Veljko Birmančević i Miloš Milojević (©AFP, ©Star sport)
Veljko Birmančević i Miloš Milojević (©AFP, ©Star sport)

Allsvenskan ipak bez Ibre, "srpski Malme" nedostižan igrački i finansijski

Vreme čitanja: 9min | sub. 02.04.22. | 09:55

Gde je stao Jon Dal Tomason tamo nastavlja Miloš Milojević i sa glavnim adutom Veljkom Birmančevićem pokušaće da nebesko-plave ponovo odvede u grupnu faze Lige šampiona. Upravo na tu kartu igraju AIK i Jurgorden, koji važe za najveće protivkandidate

Šampionat Švedske je spreman da nam pravi društvo do poslednjih meseci u godini i Mundijala u Kataru. Prošla sezona Alsvenskana je bila apsolutno fascinantna. Puna prevrata i uzbuđenja u finišu, u kojem se najbolje snašao najtrofejniji sastav u zemlji - Malme.

Ekipa sa Eleda stadiona je izašla kao pobednik i osvojila je 22. nacionalnu titulu, dok je etiketu najvećeg "gubitnika" poneo AIK, koji je zbog lošije gol-razlike završio na drugoj poziciji. Malme na leto čekaju borbe za Ligu šampiona, a sastav iz Solne i trećeplasirani Jurgorden učestvovaće u idućoj kampanji Lige konferencije, dok će preostali učesnik evropskih takmičenja biti osvajač Kupa koji će biti poznat krajem maja posle duela Malmea i Hamarbija. Ako nebesko-plavi osvoje Kup, evropska karta ide četvrtoplasiranom iz prošle sezone, odnosno Elfsborgu.

Izabrane vesti

Estersund i Erebro su završili lani na dva najslabije rangirana mesta i skliznuli su u Superetan, dok je Halmstad morao u niži rang pošto u baražu nije uspeo da se izbori sa trećeplasiranim iz druge lige Helsingborgom. Preostale novajlije su Vernamo i Sundsval.

TRAJKOVIĆ ASISTIRA MILOJEVIĆU, AIK-U KRATKA KLUPA, JURGORDEN SA DEFANZIVNIM SLABOSTIMA

Malme je prvi favorit za odbranu prestola, a posle prošlogodišnje kampanje i osvojenog drugog mesta AIK želi da ponovo istakne ozbiljnu kandidaturu za titulu. Jurgordenov cilj za ovu godinu je sličan, pošto namerava da prekine dvogodišnju dominaciju Malmea i proslavi krunu posle one iz 2019.

Branilac titule Malme uspeo je da spoji učešće u grupnoj fazi Lige šampiona sa prolaskom do vrha u domaćem šampionatu. Možda je na kraju bio pod pritiskom AIK-a, ali mu se sreća osmehnula i stigao je do lovorika.

Posle dve godine i podjednakog broja nacionalnih titula, trener Jon Dal Tomason je napustio kormilo, a ono je prepušteno 39-godišnjem Srbinu Milošu Milojeviću, koji je prošle godine sedeo na klupi Hamarbija, a pre toga je predvodio Mjelbi i asistirao Dejanu Stankoviću u Crvenoj zvezdi. Strateg iz Knjaževca imaće društvo, pošto u ulozi pomoćnika ima Nikolu Trajkovića, nekadašnjeg igrača Crvene zvezde.

17.30: (4,60) Kalmar (3,60) Malme (1,80)

Nebesko-plavi nisu bili mnogo aktivni na tržištu, pošto im je fokus bio na tome da promovišu igrače iz omladinskog tima. Jedina akvizicija bio je napadač Isak Telin iz Banijasa iz UAE. Pojedini igrači su naplatili odlične partije i napustili su Malme, poput Amina Sara (Herenven, 2.300.000 evra), Anela Ahmedhodžića koji je otišao na pozajmicu sa pravom otkupa u Bordo, Bonke Inosent je završio u Lorijanu, a prvi strealac tima Antonio Čolak vratio se u matični PAOK.

Milojevićev tim se s pravom smatra najozbiljnijim pretendentom za ovogodišnju titulu, jer s jedne strane ima jak kadar u kojem bi vodeću ulogu mogao da ima srpski reprezentativac Veljko Birmančević, koji je blistao prošle godine, dok takođe ima finansijski kapacitet da se tokom leta pojača s obzirom na evropske obaveze.

I pored svih prognoza koje su ga svrstavale negde u sredini tabele, AIK je uspeo da se do kraja bori za pehar šampiona, i da je bio malo oprezniji u finalnim mečevima mogao je da ga osvoji. Za ovaj učinak najviše je zaslužan 43-godišnji poljski trener Bartoš Grželak, koji je odlično upravljao raspoloživim snagama, koji, istina, nisu baš visokog standarda.

Navijači Jurgordena (©Shutterstock)Navijači Jurgordena (©Shutterstock)

Iz istog razloga kao i prošle godine, administracija se nije istakla nekim bombastičnim pojačanjima, već je zadržala osovinu i sa sada iskusnijim Grželakom očekuje bolji završetak ovoga puta. Sada je AIK drugi favorit za titulu, ali treba naglasiti da su mu neophodna pojačanja, jer je njegov kadar mali i nema adekvatne alternative. Na sve to, iskusni napadač Henok Goitom se penzionisao.

Jurgorden je okončao minulu kampanju na trećem mestu, tačno tamo gde su analitičari i očekivali da bude. Moglo je i više za sastav iz Stokholma, ali njegove defanzivne slabosti i teškoće u postizanju pogodaka nisu mu dozvolile da bude uspešniji. Ipak, od titule ga je delila samo jedna pobeda...

Na klupi je ostao uspešan tandem, Kim Bergstrand i Tomas Lagerlef, koji su uspeli da izvuku Jurgorden iz osrednjosti i svrstaju ga među prva tri favorita za šampionat. Što se tiče transfera, Plave pruge su "gledale" da ojačaju tim tamo gde je u osnovi bio u tanak, angažujući najboljeg strelca Degerforsa Viktora Edvardsena, iskusnog defanzivca Pjera Bengtsona iz Kopenhagena, vezistu Gustava Vikhajma iz Al Fateha i crnogorsko krilo Seada Hakšabanovića na pozajmicu iz Rubina. Gubicima se smatraju glavni defanzivac Jakob Une Larson koji je prešao u Panetolikos i strelac Edvard Čilufja u Midtjiland za 2.400.000 evra.

VODEĆU TROJKU VREBAJU ELFSBORG, HAMARBI, CRVENA BRAĆA I ANĐELI

Pošto je 2020. završio na drugom mestu, 4. mesto koje je Elfsborg zauzeo prošle sezone verovatno je uznemirilo njegove zahtevne navijače koji su očekivali nešto slično. I nije bio previše daleko od tog uspeha, samo četiri boda su ga delila od vrha, međutim realnost je malo drugačija, jer kad god bi se približio najboljima delovao je izgubljeno.

Funkcija šefa struke ostala je u rukama Džimija Telina, koji sada ima poverenje pristalica i uprave. Urađeno je nekoliko stvari na tržištu, pošto su dovedeni štoperi Gustav Henrikson iz Volfzbergera i otkupljen ugovor Mauda Džardžuea iz Austrije Beč, dok je glavnog defanzivca Frederika Holsta pustio Lilestremu.

Navijači Hamarbija, koji su početkom prošle godine imali velika očekivanja, peto mesto su prihvatili kao apsolutni neuspeh. Mnogobrojne greške, kako rukovodstva, tako i tehničkog osoblja, donele su neuspešne rezultate, koje su usporile Bajen. Uprkos promenama tokom kampanje i angažovanja Milojevića, nije moglo bolje od petog mesta i ulaska u finale Kupa, koji napolsetku može da osigura evrospku ulaznicu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Mnogo promena bilo je ove godine u timu čiji je jedan od vlasnika Zlatan Ibrahimović, kojem su se u klubu potajno nadali u napadu, međutim, izvesno je da reprezentativac Švedske i as Milana ne namerava da napušta Seriju A. Prvo je na klupu došao 39-godišnji Marti Sifuentes, koji je početkom ove godine doveden iz danskog Olborga. Španski trener se smatra jednim od imena u usponu u Skandinaviji, pošto je ostavio veoma dobar posao u Sandefjordu i napustio Olborg ostavljajući ga na četvrtom mestu.

Zatim, angažovani su važni igrači, kao što su iskusni vezista Nahir Besara iz Erebra, defanzivac Loret Sadiku iz Kasimpaše, vezista Denis Kolander je Erebru plaćen 500.000 evra i krilo Mjelbija Džoel Nilson. Jedini suštinski gubitak je odlazak omalenog ofanzivca Akinkumija Amoa u Kopenhagen za 4.300.000 evra, dok je Aziz Outara prešao u Genk za dva miliona.

Među onima koji mogu da se umešaju u borbi za Ligu konferencije svakako je Kalmar, koji pokazuje napredak. Posle dve sezone u kojima se spasavao u plej-ofu, Crvena braća su osvojila visoko 6. mesto. Protagonista i glavna osoba za totalnu transformaciju je strateg Henrik Ridstrem, koji je preuzeo tim u kojem je proveo 20 godina kao igrač i zna odlično kako tim funkcioniše. Napravio je uspeh bez ikakvih posebnih transfera, naterao igrače da igraju direktan fudbal i zategao odbranu. Ridstrem je ostao i sada cilja korak više.

Stadion Kalmara (©Shutterstock)Stadion Kalmara (©Shutterstock)

Norćeping, takođe, nije srećan posle osvojenog sedmog mesta. Protekla sezona je bila prelazna sa novim trenerom posle skoro pet godina vođstva Jensa Gustafsona koji je nije pokazao u splitskom Hajduku, ali su i najuzdržaniji navijači očekivali nešto više. Rikard Norling je, međutim, ostao na klupi i ove godine će ponovo voditi tim, uzdajući se u iskustvo i veoma dobre preporuke koje ima iz službi u AIK-u i Malmeu sa kojima je osvajao titule šampiona.

Geteborg je prethodnu sezonu započeo sa velikim očekivanjima usled zvučnih transfera u vidu Mareka Hamšika i Markusa Berga, ali je brzo pokazao da nije u stanju da ih podrži. Završio je na 8. mestu, a kraj aut linije je ipak ostao Mikael Stare. Na raspolaganju mu je skoro isti sastav, kojim na terenu rukovodi kapiten Berg, koji ne biva mlađi, mada je i sa 35 godina u stanju da zabeleži dvocifreni broj golova. Anđeli su ostali bez glavnog golmana Janisa Anestisa, dok je islandski špic Kolben Sigtorson odlučio da prekine karijeru zbog višestrukih povreda.

U HEKENU SE PRIČALO O TITULI, MJELBI SA "SPLIĆANINOM" POČETNIKOM NA KLUPI

Mjelbi je predvodnik ekipa od kojih se očekuje da ne strahuju za opstanak. Lani je završio na 9. mestu, a sada uprava smenila trenera Andersa Torstensona i zamenila ga Andreasom Brenstremom, koji je bio pomoćnik na klupi splitskog Hajduka. U ovoj grupi je i Varberg, koji se spasao zahvaljujući jakoj defanzivi u drugom delu sezone. Trener Joakim Person je ostao na kormilu već petu godinu. Sirijus je suprotno predviđanjima opstao u najjačem švedskom rangu.

Danijel Bekstrem nastavlja sa poslom. Tim se prilično aktivno kretao u transferima, pa se sada ne očekuje da će da se suoči sa problemom boravka u Alsvenskanu. Heken je veliko razočaranje prošle godine. Počeo je sa velikim ambicijama, neki su pričali i o tituli, ali su prvi rezultati pokazali bitne probleme koje je i Geteborg imao. Bio je u zoni ispadanja, a smena Andreasa Alma krajem maja Perom Matijasom Hegmom donela je oporavak. Norveški strateg je ostao na klupi, odradio pripreme i sredio spisak. Iza Degerforsa je uspešna kampanja, jer je kao novajlija uspeo da ostane u ligi. Ekipa je bila aktivna na tržištu, međutim, stičući igrače iz slabijih kategorija biće joj teško da ostvari zapaženiji rezultat.

NOVAJLIJE AUTSAJDERI - VERNAMOV ČUDOTVORAC POSTAO SKAUT MALMEA

Čak ni najoptimističniji navijač Vernama početkom prošle godine nije verovao da bi ekipa malog provincijskog grada koja se tek vratila iz treće lige u Superetan mogla da ostvari plasman u Alsvenskan. Pa ipak, ne samo da je to uspela, nego je osvojila drugi rang. Protagonista ovog neverovatnog uspeha, 34-godišnji Robin Asterhed, napustio je kormilo i preuzeo funkciju šefa skauting službe u Malmeu. Novi trener je 34-godišnji Kim Helberg, početnik na ovom nivou, koji je do sada bio pomoćnik.

Sundsval je proteklu sezonu završio na drugom mestu Superetana, ali je uprkos brojnim promenama u igračkom kadru to i dalje slab sastav čiji je glavni cilj da opstane. I naposletku, Helsingborg, koji je kroz baraž uspeo da se vrati u Alsvenskan. Sedmostruki šampion Švedske prošlu godinu je počeo kao veliki favorit za promociju, međutim prvi rezultati nisu bili nimalo dobri i ostavili su ga daleko iza lidera. Na kraju je preko Halmstada izborio proboj u najjače društvo, a trener Jirgen Lenardson i uprava su u prelaznom roku bili veoma uposleni kako bi izbegli ispadanje.

BIRMANČEVIĆ DRUGI NAJVREDNIJI IGRAČ LIGE, OD SRBA SU TU JOŠ KRIČAK, ĐURĐIĆ I JANOŠEVIĆ

Najviše legionara u Alsvenskanu ima Danska - 15, slede Norveška sa 11, Island sa 10 i Finska sa devet, dok ih Srbija ima četvoricu. Najzvučnije ime je Veljko Birmančević, krilo Malmea, koji je drugi najvredniji igrač lige sa tržišnom vrednosti od 3.500.000 evra - prvi je Crnogorac Sead Hakšabanović koji se vrednuje 5.500.000 - a slede štoper Ivan Kričak iz Hekena, iskusni napadač Nikola Đurđić iz Degerforsa i golman Budimir Janošević iz AIK-a.

ALSVENSKAN - 1. KOLO

Subota

15.00: (1,40) Hamabrbi (4,50) Helsingborg (8,50)

17.30: (2,80) Heken (2,85) AIK (2,90)

Nedelja

15.00: (1,83) Geteborg (3,50) Vernamo (4,50)

15.00: (1,85) Sirijus (3,50) Sundsval (4,40)

17.30: (4,60) Kalmar (3,60) Malme (1,80)

17.30: (1,60) Norćeping (4,00) Varberg (5,70)

Ponedeljak

19.00: (1,35) Jurgorden (5,30) Degerfors (8,00)

19.00: (1,60) Elfsbirg (3,90) Mjelbi (5,80)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Švedska 1AIKAIK SolnaHekenDegerforšJurgordenSundsvalHamarbiHelsingborgElfsborgGeteborgNorčepingVernamoSirijusKalmarMalmeMjelbiVarbergMiloš MilojevićVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara