Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Adiós ili auf Wiedersehen

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.12.22. | 14:54

Kostarika i Nemačka u četvrtak od 20 časova u direktnom okršaju za 2. mesto u E grupi i plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. Samo remi ne odgovara ni jednima, ni drugima

Pre početka Mundijala svi su prognozirali da će iz E grupe Španija i Nemačka da budu sigurni u osmini finala, a da će Japan i Kostarika pre da se bore za raspodelu trećeg i četvrtog mesta. I dalje je taj scenario moguć, ali uoči poslednjeg, 3. kola selekcija Nemačke se nalazi u teškoj situaciji da praktično ne zavisi sve od nje. Čak ni pobeda nad Kostarikom (četvrtak, 20) na stadionu Al Bajt ne garantuje Pancerima nokaut fazu.

Posle dva kola selekcija Hansija Flika ima samo jedan poen. Posle šokantnog poraza od Japana (1:2) Nemci su odigrali 1:1 sa Španijom. Zato su sada poslednji na tabeli, a još mogu i da budu zadovoljni situacijom u kojom se nalaze, jer da su Japanci savladali Kostarikance, već bi obezbedili prolaz dalje.

Izabrane vesti

Međutim, nisu. Tim iz Centralne Amerike se oporavio posle debakla od Španije (0:7), savladao je Japan sa 1:0. Sada Kostarikanci i Plavi samuraji imaju po tri poena, Crvena furija je na četiri. Zbog gol-razlike, Nemcima je samo prvo mesto realistično nedostižno.

Flik nema izbor, mora da ide na pobedu, i to što ubedljivije, odnosno sa barem dva pogotka prednosti. Jer, u slučaju da Španci i Japanci remiziraju, odlučivaće gol-razlika. Japanova je 2:2, Panceri su na 2:3.

Imamo više opcija na svakoj od pozicija. Dobra vest je da su svih 26 igrača spremni za meč“, rekao je Flik i tako se potrudio da malo sakrije karte.

20.00: (20,0) Kostarika (12,0) Nemačka (1,12)

Mada, nemački mediji nemaju previše dilema oko startnih 11. Manuel Nojer je siguran na golu, a u odbrani je pitanje samo da li će Tilo Kerer opet da dobije prednost u odnosu na Lukasa Klostermana. Odigrao je dobro protiv Španaca, ali je kriv za taj jedini primljen gol. Uz to, Klosterman još nije u punom ritmu, mesecima nije igrao zbog povrede. Ostatak poslednje linije ispred Nojerovog gola činiće Niklas Zile, Antonio Ridiger i David Raum.

Ilkaj Gundogan, jedan od najvažnijih igrača Mančester Sitija, igra razočaravajuć turnir u Kataru. Postigao je gol iz penala protiv Japana, ali generalno ne uspeva da napravi razliku, pa mu sada preti selidba na klupu. Ako ga Flik zaista skloni, njegovo mesto će zauzeti Leon Gorecka, pored kojeg bi trebalo da igra Jozua Kimih.

Ako je verovati najavama, Tomas Miler će da se spusti na polušpica, na levom krilu će da igra Džamal Musijala, a na desnom po svoj prilici Leroj Sane umesto Serža Gnabrija.

Centarfor će ponovo biti Kai Haverc. On je bio loš protiv Japana, potom ga nije bilo protiv Španaca, a Flik je rekao da to nije bila kazna za lošu igru, već posledica prehlade. Zanimljivo da će Haverc da dobije prednost ispred Niklasa Fulkruga, junaka nacije zbog gola protiv Španije. Centarfor Verdera čeka na novu šansu sa klupe.

Nemcima bi odgovaralo kada bi se ponovila 2006. godina, odnosno jedini turnir na kojem su se sastali sa Kostarikom. Tada su, doduše u 1. kolu, Panceri savladali Kostarikance sa 4:2. Na kraju su bili prvi u grupi, dogurali do polufinala, ali su naposletku uzeli „samo“ bronzanu medalju.

---------------------------------

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO GRUPE E

ŠPANIJA: Prolazi ako ne izgubi od Japana. U slučaju neuspeha ide dalje pod uslovom da bude remi na susretu Nemačka – Kostarika. Ako jedan od ta dva tima dobije, a Španija izgubi, odlučivala bi gol-razlika. Tu je Crvena furija u prednosti, zbog 7:0 na otvaranju sa Tikosima. U posebnom slučaju (da Nemačka dobije 7:0, a Španija izgubi 1:2) onda bi se umešao fer-plej i odlučivao bi manji broj žutih kartona.

NEMAČKA: Postoji nekoliko scenarija. U svakom Nemačka mora da pobedi Kostariku, ali joj to nije dovoljno. U prvom, potrebno je da Španija bude bolja od Japana. Ako bi na tom susretu bilo nerešeno, onda bi Flikova ekipa morala da dobije Kostariku makar s dva razlike. Nemacima pobeda od 1:0 „važi“ samo ako Japan i Španija odigraju 0:0. Onda bi Elf prošao na osnovu većeg broja golova od Azijata. Ako Japan dobije Španiju, a Nemačka Kostariku gledala bi se gol-razlika evropskih selekcija i to je Enrikeov sastav u u prednosti, zbog 7:0 na premijeri.

Postoji i specijalni slučaj: da Španija izgubi 1:2, Nemačka dobije 7:0. Onda bi evropski timovi imali po četiri boda, identičnu gol-razliku (plus šest), isti broj datih i primljenih golova, odlučivao bi fer-plej kriterijum, a tu su trenutno Španci u prednosti.

JAPAN: Ide dalje pobedom nad Španijom. U slučaju nerešenog rezultata, ne bi mu odgovarala pobeda Kostarike nad Nemačkom, kao ni trijumf Pancir divizije od dva ili više golova razlike.

KOSTARIKA: Ide dalje pod uslovom da pobedi Nemačku. Ako odigra nerešeno, morala bi da sačeka poraz Japana.

***U slučaju istog broja bodova, prvi kriterijum na Mundijalu je gol-razlika, zatim broj datih pogodaka, međusobni susreti, a ako i to bude izjednačeno odlučuje fer-plej (žuti karton donosi minus bod, dva žuta kartona – 3, direktan crveni karton – 4, žuti karton i direktan crveni – 5. Ako i to bude izjednačeno, žreb odlučuje rivala u osminu finala.

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA E

20.00: (8,00) Japan (4,00) Španija (1,50)

20.00: (20,0) Kostarika (12,0) Nemačka (1,12)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija Kostarike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara