Dragan Aničić (©Starsport)
Dragan Aničić (©Starsport)

Aničić od Pazara pravi Bergamo: Da igramo kao Atalanta!

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.06.23. | 08:40

"Kad po Srbiji neko igra protiv Crvene zvezde ili Partizana, bilo u Beogradu ili van prestonice, čitav stadion navija za crveno-bele ili crno-bele. Trenutno to nije slučaj jedino ovde. Jedva čekam da sve počne, da fudbaleri i ja osetimo taj huk koji nosi", ističe novi strateg Plavih

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara)

Dve i po godine je fudbalski trener Dragan Aničić apstinirao od srpske klupske elite. Ispostavilo se da je vreme korisno utrošio najpre u tadašnjem prvoligašu Železničaru iz Pančeva, da bi potom nastavio kao šef struke člana najjače crnogorske divizije Rudara iz Pljevalja, uz odmor od par meseci između. Kroz Mozzart Bet Superligu u takmičarskoj 2023/24 vodiće ekipu Novog Pazara, u koji stiže 18. juna.

Izabrane vesti

Dan kasnije, šesti na tabeli u nedavno završenom prvenstvu počinje da se sprema za nastupajuću sezonu. Na prvu loptu, upoređujući temperament žitelja dve sredine, Pljevlja bi trebalo da budu idealna uvertira.

"Mislim da je to i više nego dobra priprema. Ko tamo prođe, mislim da kasnije može da radi bilo gde", s osmehom počinje Aničić priču za Mozzart Sport.

Realno, s timom ne preterano kvalitetnim i za crnogorske okvire, Rudar je u komšiluku tek u fotofinišu zadržao status prvoligaša. Družina iz Pljevalja morala je u baraž, a u dva meča nadigrala je četu podgoričkog Koma (1:1, 2:1).  

"Meni je bilo lepo. Radio sam s dobrim ljudima. Mislim na sportskog direktora Željka Tomaševića i naročito poznatog menadžera Žarka Peličića, koji vodi brigu i o asu madridskog Atletika Stefanu Saviću. Prijatelji smo dugi niz godina. Zbog njega sam i otišao tamo. Iako klub ima veliko ime u Crnoj Gori, u jako teškoj je situaciji. Pravo je čudo što smo ostali u ligi, ali rekao sam im još kad sam dolazio da nikada u životu nisam ispao - ni kao igrač, ni kao trener. Nisam želeo da dozvolim ni da Rudar ispadne. Radio sam u jednoj novoj ligi za mene, upoznao dosta ljudi. Posebno mi je bitno što smo, iako igrački dosta skromni, svakome bili neugodni. Ko nas je pobedio, teško nas je pobedio", osvrnuo se Aničić na period podno Golubinje.

Posle najmanje tri lažne uzbune, 52-godišnji stručnjak konačno dolazi na obale Jošanice i Raške.     

"Mi smo u nekom kontaktu tri, četiri godine. Barem tri ili četiri puta bili smo blizu dogovora i nikako da se poklope kockice. Uvek sam imao ugovore s drugim klubovima, ali i želju da dođem. Posebno jer sam isto to video kod ljudi iz Novog Pazara, tu iskrenu želju da me angažuju. Pre ili kasnije, uvek se takve strane nađu. Možda je ovo i najbolji trenutak. Biću tu od početka, Pazar je sada stabilan superligaš. Mislim da ćemo opet da napravimo nešto pozitivno, pogotovo jer su i oni i ja želeli da budem ovde", optimista je Aničić.

Nekim udarnim iglama Plavih istekle su ugovorne obaveze, u žizi je prvi strelac Andrija Majdevac. Ima i bitnih karika pod ugovorima na još neko vreme, poput Bojice Nikčevića ili Slobodana Rubežića, koji su zanimljivi klubovima u Srbiji i inostranstvu. U pazarskom sportskom sektoru nisu krili nameru da zadrže i neke iskusne prvotimce.       

"Novi Pazar deli sudbinu svih naših superligaša. Čim neko u datom trenutku iskoči, najčešće brzo i ode. Sigurno da bih voleo da Majdevac ostane, što bi bilo teško ostvarivo i da mu nije istekao ugovor. Klub nekada mora da proda igrača da bi od nečega živeo. Ma, tek smo se dogovorili, pa je ostalo da vidimo oko igračkog kadra. Ne sumnjam da ćemo da napravimo konkurentnu ekipu. Ambicije su porasle jer se iz godine u godinu išlo po stepenik više. Pokušaćemo i sada da učinimo još jedan mali iskorak prema napred. Za to će nam trebati igrači prevashodno spremni da funkcionalno zadovolje potrebe superligaškog takmičenja, nebitno iskusni ili mlađi. Ključno je da su odgovorni i da mogu da ispune fizičke kriterijume. Neko moje viđenje je da moramo da smo agresivni, takvi su sada trendovi. Prema tome ćemo da angažujemo fudbalere, koji su sposobni da odgovore svim zahtevima", skicira Aničić fudbalske foto-robote po sopstvenom ukusu.

U pazarskom taboru tvrde da im paše novi šef stručnog štaba i njegovo poimanje fudbala, takođe i odnos prema poslu. Aničić će na to:       

"Ko je pratio moje ekipe, pre svih Mačvu u najjačoj ligi Srbije, verovatno je saglasan da smo bili prilično neugodni. Niko nije voleo da igra protiv nas. Neka moja filozofija je bliska onoj koju, recimo, gaji Atalanta u Italiji. Volim takav fudbal, sa puno duela i igre jedan na jedan, uz mnogo agresije po terenu i sa visokim presingom. Mislim da je i Pazar takvo podnevlje, cene se brzina i agresivnost. Nadam se da ću da uspem da to implementiram kod igrača, da ćemo po tome da budemo prepoznatljivi".

Stiče se utisak da se nekadašnji trener Mačve i Voždovca zaželeo Mozzart Bet Superlige. Stiže potvrdan odgovor, uz obrazloženje.      

"Iskreno, jesam. Nosim veoma pozitivna iskustva iz Mačve, u kojoj sam proveo tri godine u dva mandata. Imali smo izvanredne navijače, osećao se domaći teren. Mislim da je tu Pazar u odnosu na Šabac makar za nekih 30 odsto jači. Jednostavno, volim te fudbalske stadione, gde se čuju domaći navijači. Kad po Srbiji neko igra protiv Crvene zvezde ili Partizana, bilo u Beogradu ili van prestonice, čitav stadion navija za crveno-bele ili crno-bele. Trenutno to nije slučaj jedino ovde. Jedva čekam da sve počne, da fudbaleri i ja osetimo taj huk koji nosi. Mi ćemo se potruditi da se odužimo - najpre agresivnom igrom, a potom dobrim rezultatima", stavlja Aničić tačku i za 12 dana zakazuje viđenje u Novom Pazaru.              


tagovi

Dragan AničićFK Novi PazarMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara