Naser Al Kelaifi (©Reuters)
Naser Al Kelaifi (©Reuters)

Ameri kupili “delić“ PSŽ-a za pola milijarde evra!

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.12.23. | 17:59

Katarski vlasnici odlučili da otvore vrata za ulazak partnera

Fudbalska bomba meseca je aktivirana – vlasnici Pari Sen Žermena prodali su manjinski paket akcija američkim investitorima za više od pola milijarde evra!

Qatar Sports Investment (QSI) koji u svom vlasništvu drži pariski klub odlučio je da posle više od deset godina suverene vladavine otvori vrata ulasku partnera i odluka je pala na američke biznismene okupljene oko platforme privatnog kapitala Arctos Partners!

Izabrane vesti

Kako su objavili svi relevantni fudbalski izvori u Evropi, a zatim potvrdio i sam PSŽ, američki investitori uzeli su pod svoje 12,5 odsto klupskih akcija. Iako finansijski detalji ove akvizicije nisu zvanično otkriveni, renomirani list Ekip otkriva da je nove manjinske vlasnike ovaj posao koštao 531.000.000 evra! Vrednost kluba procenjena je na 4.300.000.000 evropskih novčanica.

“Partnerstvo je formirano na bazi planova PSŽ ka daljem globalnom rastu, što sa sobom nosi dalji fudbalski i komercijalni uspeh“, rekao je prvi čovek francuskog šampiona Naser Al Kelaifi.

Kako je objašnjeno, ulazak američkog kapitala trebalo bi sa sobom da nosi podizanje funkcionisanja kluba na sledeći nivo, kapitalni razvoj, ali i dolazak finansijskih, ekonomskih i sportskih eksperata. Podsetimo, Al Kelaifi je još pre nešto više od godinu dana otkrio u razgovoru za Fajnenšl Tajms da klub pregovara sa nekoliko zainteresovanih strana o prodaji paketa akcija od oko 15 odsto.

QSI je u PSŽ ušao 2011. godine, a tadašnja vrednost kluba procenjena je na 70.000.000 evra. Od tada su katarski šeici uložili više od milijardu evra u razvoj kluba. PSŽ je postao dominantna sila u Francuskoj sa devet osvojenih titula u poslednjih 11 godina, ali bez značajnog uspeha u Evropi. Tačnije, jedno finale Lige šampiona ne zadovoljava vlasnike...

Arctos Partners je investiciona grupa koja je svoj kapital uložila u više od 20 sportskih organizacija kao što su Liverpul, Aston Martin u Formuli 1, te klubovi u NBA, NHL i MLB, MLS... Ova grupacija oformljena je 2019. godine u Dalasu.

Američki uticaj u evropskom fudbalu sve je veći... 


tagovi

Naser Al KelaifiPari Sen Žermeninvestitori

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara