Vesna Čitaković Đurišić: Bolje Italija nego Kina, Tijana u svemu jača od Egonu, u Maju gledaju kao u idola

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.10.18. | 16:59

Nekadašnji kapiten naših odbojkašica je optimista pred finale

Pre dva dana nam je Vesna Čitaković Đurišić sa mnogo optimizma najavila pobedu naših odbojkašica u polufinalu SP protiv Holandije. I bila u pravu! Rekla je i da Loneke Slutjes ne može parira Tijani Bošković. I bila je u pravu! Danas sa velikim optimizmom dočekuje i finale protiv Italije. Nadamo se da će se opet pokazati kao dobar prognozer...  

Nadmašile su vašu generaciju. Ne zvučiš kao da ti je krivo?
„Toliko mi je drago, da ne mogu da opišem! Bez obzira na sve nedaće i probleme, one su ovo sve odradile puno motiva, volje, želje. I zasluženo su tu gde jesu. A nadam se da će biti i na najvišem postolju“, kaže nekadašnji kapiten naših odbojkašica u razgovoru za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Da li si očekivala Italiju pre Kine u finalu?
„Iskreno, ne. Kina je tamo kao domaćin, ima puno navijača i neke stvari joj više odgovaraju. Ali Italija je ekipa koja nikad ne odustaje. Sada ima jako mlada ekipu zbog čega sam mislila da neće uspeti da izgura do finala. Mislim da da nam više odgovara italijanski nego kineski stil. Teže je igrati protiv azijskih nego protiv evropskih ekipa“.

Pitanje je da li bi Italija bila tu gde jeste da nema neverovatne Paole Egonu. Sa 45 osvojenih poena je rasturila Kinu. Uprkos svim naporima, u petom setu je igrala sjajno, smečovala, servirala asove... A tek joj je 19 godina.
„Kad će ako neće sad? Ona je prvi napadač, dizačica ima najviše poverenje u nju i to je očekivano. Ona je kroz juniore spremana za ovo. Sigurno će u nju ulagati još dosta i spremaju je da za ključnu ulogu narednih godina“.

Druga napadačka opcija Italijanki je primač Mirjam Sila i ona je takođe pretnja.
„Poznajem je, igrali smo zajedno u Bergamu. Ona je sirova, suva saga. Nema iskustvo i pritisak velikih takmičenja, ali je definitivno jedna od igračica na kojima leži italijanska budućnost“.

Pored dve tamnopute igračice, mnogo toga u igri Italije će zavisiti od još jedne mlade odbojkašice.
„Baš me zanima kako će to izgledati uz Maju na našoj strani kao jednu od naiskusnijih i najboljih dizačica planete i devojčicu Malinovu na drugoj strani. Ona u Maju gleda kao u idola“.

Naravno, Vesna opet apostorfira Tijanu Bošković kao ključnu devojku za napad na zlato.
„Ja stvarno više ne znam šta da kažem za Tiću. U odbojkaškom svetu je dovoljno samo reći njeno ime i prezime – Tijana Bošković. Rekla sam vam pre neki dan – ona pa 10 mesta prazno. Istina, opterećena je, ali ima sjajnu realizaciju. Ona je korektor koji ume da igra. Nikada nisam volela statistiku, ali eto čujem da ima 53 odsto uspešnosti. Znate li vi šta to znači? Sa 33 odsto uspešnosti si odličan. A sa 53 odsto je kao da nema bloka. Eto, tako bih to objasnila. Neverovatno je šta ta devojka radi. Ona je blago našeg sporta“.

Poređenje sa Egonu, Vesna nastavlja u dahu...
„Ni mentalni, ni fizički ne mogu da se porede. To su dva različita korektora. Egonu luta, ima oscilacije, uspone i padove... Tijana igra mnogo zrelije. Terzić je čovek koj zna šta radi i zašto je u nekim mečevima štedeo Tijanu. Egonu je provela mnogo više vremena na parketu. Mislila sam da će da klone danas protiv Kine. Hvatala se za ruku, za rame... Verovatno je umorna. Možda ima i zdravstvenih problema. Ali kada izađeš na teren nema toga „boli ovo, boli ono“. Znam to. Verute mi, i našu Tiću sigurno nešto boli. Ali kada izađe na teren, to se ne vidi“, objašnjava Vesna Čitaković Đurišić.

Za kraj, Vesna je imala i jednu zanimljivu želju.
„Želela bih da preko vašeg portala pozdravim jednog vašeg vernog čitaoca koji vas stalno prati, čita i prenosi mi šta pišete. On je fudbaler Bogdan Mandić, igra u Makedoniji, ima važnu utakmicu ovog vikenda i želim ovog prilikom da ga pozdravim“.

(FOTO: MN PRESS, FIVB)


tagovi

Vesna Čitaković ĐurišićTijana BoškovićMaja Ognjenovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara