Zvezdin zaključak iz Antalije: Jači i brži na lopti, dominantni u skoku, mirniji u završnici, sporiji u poslednjoj liniji

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.02.19. | 09:14

Crveno-beli za korak bliži sistemu igre koji je već utemeljen u vrhunskom fudbalu

Crvena zvezda je utakmicom sa Mariborom i definitivno stavila tačku na zimske pripreme. Stručni štab srpskog šampiona ima razloga za zadovoljstvo. Ono što je odrađeno na Kipru odrazilo se u Antaliji, gde je ekipa Vladana Milojevića trkački delovala perefektno. Sa druge strane, svih pet mečeva, kao i svaki odrađeni trening na terenu hotela Regnum, približio je crveno-bele željenom takimčarskom ritmu, pa se očekuje da već kroz nekoliko nedelja, ili bolje reći uoči večitog derbija sa Partizanom 2. marta, forma bude na željenom nivou.

Najteži mečevi u Antaliji dali su više nego pozitivne odgovore za zvezdašku javnost, ali ipak treba imati na umu da su svi ti okršaji bili prijateljskog karaktera i da bi već narednog vikenda meč protiv Vojvodine (subota, 16.00) trebalo da pruži jasniju sliku svega onoga što je odrađeno u prethodne dve nedelje. U generalnoj proveri protiv Maribora Crvena zvezda je jasno videla koliko mogu da budu teški mečevi protiv disciplinovanog i prilično grubog protivnika, što će svakako biti dobar podsetnik za Milijevićev tim kada se budu pravili planovi za letnje kvalifikacije.

Izabrane vesti

DVA DODIRA, KRATKI  PASOVI, BRŽA TRANZICIJA IGRE

Stručni štab Crvene zvezde je na svakom treningu, koji je u izuzetno dimičnom ritmu vodio Vladan Milojević, insistirao na brzom protoku lope između linija. U svakoj situacionoj igri na treninzima šef Zvezdine struke tražio je od igrača da nakon maksimalno dva dodira sa loptom predaju pas najbližem saigraču. Ta insistiranja u dobroj meri dala su rezultata i na pripremnim mečevima. Crveno-beli brže iznose loptu kroz sredinu, teži se isključivo ka igri unapred, a to će biti prioritet i tokom čitavog proleća, kako bi u kvalifikacijama takav odnos prema igri bio potpuno utemeljen.

Crveno-belima su prioritet šampionska titula i nacionalni kup, ali će se insistirati da se do leta igra maksimalno približi evropskim okvorima. Kada je u pitanju ta tranzicija kroz vezni red, čini se da Zvezda apsolutno ima igrače u svom manevru koji su u stanju da to primene u praksi, a dolazak Mirka Ivanića će i u tom segmentu igre imati još važniji značaj.

DOMINACIJA U SKOKU, ZVEZDINO NOVO NAPADAČKO ORUŽJE

Da bi Zvezdina igra bila na evropskom nivou, bilo je neophodno napraviti ogroman iskorak i po pitanju skok igre, koja je dugo predstavljala „rak ranu“ mnogih prethodnih generacija na stadionu Rajko Mitić. Crvena zvezda je uvek imala visokih igrača u svojim redovima, ali se uporno insistiralo na takozvanoj pomoćnoj igri. Ipak, aktuelni stručni štab je rešio da to u korenu promeni i čini se da je uspeo.

Taj posao je olakšala i činjenica da srpski šampion u svojim redovima ima izuzetne izvođače prekida, među kojima se od onih iz prve postave ističu Marko Marin i Mohamed el Fardu Ben. Ipak, osnovnu prevagu na tom polju doneo je dolazak Nemanje Milunovića, koji je izuzetan skakač i kod svakog prekida je opasan po gol protivnika. Kada su u poslednjoj liniji on i Srđan Babić, protivnik je na neverovatnim mukama da odbrani svoj gol, a slična je situacija i sa Vujadinom Savićem, kojem je preko potreban jedan pogodak kako bi konačno srušio tu nevidljivu barijeru. Visinu u navali doneo je i Aleksa Vukanović, koji odlično iz drugog plana napada prostor i na taj način unoči ozbiljan nemir u protivničke redove.

Ipak, nije samo visina presudna u toj skok igri, crveno-beli sve napade, a posebno one koji idu preko bokova i završavaju se centaršutevima, koristi da sa što više igrača napadne protivnički šesnaesterac. Visina je donela mnogo u napadu, ali je vrlo značajna i u odbrani Zvezdinog gola, koji je na taj način izuzetno zaštićen, pa je srpskom šampionu mnogo teško zatresti mrežu nakon prekida.

SPORIJA POSLEDNJA LINIJA

Crvena zvezda je sa tom visinom na štoperskim pozicijama ujedno izgubila i na brzini, što bi moglo da predstavlja određeni problem kada protivnik u navali ima brzog igrača. To je jedan od razloga zbog kojih sturčni štab crveno-belih insistira na dominaciji na sredini terena.

U svakom slučaju, poslednja linija tima, a posebno štoperi, izuzetno su dobro zaštićeni od defanzivnih veznih igrača, koji se trude da im obezbede mirnoću u predaji lopte i maksimalno smanje opterećenje na njih. Taj nedostatak brzine ne bi trebalo da predstavlja veliki deficit u prolećnom delu sezone, ali bi moglo da bude problema u Evropi naredne godine. Crvena zvezda je u poslednje dve sezone igrala u kombinaciji sa jednim visokim i jednim nižim i bržim štoperom. Ovoga puta jedinu takvu opciju predstavlja isključivo Filip Stojković, tako da neće biti iznenađenje ukoliko se on bude sve češće nalazio u novoj ulozi. Ipak, Milunović je pokazao da je pored skok igre i te kako stabilan kada se lopta lopta na zemlji. Štoperima iznošenje i predaju lopte značajno olakšavaju i vezni fudbaleri, koji se vraćaju u poslednju liniju i preuzimaju tu odgovornost.

MIRNIJA ZAVRŠNICA

Stručni štab Crvene zvezde ozbiljan akcenat na ovim pripremama stavio je i na samu završnicu napada, koja mora da stigne kao kruna dobro izgrađene akcije. Svaki igrač iz navale, bez obzira na to da li se radi o najisturenijim napadačima ili bočnim ofanzivcima, dodatno je radio na završnici akcijama. Te „dopunske časova“ držao je pomoćni trener Milan Kosanović, koji je od igrača tražio da u svakom trenutku pred protivničkim golom imaju rešenje. Insistira se na tome da igrači šutiraju sa obe noge, kako bi se što manje gubilo koncetracije i vremena u završnici. Crvena zvezda je bila prilično efikasna na ovim pripremama, pa se može reći da se i u tom segmentu napravio pozitivan iskorak.

Crvena zvezda je od danas u Beogradu, sledi kratka adaptacija na novu sredinu, a onda i finalna priprema za ono što je najvažnije u predstojećem periodu, a to je napad na šampionsku titulu i trofej koji će omogućiti crveno-belima da ponovo napadnu kapitalni cilj, a to je novi ulazak u Ligu šampiona.

Foto: FK Crvena zvezda


tagovi

Vladan MilojevićVujadin SavićNemanja MilunovićMarko MarinBranko Jovičić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara