama madridskog lista AS, dobro upućenog u dešavanja u Atletiko Madridu, Sautempton je pokazao interesovanje za Nikolasa Gaitana, a njegova cena je oko 15.000.000 evra. Za Argentinca se interesuju još i Everton, Kristal Palas i Vest Hem. 

Sautempton bi ove zime mogao da krene po potpis još jednog potencijalnog povratnika, a to je - Teo Volkot

Volkot je svojevremeno bio najmlađi debitant u Sautemptonu, pre nego što je otišao u Arsenal za gotovo 15.000.000 evra u januaru 2006. godine. Uprkos solidnoj karijeri, Volkot se ove sezone dosta muči da dobije veću minutažu, a baš kao i u slučaju Šoa i Staridža, želi da igra kako bi mogao da ide na Mundijal u Rusiju.

S obzirom na ozbiljan priliv novca u kasu, uprava Sautemptona spremna je da prihvati Volkotov zahtev za nedeljna primanja od skoro 160.000 evra, što bi ga stavilo u sam vrh liste najplaćenijih igrača u klubu. Ali, za Volkota se ozbiljno interesuju još i Everton i Vest Hem.

Kao prva mogućnost kupovine na poziciji centarfora sve se češće pominje Musa Dembele iz Seltika. Momak koji je prošlog leta postao hit i ozbiljno tražena roba među klubovima kao što su Arsenal, Čelsi i Liverpul sada više nije toliko u fokusu najvećih, što bi moglo da navede vrhušku Seltika da Dembelea proda na zimu. Ali, ne po svaku cenu, već za minimum od oko 25.000.000 evra.

Na Sent Merizu se nadaju da bi Dembele svojim brzim korakom, driblingom i osećajem za gol mogao da reši muku u napadačkoj trećini. Ostin je prvi strelac ekipe sa šest golova, dok su Tadić, Dejvis i Gabijadini iza sa samo po tri ispravna hica.

Doduše, ni Dembele nije na nivou iz prošle sezone, pa ove ima svega osam pogodaka na dvadeset utakmica. 

Možda je i njemu, kao i Sautemptonu, potrebno osveženje...

Podsećamo vas da vam kladionica MOZZART u danima zimske fudbalske pijace nudi nešto jedinstveno i premijerno na ovim prostorima - da pogađate gde će ko preći od velikih zvezda! I da zaradite ako vam je „dobra teorija“. Spremili smo vam specijalnu ponudu sa 73 kvote za najveće transfere ove zime. A biće ih još... Više možete pronaći OVDE

(FOTO: Action Images)


tagovi

ArsenalAtletiko MadridČempionšipDanijel StaridžEngleskaEvropaFulamLiverpulLuk ŠoMusa DembeleNikolas GaitanPremijer ligaPrimeraRajan SesenjonSautemptonSeltikŠpanijaTeo Volkot

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara