Aleksandar Mitrović i Kristijano Ronaldo (©AFP, ©Reuters)
Aleksandar Mitrović i Kristijano Ronaldo (©AFP, ©Reuters)

Aleksandar Mitrović oči u oči sa Kristijanom Ronaldom za prvu zvezdu Saudijske Arabije

Vreme čitanja: 7min | pet. 01.12.23. | 10:20

Lukakuovo "ne" i Nejmarova povreda napravili prostor srpskom razbijaču da teroriše odbrane i u Aziji. U petak več prilika za dugo čekani dvoboj u Derbiju Rijada

Al Hilal je 15. avgusta predstavio potpisivanje Nejmara iz Pari Sen Žermena za 90 miliona evra. Bio je to najskuplji transfer u istoriji Saudijske Pro lige, najveći posao ikada napravljen i van Evrope, a Brazilcu je priređen predvidljivo spektakularan doček kada je stigao u Rijad.

Saudijski velikan je već napravio nekoliko drugih zapaženih akvizicija pred start sezone, uključujući Kalidua Kulibalija, Rubena Nevesa, Malkoma i, možda najimpresivnije ime od svih, Sergeja Milinković-Savića - ali transfer Nejmara je očigledno nadmašio sve njih.

Izabrane vesti

To je bila poruka koju je klub želeo da pošalje, i odgovor gradskom rivalu Al Nasru koji je doveo Kristijana Ronalda u januaru, kao i istorijski najvaćem rivalu Al Itihadu koji je ubedio Karima Benzemu da napusti Real Madrid i dođe u Džedu.

Iz prizme sticanja globalno ozbiljnog statusa, dovođenje najboljeg brazilskog strelca svih vremena bilo je neprocenjivo. Ali, iz sportske perspektive, treneru Al Hilala Žoržu Žezusu nije nužno bio potreban Nejmar. U stvarnosti, ono što mu je zaista bilo neophodno je prava "devetka" - i samo četiri dana pošto se Nejmar pridružio klubu, dobio ju je dolaskom Aleksandra Mitrovića.

19.00: (1,90) Al Hilal (3,50) Al Nasr (3,70)

Al Hilal je u julu mesecu dao sve od sebe da ubedi Romelua Lukakua da mu se pridruži, međutim Belgijanac nije rekao da. Iako je bio "počašćen" interesovanjem "najvećeg kluba na Bliskom istoku", nije bio spreman da napusti Evropu. Shodno tome, Al Hilal se okrenuo drugoj opciji, gde se srpski razbijač brzo pojavio kao najveća meta.

Problem je bio u tome što Fulam nije imao nameru da proda svog glavnog napadača, čoveka koji ga je vratio u Premijer ligu sa rekordnih 43 pogotka - pre nego što je pomogao Kotižersima da tamo ostanu tako što je prošle sezone dao 14 golova u najjačem engleskom rangu. Ali Mitrović je otežao život Fulamu.

Pošto je londonski tim nevoljno pristao da ga pusti samo dve nedelje pre kraja prelaznog roka, Kotidžersi su izjavili da je "igrač davao do znanja da želi da ode". Strateg Marko Silva otišao je korak dalje, rekavši da je Mitrović "nasilno" izašao iz kluba.

"Ako me pitate da li je to normalno? Ne. Ako me pitate da li fudbaleri treba da se ponašaju na ovaj način? Ne. To je lak odgovor", rekao je Portugalac novinarima.

Mitrović je otkrio da mu je Al Hilal dao ponudu koju nije mogao da odbije.

"Razgovarao sam o svemu sa porodicom", rekao je Srbin za Gazeta delo Sport nešto više od mesec dana pošto je potpisao ugovor vredan prijavljenih 400.000 funti nedeljno. "Odbijanje je bilo nemoguće".

Mitrogol je, međutim, insistirao da nije u pitanju samo novac. Bivši napadač Partizana, Anderlehta i Njukasla rekao je da je oduševljen što je konačno "stigao u vrhunski klub", jer je "Al Hilal pomalo kao Real Madrid u Evropi".

Istina, Plavi iz Rijada su najuspešnija ekipa u istoriji fudbala Saudijske Arabije, a nijedan tim u Aziji nije osvojio više trofeja (66), uključujući četiri AFC Lige šampiona (1991, 2000, 2019 i 2021). Takođe su stigli do finala FIFA Svetskog prvenstva za klubove ranije ove godine, izgubivši upravo od Real Madrida rezultatom 5:3 u Maroku.

Žezus je bio jednako srećan što ima Mitrovića u igri i bacio ga je pravo u startnu postavu za okršaj sa Al Raedom 24. avgusta. Samo pet dana pošto je predstavljen kao igrač Al Hilala, što se poklopilo sa frustrirajućim remijem 1:1 na svom terenu protiv Al Fejhe, Mitrović je pokazao zašto je doveden, pošto je načeo rivala u slavlju od 4:0.

"Vidite kako nam je Mitrović pomogao ofanzivno. U drugom poluvremenu počeo je da se fizički troši, ali to je normalno jer se priključio timu tek pre nekoliko dana", oduševljen je bio kormilar Plavih.

Kada je Al Hilal otputovao u Džedu na megdan Al Itihadu 1. septembra na prvi Saudijski klasiko u sezoni, sve oči su bile uprte u napadača domaće ekipe, Karima Benzemu, osvajača Zlatne lopte. Ipak, gostujući broj 9 je ukrao šou. Mitrović je poništio početni pogodak Romarinja zadivljujućim volejem pre nego što je postigao het-trik u uzbudljivoj pobedi od 4:3. Veoma jasna i nedvosmislena poruka je poslata aktuelnim šampionima Saudijske Arabije - Al Hilal namerava da se vrati na presto.

Provejavao je u to vreme osećaj da će, čim Nejmar bude sposoban da igra, Žezusova ekipa da postane još moćnija u navalnom delu. Ta ideja je pojačana time što je Južnoamerikanac dve nedelje kasnije postigao dva gola protiv Al Rijada. Bilo je još jedne asistencije u slavlju od 2:0 nad Al Šababom 29. septembra.

Međutim, do tog trenutka, već su postojale glasine da se Nejmar i Žezus baš i ne podnose. Čak se tvrdilo da je napadač želeo da Portugalac bude otpušten. Nejmar je odbacio te spekulacije, ali se ispostavilo da je povreda koju je Nejmar zadobio dok je bio sa selekcijom Brazila u oktobru bila nešto kao prikriveni blagoslov za Žezusa, barem iz taktičke perspektive.

Nijedan trener ne bi želeo da bude uskraćen za usluge jednog od najdarovitijih ofanzivaca koji postoje, ali ne može se poreći da je njegova nedostupnost koristila drugima. Posle neujednačenog početka karijere u SPL-u, bivši vezista Lacija Sergej Milinković-Savić igra sa većom konzistentnošću. Nejmarovo odsustvo je takođe dalo više prostora i odgovornosti Salemu Al-Davsariju, koji pokazuje zašto je nedavno proglašen za igrača godine u Aziji, i Malkomu, s tim da je nekadašnji promašaj Barselone već stigao do dvocifrene cifre pogodaka u svim takmičenjima ove sezone.

Što se tiče Mitrovića, on je ubrzo pošto se pridružio Al Hilalu rekao da bi bilo "fantastično" igrati sa Nejmarom, ali mu bivša zvezda Barselone i PSŽ-a uopšte nije nedostajao. Naprotiv, Mitrogol je izrastao u udarnu snagu velikana iz Rijada.

"Nemamo drugog igrača sa njegovim karakteristikama u timu. Unutar šesnaesterca je nemilosrdan - on je finišer. Mitrović ima svoje karakteristike kao igrač i veoma je važan za tim", rekao je nedavno Žezus o Srbinu, koji je postigao 11 golova u 12 utakmica u ligi.

Dominantan početak Al Hilala u Saudijskoj Pro ligi, oličen kroz 38 bodova iz 12 pobeda i dva remija u 14 duela, suočava se sa najvećim izazovom do sada, jer se u petak uveče u Derbiju Rijada susreće sa velikim rivalom Al Nasrom. Žuto-plavi su drugoplasirani sa četiri poena manje, i u situaciji da potencijalnim slavljem priđu na korak iza lidera.

Al Nasr je pobedio u poslednjih pet mečeva, dok Al Hilal može da se pohvaliti sa sedam uzastopnih ligaških pobeda. Ujedno, oba sastava su obezbedila siguran prolaz u nokaut rundu AFC Lige šampiona sredinom nedelje. Rijadski rivali su dominirali saudijskim fudbalom poslednjih godina, osvojivši osam od prethodnih 10 titula u ligi - Al Hilal sa pet pehara prvaka u odnosu na Al Nasrova tri.

Kada se uzme u obzir da je i Kristijano Ronaldo trenutno u vrhunskoj formi sa 15 ligaških pogodaka, utakmica u Rijadu ne okuplja samo dva najbolja tima u Saudijskoj Arabiji u ovom trenutku, već i njena dva najbolja igrača.

Od Portugalca se, naravno, očekuje da bude uspešniji u ovom željno iščekivanom obračunu dva vrhunska napadača, ali Mitrović, koji ima 18 golova u 19 utakmica u svim takmičenjima u plavom dresu, jednostavno ne sme da se zanemari.

Aleksandar Mitrović je ove sezone već nadmašio Nejmara i Benzemu, a ukoliko bi uspeo da ukrade slavu od Kristijana Ronalda, to bi predstavljalo pakleni het-trik.

SAUDIJSKA ARABIJA 1 - 15. KOLO

Četvrtak

Al Rijad - Al Hazm 0:0

Abha - Al Ahli 0:6 (0:5)

/Veiga 20, 45, Al Brikan 22, 28, Kesi 38, Marez 64/

Al Itihad - Al Halidž 4:2 (2:1)

/Koronado 9, Benzema 29pen, Hamed Alah 65pen, Al Havsavi 74 - Narej 45pen, Al Terais 90/

Petak

16.00: (2,10) Al Fejha (3,30) Damak (3,30)

19.00: (1,90) Al Hilal (3,50) Al Nasr (3,70)

Subota

16.00: (4,50) Al Ahdud (3,50) Al Etifak (1,75)

16.00: (1,55) Al Fateh (4,00) Al Tae (5,40)

19.00: (2,40) Al Raed (3,30) Al Vahda (2,75)

19.00: (2,00) Al Šabab (3,35) Al Tavon (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Aleksandar MitrovićKristijano RonaldoNejmarŽorž ŽezusSergej Milinković SavićAl HilalAl Nasr

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara