Duel sa prošlog susreta Boke i Rasinga (©AFP)
Duel sa prošlog susreta Boke i Rasinga (©AFP)

Arapi su sve kupili: Borba za prvi argentinski trofej u Abu Dabiju

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.01.23. | 10:57

Drugi debi u dresu Rasing Kluba Maksi Moralez će imati protiv Boke Juniors (petak, 16.30) u Internacionalnom superkupu Argentine

U kom smeru je moderni fudbal krenuo, sve bitne utakmice će se igrati u arapskom svetu. Fudbalski čelnici najviše vole novac, a njega u zemljama na Arapskom poluostrvu imaju u izobilju, pa su tako navijači iz tog dela sveta prethodnih meseci mogli uživo da gledaju Svetsko prvenstvo, Superkup Španije, Superkup Italije… U četvrtak je organizovana u Saudijskoj Arabiji prijateljska utakmica doslovce između Kristijana Ronalada i Lionela Mesija (Drim tima tamošnjeg prvenstva i PSŽ-a), a ovog petka od 16.30 časova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održaće se meč Internacionalnog superkupa Argentine između Boke Juniors i Rasing Kluba.

Dva velikana iz Buenos Ajresa će za prvi trofej u sezoni morati da pređu pola planete. Jer, novac koji će dobiti u Abu Dabiju ne bi nikada mogli da očekuju od Fudbalskog saveza Argentine, bez obzira na to što je on ove zime dobio ozbiljnu finansijsku injekciju pošto su Gaučosi osvojili Mundijal. Jednostavno, Arapi su bili spremni da obezbede osvajaču Superkupa 1.000.000 dolara, zato su igrači Boke i Rasinga seli u avione i prevalili 13.500 kilometara za jedan meč. I tako će najbolji argentinski klubovi svake godine barem do 2026. godine, jer na toliko je potpisan ugovor.

Izabrane vesti

Da čitava stvar bude još bizarnija, ove godine će se u Abu Dabiju odigrati dva Superkupa Argentine. Ova koji je danas na programu nosi naziv Internacionalni superkup, igraju ga šampion Boka Juniors i Rasing Klub, koji je osvojio u novembru Trofej šampiona. Datum odigravanja onog klasičnog Superkupa Argentine između Boke i osvajača nacionalnog kupa Patronata tek treba da se odredi, u zavisnosti od toga kada to kalendar i obaveze ovih ekipa budu dopustili.

Pred duel Boke i Rasinga viđena je prava sapunica oko registracije dugogodišnjeg veziste Atalante Maksimilijana Moraleza. Ovaj 35-godišnji fudbaler je rešio ove zime da se vrati u matični klub, posle šest godina u Njujork Sitiju, sa kojim je postao i prvak Sjedinjenih Američkih Država. Iako je u zenitu karijere, popularni Fraskito (Bočica na srpskom jeziku, zbog visine od 159 centimetara) je najzvučnije pojačanje Rasinga u novoj sezoni. Moralez je najbolji fudbal igrao u periodu od 2011. do 2016. godine, kada je za italijanskog prvoligaša odigrao 148 mečeva, uz učinak od po 20 golova i 26 asistencija.

16.30: (2,95) Boka Juniors (3,00) Rasing Klub (2,60)

Bilo je problema sa papirima veziste koji je još 2007. godine otišao iz Rasinga, Moralez je u Abu Dabi otputovao ne znajući da li će uopšte imati pravo nastupa.

Čekam da se transfer ozvaniči. Rukovodstvo radi sve što je moguće. Ja treniram sa ekipom, radim sve što mogu da pomognem. Ako budem mogao da igram, biću spreman. Ako ne, podržavaću saigrače sa tribina“, kazao je Moralez po dolasku u Ujedinjene Arapske Emirate.

Srećom po 18-strukog prvaka Argentine, u noći između četvrtka i petka je napokon dobio zeleno svetlo. Očekuje se da bude starter u tandemu sa Džonatanom Gomezom i Anibalom Morenom u vezi, iza Gabrijela Aučea, Maksija Romera i Džonatana Karbonera.

Maksimilijano Moralez (©AFP)Maksimilijano Moralez (©AFP)

Upravo ovi nabrojani igrači biće najveća pretnja po Havijera Garsiju, „novu“ jedinicu Boke Juniors. Reč je o 35-godišnjem čuvaru mreže, koji je na Bombonjeru došao još na leto 2020. godine upravo iz Rasinga, ali je prošle sezone važio za trećeg, pa čak i četvrtog golmana u klubu. Međutim, Agustin Rosi je odbio da produži ugovor i dogovorio se sa Flamengom da na leto pređe u Brazil bez obeštećenja, posle čega ga je trener Ugo Ibara sklonio iz postave. Isprobavao je tokom priprema tri-četiri opcije, a na kraju je Garsija pokazao najviše i ubedio trenera Boke da je njemu mesto među stativama.

Prvaka Argentine trenutno najviše muči odbrana, Karlos Zambrano je praktično oteran u Alijancu Limu jer je i sam „zatezao“ u pregovorima oko novog ugovora, a Markos Roho je povređen i nećemo ga videti na terenu pre leta. Angažovan je Bruno Valdez iz Klub Amerike, ali njega ne očekujemo na terenu ovog petka. Još je rano. Zato će jedinom pravom štoperu kojeg Ibara ima na raspolaganju, Fakundu Ronkalji, društvo u centrali da pravi levi bek Agustin Sandez.

Vredi napomenuti i da prva zvezda Boke Dario Beneto nije potpuno spreman za svih 90 minuta, pošto je propustio jedan važan deo priprema. Naime, temperamentni napadač je od uprave kluba dobio dozvolu da se u sred priprema otisne u Katar, kako bi uživo gledao finale Mundijala između Argentine i Francuske. On zbog suspenzije svakako neće moći da igra na prva dva prvenstvena meča u Primeri, koja počinje već sledećeg petka, 27. januara. Zato, Ibara će mu dozirati minutažu.

Trofej Internacionalnog superkupa (@LigaAFA)Trofej Internacionalnog superkupa (@LigaAFA)

Boka i Rasing su se poslednji put sastali 6. novembra u finalu Trofeja šampiona, kada je u onom kontroverznom meču, na kojem je pokazano čak 10 crvenih kartona (računajući i isključenja trenera). Rasing je posle produžetaka slavio sa 2:1.

Bio je to prvi derbi posle četiri uzastopna na kojem je uopšte viđen gol iz igre. Prethodna dva prvenstvena su završena 0:0, a u Liga kupu su oba tima pobedila po jednom, sa penala.

Nije nerealno da ih gledamo opet i u Abu Dabiju. Prema propozicijama, ako bude nerešeno posle 90 minuta odigraće se dva produžetka od po 15 minuta. Ako nam ni oni ne donesu pobednika, izvodiće se penali.

INTERNACIONALNI SUPERKUP ARGENTINE – FINALE

Petak

16.30: (2,95) Boka Juniors (3,00) Rasing Klub (2,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup ArgentineMaksi MoralezBoka juniorsRasing Klub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara