Maksimilijano Moralez, zvezda Njujork Sitija ( ©AFP)
Maksimilijano Moralez, zvezda Njujork Sitija ( ©AFP)

Arapi osvajaju SAD: Filijala Mančester Sitija igra finale MLS protiv Portlanda

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.12.21. | 19:15

Timbersi su domaćini protiv Njujorka (subota, 21.00) u meču za titulu. U gradu iz Oregona se sprema spektakl, navijači su tri dana pre početka utakmice stajali u redu da uđu na stadionu

Sedam godina je Siti futbol grup, vlasnik Mančester Sitija, pokušavao da pokori Sjedinjene Američke Države. Od kako je osnovao Njujork Siti u taj klub je dovodio igrače poput Davida Vilje, Andree Pirla i Franka Lamparda, ali nikada nije dogurao dalje od četvrtfinala plej-ofa. Uoči osme sezone došlo je do zaokreta, Golubovi više nemaju tako atraktivan tim. Za evropsku publiku je anoniman, ali odmah je doneo rezultat. Njujork Siti se ove sezone prvi put plasirao u finale MLS, gde će ga u subotu od 21.00 časova dočekati Portland Timbersi.

Ovakvo finale gotovo da niko nije mogao da prognozira. Tokom ligaškog dela najviše su pokazali timovi poput Sijetla, Nju Inglanda, Kolorada, Sporting Kanzas Sitija, Filadelfije… Mnogi su predviđali da će Havijer Čičarito Ernandez da vodi Galaksi do trofeja, dugi su očekivali da Karlos Vela povuče FK Los Anđeles…

Izabrane vesti

21.00: (2,80) Portland (3,10) Njujork Siti (2,65)

Na kraju ništa od toga. Timovi koji su bili tek četvrti u svojim konferencijama, Portland na zapadu i Njujork Siti na istoku, priredili su veliko iznenađenje. Oba tima su u četvrtfinalu eliminisali osvajače konferencija, Kolorado (1:0) i Nju Ingland (2:2, penalima 5:3). Potom je u polufinalu Portland bio bolji od Real Solt Lejka sa 2:0, a Golubovi su savladali Filadelfiju sa 2:1.

Siti je do istorijske prilike da podigne trofej MLS predvodio argentinski veteran Maksimilijano Moralez. U ligaškom delu je nekadašnji vezista Atalante postigao tri gola i zabeležio 11 asistencija, a u plej-ofu je još po jednom dao gol i asistirao. Omaleni Argentinac ima priliku da sa 34 godine podigne prvi trofej u karijeri. Isto važi i za 11 godina mlađeg Valentina Kasteljanosa, najboljeg strelca MLS sa 21 golom.

U redovima Njujork Sitija se nalazi i jedan srpski fudbaler. Vuk Latinović, 24-godišnji štoper koji je rođen u Viskonsinu, proveo je tri godine igrajući za Brodarac. Dobio je svojevremeno i poziv u kadetsku reprezentaciju Srbije. U SAD se vratio 2017, igrao je za koledž tim Milvokija, a u Njujork je stigao ove sezone kao 71. pik na draftu. Odigrao je do sada Latinović tri meča, a u polufinalu plej-ofa trener Patris Vijera ga je ostavio da sedi na klupi.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Za razliku od Njujorka, Portland je jednom osvojio MLS. Bio je prvak 2015. godine, kada je savladao Kolumbus u finalu sa 2:1.

Sada će Timbersi da imaju veliku podršku sa tribina, pošto su domaćini finala. Prodato je svih 25.000 ulaznica, a kolika euforija vlada u Portlandu najbolje pokazuju fotografije neposredne okoline stadiona Providens park. Čak tri dana pre finala počeli su da se okupljaju navijači Timbersa i da formiraju red.

Na dan utakmice kolona se prostirala čak tri ulice dalje, mnogi su poneli šatore u kojima su spavali, pekao se roštilj, navijači su se dobro zabavljali. Cilj svih njih je da budu među prvih 1000 navijača na stadionu kada se kapije otvore, kako bi oni dobili narukvice sa kojima mogu da uđu na centralnu tribinu, gde se smeštaju najvatreniji navijači Portlanda.

Njujork Siti i Portland se ove sezone još nisu sastajali. Poslednji susret viđen je u avgustu prošle godine, Timbersi su tada slavili na Velikoj jabuci sa 3:1. Bila je to njihova peta pobeda nad Golubovima na šest dosadašnjih susreta, a četvrta uzastopna. Nikada do sada oni nisu odigrali nerešeno, a samo je dva puta došla igra GG.

MLS – FINALE

Subota

21.00: (2,80) Portland (3,10) Njujork Siti (2,65)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

MLSNjujork SitiPortland Timbers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara