Majkl Antonio protiv TSC Bačke Topole (©Reuters)
Majkl Antonio protiv TSC Bačke Topole (©Reuters)

Antonio od desnog beka i "taktički nepismenog viška" do spasioca protiv TSC-a: Nisam planirao da ostanem tako dugo u Vest Hemu

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.10.23. | 14:50

Jamajkanac je dao veliki intervju pred premijerligašku utakmicu sa Aston Vilom (nedelja, 17.30), u kojem je pričao o brojnim problemima sa kojima se susretao tokom karijere

Mogao je 21. septembar 2023. godine zauvek da bude upisan u istoriju kao jedan od najsvetlijih datuma srpskog klupskog fudbala. TSC iz Bačke Topole je u 1. kolu Lige Evrope vodio protiv Vest Hema u Londonu sa 1:0, pola sata pre kraja utakmice. Međutim, u 61. minutu na teren je ušao Majkl Antonio, 33-godišnji Jamajkanac rođen u Engleskoj, pojačao je dodatno pritisak na srpskog predstavnika, koji je ubrzo poklekao. Vest Hem je trijumfovao sa 3:1, a iako na tom meču Antonio nije imao ni gol, ni asistenciju, mnogi ocenjuju da je baš on bio junak preokreta.

Doduše, nije mali broj ni onih koji smatraju da taj fudbaler jednostavno nema kvalitet za premijerligaša. Njih ne impresionira učinak od 63 pogotka i 37 asistencija na čak 236 mečeva u elitnom rangu engleskog fudbala. Pitaju se kako je uopšte moguće da fudbaler tako skromnih tehničkih kvaliteta uopšte ima više od 200 nastupa u tom takmičenju. I pritom, to nije samo mišljenje pojedinih navijača koji baš i ne razumeju fudbalsku igru, isto su smatrali čak i neki bivši treneri Vest Hema. Međutim, kada se sve opcije okrenu, Antonio na kraju ostane bitan faktor u redovima Čekićara. I dalje je tu, devet godina je prošlo od njegovog dolaska iz Notingem Foresta. I ove nedelje će na gostovanju Aston Vili u Birmingemu, od 17.30 časova u okviru 9. kola Premijer lige, ponovo svi navijači Vest Hema da gledaju ka njemu ako rezultat ne bude povoljan.

Izabrane vesti

Antonio je zaobilaznim putem došao do tog statusa. Počeo je seniorskim fudbalom da se bavi još 2008. godine u amaterskom klubu Tuting end Mičam Junajted, odakle ga je doveo Reding. I to da mu igra desnog beka.

Nije se uklapao u tu priču, morao je da se dokazuje na pozajmicama u Čeltenhem Taunu, Sautemptonu i Šefild Venzdeju, a negde u tom periodu neki od njegovih trenera prepoznao je da Antonio ima bolje ofanzivne nego defanzivne karakteristike. I pomerio ga je bliže golu, na poziciju desnog krila.

17.30: (1,95) Aston Vila (3,60) Vest Hem (4,20)

Kao krilo Šefild ga je otkupio, kasnije i prodao u Notingem, a kasnije je u Vest Hemu postao napadač. U početku kao prinudno rešenje, kasnije kao prva opcija. Međutim, isto tako se pamti da je i u Premijer ligi umeo da zaigra kao bek, poput onoga na početku sezone 2016/2017, kada je protiv Čelsija bio katastrofalan i još u uvodnoj fazi meča skrivio jedanaesterac.

Jasno, nisam planirao da budem napadač. Niti sam planirao da budem ovde devet godina. To je jedna od onih stvari koje su se desile same od sebe. Kada sam dolazio ovde, želeo sam samo da se probijem u Premijer ligi, da probam da dokažem da mogu i u njoj da radim ono što sam radio u Čempionšipu i Ligi 1. Ovih devet godina su bile lud tobogan“, rekao je Antonio za klupski sajt.

Kako sam kaže, više puta je očekivao da će otići iz Vest Hema, jer često nije bio čak ni u drugom planu.

Apsolutno svake godine sam morao iznova da se dokazujem. Dolazili su novi treneri ili oni koji su već bili tu su pokušavali da dovedu nekog drugog igrača na moju poziciju. Znam da nisam ‚najlepši‘ fudbaler za gledanje, svestan sam toga. Svaki put su hteli da dovedu nekoga ko je bolji taktičar od mene ili ko igra atraktivnije. Na kraju dana, kada izađem na teren znam šta mogu da donesem i posle toga je svaki trener počeo da uviđa pozitivne strane toga i da me koristi“.

Antonijeve brojke nisu impresivne. Niti su njegovi potezi nešto što se prepričava i pušta na televizijskim špicama. Međutim, ima to nešto, zbog čega toliko dugo opstaje u najjačoj ligi na svetu. „To nešto“ su videli i fudbaleri TSC-a za tih pola sata u Londonu. I imaće još jednom, ako Antonio 30. novembra bude doputovao u Bačku Topolu.

Mislim da, kada ne dajem golove, onda asistiram. Ako ne asistiram, onda otvaram prostor za druge igrače. To je kompletan paket. Možda ne donosim 20 golova po sezoni, možda ću imati 10 golova i sedam asistencija, ako i toliko. Međutim, uključujem druge fudbalere u igru, a to je paket koji ljudi ne mogu da pronađu kod drugih“.

Ove sezone je trener Vest Hema Dejvid Mojes koristio Antonija kao startera na svakom premijligaškom meču. Postigao je dva gola, po jedan protiv Čelsija i Brajtona u pobedama od po 3:1, uz jednu asistenciju protiv Šefild Junajteda (2:0).

Mojes me bira zato što radim posao. Veruje u mene, trebaju mu takvi igrači. Navijači, svaki put kad sam na terenu, mogu da vide da dajem 100 odsto. Sve što imam. Ponekad možda ne odigram tako dobro, ali garantujem vam da dajem svoj maksimum“, poručio je Antonio.

Vest Hem meč u Birmingemu dočekuje na devetoj poziciji na tabeli sa 14 poena. Ipak, ako trijumfuje, Antoniov tim može da preskoči šestoplasiranu Aston Vilu, koja ima dva boda više, te da se prebije do neke od pozicija koje vode u Evropu. Za Čekićare to je premija.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

Liverpul - Everton 2:0 (0:0)

/Salah pen 75, 90+7/

Bornmut - Vulverhempton 1:2 (1:0)

/Solanke 17 - Kunja 47, Kalajdžić 88/

Brentford - Barnli 3:0 (1:0)

/Visa 25, Embeumo 62, Godos 87/

Mančester Siti - Brajton 2:1 (2:0)

/Alvarez 7, Haland 19 - Fati 73/

Njukasl - Kristal Palas 4:0 (3:0)

/Marfi 4, Gordon 44, Longstaf 45+2, Vilson 66/

Notingem Forest - Luton 2:2 (0:0)

/Vud 48, 76 - Ogbene 83, Adebajo 90+2/

Čelsi - Arsenal 2:2 (1:0)

/Palmer 15, Mudrik 48 - Rajs 77, Trosar 84/

Šefild Junajted - Mančester Junajted 1:2 (1:1)

/Mekbrni 34pen - Mektomini 28, Dalo 77/

Nedelja

17.30: (1,95) Aston Vila (3,60) Vest Hem (4,20)

Ponedeljak

21.00: (1,50) Totenhem (4,40) Fulam (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaVest HemMajkl AntonioAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara