Ivan Rakitić u Al Šababu, Renan Lodi u Al Hilalu i Karl Toko Ekambi u Al Etifaku (©Al Shabab, ©Al Hilal, ©Al Ettifaq)
Ivan Rakitić u Al Šababu, Renan Lodi u Al Hilalu i Karl Toko Ekambi u Al Etifaku (©Al Shabab, ©Al Hilal, ©Al Ettifaq)

Arapski balon se izduvao: Letos 950.000.000, sada 23.000.000 evra za pojačanja

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.01.24. | 01:12

Samo devet od 18 klubova je pazarilo ove zime, trojica poznatih fudbalera došli su u Saudijsku Arabiju, ali je obeštećenje plaćeno za jednog

Zimski prelazni rok u Saudijskoj Arabiji zatvoren je u utorak u 22 časa po srednjoevrpskom vremenu bez ikakve pompe. Ozvaničen je prelazak Ivana Rakitića u Al Šabab gde će navodno zarađivati 10.000.000 evra čisto, ali su izostali multimilionski transferi na kakve smo navikli letos.

Arapski balon se ozbiljno izduvao za ovih šest meseci. Tokom letnjih meseci na pojačanja je utrošeno blizu milijardu evra, tačnije 950.000.000 evropskih novčanica, dok je ove zime sve stalo u 23.000.000 evra. To je čak 41 put manje novca nego što je investirano u prethodnom prelaznom roku.

Izabrane vesti

Cela zimska transfer pijaca stala je u bukvalno jednu kupovinu - posle samo šest meseci Renan Lodi je Marselj zamenio Al Hilalom u poslu vrednom 23.000.000 evra. Kroz celu ligu prodefilovala su još 22 transfera, odnosno prelasci igrača koji nisu klubove koštali ni evrocent obeštećenja.

Od 18 klubova, samo je njih devet izašlo na tržište i dovelo pojačanje, od čega su samo trojica široj javnosti poznatih fudbalera došli u Saudijsku Arabiju. Uz Ivana Rakitića i Renana Lodija to je još Karl Toko Ekambi koji je Abhu zamenio Al Etifakom kroz pozajmicu. Iz Saudijske Arabije otišla su dva ozbiljna imena - Džordan Henderson je po svaku cenu želeo da napusti Al Etifak zbog čega se odrekao svega samo kako bi potpisao za Ajaks, dok je Ever Banega otišao iz Al Šababa - Ivan Rakitić došao da ga zameni - zbog emotivne želje da pojača svoj Njuels u Argentini.

Definitivno najinteresantniji detalj je ostanak Karima Benzeme u Al Etihadu. Naravno, ništa nije isključeno pošto prelazni rok u najjačim evropskim ligama traje do 1. februara, ali zasad deluje da će francuski golgeter ipak ostati tu gde jeste bar još šest meseci.

Klub se još nije oglasio povodom Benzeminog slučaja i nije bilo novih sastanaka kako bi se razgovaralo o njegovoj budućnosti, čak ni sa Marselom Galjardom koji ga je izbacio iz prvog tima sa kojim ne trenira već dve sedmice. Francuz se još nije izvinio treneru, niti bilo kome u Al Itihadu zbog toga što je prekršio klupski pravilnik i zakasnio na početak priprema. On tvrdi da ga je na odmoru u Mauricijusu ciklon sprečio da uhvati avion nazad, Galjardo to nije hteo da prihvati i zato sada radi individualno u Džedi. Ekipa je donedavno bila u Dubaiju na pripremama.

Benzema je do utorka uveče imao tri opcije, jedna je otpala sa zatvaranjem prelaznog roka u Saudijskoj Arabiji i ostaju dve - da se vrati u Evropu što nije realno ili da se dogovori sa Marselom Galjardom, što nije lako pošto je Argentinac krut čovek.

Već narednog leta, ponovo bismo mogli da očekujemo snažan udar na evropski fudbal iz Saudijske Arabije. Naime, promenom pravila ekipe će sada moći da registruju 25 igrača, a dozvoljeni broj stranaca uvećaće se sa osam na deset, uz pravo da osmorica počnu u startnih jedanaest.

Ova zima na transfer pijaci nije mnogo donela, ne samo u Arabiji, nego pre svega u Evropi...


tagovi

Saudijska ArabijaAl ItihadAl ItifakAl ŠababAl HilalIvan RakitićKarim BenzemaZimski prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara