Hari Kejn ©Reuters
Hari Kejn ©Reuters

Albanija će osetiti svu moć Gordog Albiona

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.03.21. | 13:22

Nik Poup pred rekordom, Hari Kejn obožava putovanja sa reprezentacijom

Englezi su očekivano deklasirali San Marino na startu kvalifikacija za Mundijal (5:0), a u istom ritmu će pokušati da nastave i u Skadru (18.00). Albanija je takođe slavila u prvom kolu, ali minimalan trijumf protiv Andore ne uliva previše poverenja pred susret sa Gordim Albionom, koji je odmorio neke od najboljih pojedinaca i spreman je za novi ubedljiv trijumf.

18.00: (11,0) Albanija (5,50) Engleska (1,28)

Izabrane vesti

Može se reći da je San Marino čak i dobro prošao minulog četvrtka na Vembliju. Puleni Gereta Sautgejta su se poigravali sa protivnikom, uputili 31 udarac, loptu u svojim nogama držali 81 odsto vremena, pa golman Benedetini može da bude zadovoljan što nije u dvocifrenom broju navrata morao da vadi loptu iz mreže. Dva gola postigao je napadač Evertona Dominik Kalvert Luin, u strelce se na debiju upisao i centarfor Aston Vile Oli Votkins, dok su po gol postigli i Rahim Sterling i Džejms Vard Praus. Među stativama je stajao čuvar mreže Barnlija Nik Poup, bio mu je to peti nastup i ponovo nije kapitulirao, pa je na korak od obaranja rekorda Krisa Vudsa iz 1986. godine. Sautgejt je obelodanio da će golman Kleretsa dobiti priliku i u naredna dva susreta, pa ukoliko dođe do rekorda i nastavi sa dobrim partijama, čini se da bi mogao da zameni Džordana Pikforda i na duže staze, te i da na predstojećem Evropskom prvenstvu bude prvi izbor engleskog selektora.

Prilično su nemilosrdni Englezi u kvalifikacijama. U poslednjih devet mečeva u borbama za planetarnu i kontinentalnu smotru postigli su 42 pogotka (osam pobeda i jedan poraz). Pet ili više pogodaka postizali su na šest utakmica u tom periodu, a jedini selektor Gordog Albiona kojem je to pošlo za rukom bio je Bobi Robson. Kada su kvalifikacioni mečevi za Svetska prvenstva u pitanju, Engleska nije pretrpela poraz na gostovanjima još od 2009. godine, na prethodnih deset duela pet puta je slavila i u isto toliko navrata remizirala.

Da bi Albanci mogli da prođu kao bosi po trnju govori i činjenica da se u startnih 11 vraća Hari Kejn, koji je postigao makar po gol na poslednjih sedam gostovanja u dresu sa državnim grbom (u kvalifikacionim mečevima) i sa tim učinkom je rekorder. Kao član reprezentacije mreže je tresao na čak 16 različitih stadiona, a kroz istoriju državnog tima uspešniji su na putovanjima po svetu bili samo Tom Fini (17), Majkl Oven (25) i Vejn Runi (27). Čini se da će as Totenhema i stadion Loro Boriči dodati na svoju listu.

U postavu se vraća i odmorni kapiten Mančester junajteda Hari Megvajer, dok će prvu utakmicu za državnu selekciju odigrati još od 2018. godine odigrati njegov saigrač sa Old Traforda Luk Šo. Za razliku od utakmice na Vembliju, umesto Kalvina Filipsa se očekuje Deklan Rajs. Markus Rašford i Bukajo Saka su zbog povreda otpisani, dok je pod znakom pitanja i učešće Kajla Vokera, pa se pretpostavlja da će desni bek Čelsija Ris Džejms ponovo biti među 11.

20.45: (1,03) Poljska (18,0) Andora (40,0)

Albanija je po prvi put od 2010. godine uspela da naniže četiri trijumfa u svim takmičenjima. Puleni iskusnog Eduarda Reje su golom Ermira Lenjanija savladali Andoru i u slučaju da iznenade Englesku, po prvi put u istoriji bi vezali pet pobeda. Vezali su šest mečeva bez poraza, trijumfalnom nizu prethodili su remiji bez golova protiv Litvanije i Kazahstana, a poslednji put su na kolenima završili protiv Litvanaca još u septembru minule godine. Iako dosad nisu uspevali da se domognu planetarne smotre, nadaju se da bi mogli da ponove start iz prethodnih mundijalskih kvalifikacija, kada su po prvi put u istoriji borbu za plasman na Svetsko prvenstvo počeli sa dve pobede (Makedonija i Lihtenštajn). Ipak, protiv Engleza je to malo verovatno, ali niko im ne može zabraniti da veruju u podvig.

Ove dve selekcije su se dosad sastajale u četiri navrata i to svaki put u borbi za plasman na Mundijal. Poslednji put odmerile su snage pre tačno 20 godina, kada je Engleska slavila u Tirani sa 3:1, golovima Ovena, Pola Skolsa i Endija Kola.

Etrit Beriša je dobio prednost među stativama u odnosu na Tomasa Strakošu protiv Andore, a tako bi trebalo da bude i večeras, dok će tandem iz Serije A Berat Đimsiti - Maraš Kumbula činiti bedem pred golom. Neće Raja puno menjati, jedino bi Kazim Lači mogao da dobije šansu od starta umesto veterana Ledije Memušaja.

Poljaci i Mađari su odigrali fantastičan meč na startu kvalifikacija (3:3), ali jasno je da nisu zadovoljni osvojenim bodom. Zato će idealnu priliku da se vrate na pobednički kolosek imati već u drugom kolu. U Varšavu stiže selekcija Andore, dok Mađarska putuje u San Marino (20.45).

20.45: (40,0) San Marino (18,0) Mađarska (1,03)

Pravi spektakl viđen je na Puškaš Areni pre samo par dana. Domaćin je vodio golovima Rolanda Salaja i Adama Šalaja, ali su Poljaci poravnali za samo 60 sekundi (Pjontek i Jozvijak). Orban je u 78. minutu vratio prednost Mađarskoj, ali je Robert Levandovski osam minuta kasnije obezbedio bod gostima.

Izabranici Paula Souse su tako i treći put ostali bez trijumfa u nizu, minulu godinu (doduše pre dolaska Portugalca) okončali su porazima od Itaije (0:2) i Holandije (1:2). Andora je u seriji od pet poraza, prethodni put ga nije pretrpela u oktobru minule godine, kada je remizirala sa Maltom. Ove dve selekcije su se dosad jednom sastale, a pre gotovo devet godina su belo-crveni slavili sa 4:0.

Mađarska je u kvalifikacije ušla osokoljena dobrim rezultatima iz Lige nacija, gde je borbu u Grupu 3 u okviru Lige B okončala na prvom mestu i u narednom izdanju će igrati u elitnom rangu ovog takmičenja. Izabranici italijanskog stručnjaka Marka Rosija su u seriji od sedam mečeva bez poraza (tri remija), a sa San Marinom su se dosad sastajali u četiri navrata. Jasno, svaki put su slavili (gol razlika 19:0). Poslednji put ove dve selekcije koplja su ukrstile pre gotovo deset godina u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.EngleskaAlbanijaAndoraSan MarinoPoljskaMađarskaHari KejnNik Poup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara