Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Alagoinjas opet spremio magiju, ali Baija ima pomoć Siti grupe

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.01.23. | 23:03

Interensatan dvoboj u 3. kolu brazilskog državnog šampionata Bajano

U meču koji važi za 3. kolo šampionata Baije 2023. godine, istoimeni klub i najveći fudbalski reprezent ove savezne države, noćas (01.30) na stadionu Roberto Santos u Salvadoru, poznatijem kao Pituasu, biće domaćin Atletiko Alagoinjasu, aktuelnom šampionu Baije. Trikolori koji su trenutno drugoplasirani na tabeli saveznog prvenstva sa dve pobede, u potrazi su za novim trijumfom kako bi pokušali da preuzmu vrh tabele, koji zasad zauzima Itabuna sa istim brojem bodova, ali boljom gol razlikom, dok je sa druge strane Alagoinjas treći u ligi, sa dosadašnjom pobedom i nerešenim rezultatom.

Početak Baijine ere kao novog člana fudbalske grupacije “City Group” bio je plodonosan za klub, koji je pobedio u dva meča koje je do sada odigrao u prvenstvu. Ipak, Trikolori su se u prethodnom kolu dobro preznojili, ali su na kraju uspeli da ostvare tešku pobedu minimalnim rezultatom na gostovanju nad Žakuipenseom. Sveukupno, ovo je bila šesta utakmica bez poraza za klub, a četvrta uzastopna pobeda. Pored toga, vredi napomenuti da je protiv popularnih Granatea, Baija prvi put napustila teren u ovoj sezoni, a da nije primila gol.

Izabrane vesti

Ekipa će i u ovom kolu ponovo igrati u Pituasuu, gde je debitovala pobedom nad Žuazeirenseom od 3:1. Zbog rekonstrukcije travnate podloge na Areni Fonte Nova u Salvadoru, Baija će svoje utakmice kao domaćin u saveznom šampionatu igrati na stadionu Roberto Santos, koji je inače dom fudbalera Vitorije. Obnova zelene podloge trebalo bi da bude gotova do početka Serije A, koju su Trikolori ponovo izborili posle samo godinu dana boravka u drugom po jačini rangu brazilskog fudbala.

01.30: (1,38) Baija (4,30) Atletiko Alagoinjas (8,00)

Uticaj jedne od najvećih fudbalskih kompanija, gotovo da se odmah odrazio i na sastav prvog nacionalnog šampiona Brazila iz davne 1959. godine. Na pozajmice iz srodnih klubova došli su Dijego Rosa i Kajki koji su se verovatno privremeno vratili u domovinu iz Mančester Sitija, dok je Urugvajac Nikolas Asevedo stigao iz Njujork Sitija. Oni su registrovani mogu da debituju za klub, dok se David Duarte, koji je stigao iz Fluminensea za samo 90.000 evra, vratio treninzima i mogao bi da bude novi u timu portugalskog stručnjaka Renata Paive ove srede.

Jedino očekivano odsustvo je Danilo Fernandes, koji se još oporavlja od povrede. Pored toga, u dosadašnja angažovanja Baije spadaju i Žoaner Čavez koji je uz obeštećenje od 3.250.000 evra došao iz zvaničnog prvaka Kopa Sudamerikane, ekvadorskog Independijente del Valjea, a tu su još i Gabrijel Tešeira Biel koji je prešao iz Fluminensea za 1.600.000 evra, Markos Viktor koji je plaćen Seari 700.000 evra, ali i Rikardo Gular iz Santosa i Evandro Stum iz Kašiva Antlersa koji su došli kao slobodni igrači.

Ne samo zato što se radi o timu sa manje ulaganja, već uglavnom zbog sumnje u mogućnost da klub ponovi i treću godinu zaredom istorijski uspeh koji je doveo Alagoinjas do drugog državnog šampionata, nedoumice oko kluba za ovu sezonu i te kako postoje. Međutim, početak sa četiri osvojena boda u dva meča pokazao je da bi Atletiko ponovo mogao da bude u prvom planu takmičenja.

Pored toga, poslednji nastup tima koji predvodi Anžaldo Liz bio je zaista ohrabrujuć. Na kraju krajeva, igrajući protiv Baije iz Feire, tima protiv koga su u sezoni 2021. došli do jedne od titula, Atletiko je kod kuće ubedljivo slavio rezultatom 4:0. Ova pobeda je bila četvrta utakmica kluba bez poraza, gde su zabeležene dve pobede. Ujedno to je bio i drugi put da Atletiko nije primio gol.

Međutim, još postoje pitanja o njihovim igrama na strani, umnogome zbog loše kampanje sprovedene prethodne godine u nacionalnoj Seriji D, gde je Alagoinjas pobedio samo jednom u poslednjih šest utakmica kao gost, izgubivši polovinu ovih duela. Međutim, vredi napomenuti da je klub bio neporažen dve utakmice u poslednjim domaćim susretima. Neke nužne promene u gostujućem timu se moraju desiti i za ovaj duel. Nuno je suspendovan i neće učestvovati u noćašnjem okršaju. Pored toga, postoje i druge promene koje trener tima može da izvrši u slučaju povreda u Karkari, ali izvor toga, međutim, nije otkriven.

Poslednja dva okršaja ovih timova, viđena su protekle sezone u šampionatu Baije, kao i u Severoistočnom kupu Brazila i oba su završena pobedama Alagoinjasa identičnim rezultatima 2:1. Poslednji trijumf Trikolora nad ovim rivalom, ostvaren je 2021. godine, dok su se samo godinu dana ranije isti timovi susreli u finalu saveznog šampionata u kom je posle penal serije Baija došla do svog 49. trofeja u ovom takmičenju.

BRAZIL, BAJANO - 3. KOLO

Sreda

23.15: (4,00) Žuazirense (3,05) Vitorija (2,00)

Četvrtak

01.30: (1,38) Baija (4,30) Atletiko Alagoinjas (8,00)

Subota

20.00: Barselona BA - Itabuna

22.30: Žakuipense - Žakobinense

Nedelja

20.00: Dose Mel - Baija de Feira

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BajanoBaijaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara