Zoran Mirković: Biće teško s Partizanom! Očekujem da se neke stvari u ligi srede

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.01.19. | 17:38

"Nećemo valjda špijunitrati jedni druge", kaže trener crno-belih i prvi put govori o Musi Ndžaiju

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Beleka)

Navijači će reći "da odbranimo kup, ako već ne možemo da stignemo Crvenu zvezdu". I to je u redu. Postaviti rezultat kao kratkoročan cilj, međutim, deluje da ima i važnijih stvari od eventualno još jednog pehara u Partizanovom muzeju na kraju sezone.

Izabrane vesti

Bitnijim se čini da li stil igre može da se unapredi u odnosu na jesen i podgine do nivoa koji bi u avgustu značio plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja, a u maju 2020. povratak titule. Zato Zoran Mirković u uvodu pripremnog perioda u turskom Beleku deluje kao čovek zagledan u daleku budućnost.
"Do kraja ove sezone bio bih zadovoljan dobrim igrama i povoljnim rezultatima. Moramo da budemo prepoznatljivi, da igrama vratimo navijače na stadion. Krajnji rezultat će biti dobar ukoliko se budemo ponašali onako kako smo zamislili", ističe šef struke Parnog valjka.

Neće mu biti lako. Crvena zvezda je odmakla 15 koraka i formirala bazu, plus dodatno osnažila tim nekim od istaknutijih igrača našeg prvenstva. Drugoplasirani Radnički najavljuje jačanje kadra iz inostranstva, međutim...
"Iako se rivali pojačavaju, biće i njima teško s nama. Dobro je da ima mnogo dobrih ekipa, da Superliga bude ujednačena".

Pre nego što se takmičenje nastavi, sredinom februara, utisak je da bi koje kolo moglo da se odigra u Antaliji, jer su posle niškog Radničkog i Partizana, na mediteransku obalu Turske preselili Crvena zvezda, Čukarički i novosadski Proleter. Toliko su blizu da nije isključeno da jednim drugima gvirnu u dvorište.
"Ne plašim se špijunaže", miran je Bata. "Valjda se nećemo baviti tim stvarima. Pogotovo što danas postoje platforme vezane za skauting, sve je dostupno, ne znam šta bismo novo mogli da uočimo jedni kod drugih. Partizan neće špijunurati večitog rivala".

Preostaje mu da radi. Da pravi tim i igru. Pogotovo što je dobio blanko podršku nekadašnjih trenera, igrača i rukodovilaca Partizana, uz napomenu samog Mirkovića kako pozitivne vibracije oseća i iz kancelarija Humske ulice.
"Nisam naišao na nepoverenje uprave. To što me bivši igrači podržavaju je samo konstatacija. Nemam problem, zasad", ističe nekadašnji reprezentativac koga smo podsetili na reči golmana Vladimira Stojkovića da bi "trebalo da ostane više sezona i klubu i napravi ekipu za velika dela".
"Dugačka je godina u Partizanu. Beneficirana. Idemo korak po korak".

MUSA VIŠE PAKUJE, NEGO ŠTO DAJE

Musa Ndžai

Prvi koraci ka formiranju novog tima podrazumevaju angažman novajlija. Zasad su stigla trojica. Musa Ndžai je privukao najviše pažnje, već je dao gol u prvoj kontrolnoj utakmici sa Teleoptikom, a pritom je stranac, logično je da se od njega najviše očekuje.
"Reč je o dobrom igraču, izuzetne brzine, prodornom... Dobro će doći našoj igri. Ne bih povlačio paralele, niti ga poredio sa nekim od stranaca iz bliske Partizanove prošlosti. Vešt je dribler, a trebalo bi da popravi realizaciju. Više je paker nego gol igrač".

Tačka na prelazni rok, ipak, nije stavljena. Na Topčiderskom brdu se nadaju da bi posle Dejana Georgijevića (pozajmica iz Ferencvaroša) i talentovanog omladinca Crvene zvezde Radivoja Bosića (priključuje se u ponedeljak) mogli u finišu zimske pijace i do potpisa Tokmaka Nguena, krila norveškog Stromsgodseta?
"Krilne pozicije jesu popunjene, međutim, dobrodošao je svaki igrač koji postigne deset ili 15 golova po sezoni, a ima još toliko asistencija".

Po više osnova: em bi zaoštrio konkureciju u ofanzivnom delu, em bi rasteretio Rikarda Gomeša, jedinog fudbalera u aktulenoj generaciji koji je postizao golove u nizu.
"Mi s odbranom nismo imali velikih problema. Naravno, potrebniji su igrači čiji je zadatak da daju gol. Što se tiče sistema igre, imamo i drugu opciju. Na polovini jesenjeg dela sezone igrali smo u rombu, s dva špica, a više opcija omogućava i promenu stila".

POSTAVILI SMO PRAVILA PONAŠANJA

Kakvu god ideju primeni, ostaje kao decenijsko klupsko opredeljenje igra na gol više. Možda će crno-belima čak i biti lakše da ideju realizuju na proleće, jer je bodovni zaostatak za liderom takav da deluje svrsishodnije uigravati ekipu za sledeću sezonu.
"Trebalo bi da se menjamo na bolje, da se razlika smanji i teži tome da se protivnik stigne. Istovremeno, očekujem da se neke stvari u ligi srede, da sve bude kako valja, pa kom opanci, kom obojci".

Sa 47 godina i iskustvom igranja u Atalanti, Juventusu, Fenerbahčeu i dvaput Partizanu, Zoran Mirković je svestan šta predstojeće dve sedmice znače njegovim pitomcima.
"Pripreme nisu mnogo zanimljive, ali predstavljaju bitan period karijere. Kao igr nisam bio lud za njima. Sadašnji momci su zreli. Što se tiče društvenih igara, nisam bio za to, a današnju omladinu zanimaju kompjuteri, igrice, društvene mreže. Nemaju zabranu da ih koriste. U avgustu, prvog dana kad sam došao za trenera, dogovorio sam se sa igračima da ne izlazimo iz nekih okvira ponašanja, zasad nije bilo ispada", dodao je Bata, uz pojašnjenje da će Partizan od 1. februara biti jači za još jednog fudbalera, Marko Janković stiže iz Beograda i odmah će se staviti na raspolaganje stručnom štabu.

(FOTO: FK Partizan)


tagovi

Zoran MirkovićMusa Ndžai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara