Allons enfants de la Patrie

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.07.18. | 18:29

Deca francuske otadžbine su u polufinalu Svetskog prvenstva kao jedna od najmlađih reprezentacija na Mundijalu

Marseljeza, verovatno najpoznatija himna na svetu, počinje rečima "Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrive!", što bi u prevodu značilo "Ustanite deco otadžbine, dan slave je došao". I deca Francuske su danas ustala i popela se na lovorike. Druga najmlađa reprezentacija na Mundijalu u Rusiji je prva overila kartu za polufinale!

Najmlađi sastav na ovom šampionatu imala je reprezentacija Nigerije (25,9), a potom sledi upravo Francuska (26 godina u proseku), Engleska (26), Tunis (26,5) i Srbija (26,8). Sa druge strane, najstariji sastavi su od Paname (29,6) i Kostarike (29,6).

Izabrane vesti

I ovaj podatak možda može raduje Trikolore možda i više nego sam uspeh. Jer, to je garant da ćemo Francuze i ubuduće gledati visoko kotirane.

Dovoljno je reći da jedan od glavnih igrača, Kilijan Mbape, ima samo 19 godina. Dakle, još je tinejdžer. Antoan Grizman je na brojci 27, dakle, ima još mnogo godina dobrog fudbala ispred njega. Pol Pogba ima tek 25, Ngolo Kante 27, Korentin Toliso 23, Rafael Varan 25, Benžamin Pavar 22, Samjuel Umtiti 24, Lukas Ernandez 22...

Sve igrači od kojih većina još deceniju može da igra na vrhunskom nivou. Od starijih igrača tu su Olivije Žiru sa 31 godinom, Blez Matuidi ima 31, koliko ima i Ugo Loris. Žiru na ovom šampionatu nema zamenu u vidu klasične devetke, ali tu je krilni napadač Usman Dembele koji ima tek 21 godinu i koji se ozbiljno nameće kao fudbaler Barselone. Matuidi takođe ne mora da brine jer su pored pomenutih igrača tu i vezisti Nabil Fekir (24) i Toma Lemar (22). Na golu šansu čeka Alfonse Areola (25 godina).

Od pomenutih igrača, u finalu Evropskog prvenstva 2016. igrali su Loris, Umtiti, Pogba, Matuidi, Grizman i Žiru. U međuvremenu su poput testa nadošli neki novi klinci i pod rukom Didijea Dešana se napravila prava smeša vredna polufinala Mundijala!

Sve nam ovo govori da se danas na ulicama Pariza i cele Francuske neće slaviti samo veliki uspeh na ovom šampionatu. Slaviće se mladost, ambicija i pogled u budućnost. Francuska je u četvrtfinalu igrala protiv Urugvaja, ekipe koju bi svi želeli da zaobiđu. A delovalo je sve na terenu tako rutinski. Vezali su i ruke i noge Urusima Trikolori i gurnuli ih u vodu da se dave.

Tako je sve izgledalo na terenu Nižnjeg Novgoroda tokom 90 minuta igre.

Galski petao odavno nije imao razloga da bude tako arogantan kakav zna i treba da bude. Ponosno može da zakukuriče i objavi da se rađa nova velika generacija Francuske.

Odnosno, da se već rodila!

Foto: Action images


tagovi

Antoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara