Stadion Al Arab, na kojem će Katar da ugosti Bahrein (©Shutterstock)
Stadion Al Arab, na kojem će Katar da ugosti Bahrein (©Shutterstock)

Arapski kup kao test-takmičenje, FIFA isprobava poluautomatski ofsajd VAR

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.11.21. | 09:42

Duel Tunisa i Mauritanije u Al Rajanu (11.00) otvora novo takmičenje na kojem učestvuje još 14 reprezentacija

Katar kao eksperimentalna zona. Godinu dana pre početka Mundijala, ta zemlja će održati Arapski kup, takmičenje koje je FIFA osnovala specijalno za ovu priliku. Testiraće se domaćin, organizacija velikog turnira, ali će biti prilika i za dodatnu kompjuterizaciju fudbala. Meč Tunisa i Mauritanije, koji otvara takmičenje od 11 časova, biće prvi na kojem će biti testiran poluautomatski ofsajd VAR.

11.00: (1,35) Tunis (4,60) Mauritanija (10,5)

Izabrane vesti

Na krovove svih stadiona koji su domaćini Arapskog kupa postavljene su specijalizovane kamere, čiji zadatak je da detektuju ofsajd. Pratiće kretnju igrača, odnosno njihovih delova tela, a zamišljeno je da sistem direktno obaveštava sudije kada je fudbaler u nedozvoljenoj poziciji. Naravno, ovaj projekat je još u „beta-fazi“, tako da je pitanje koliko će dobro da funkcioniše.

Ovo je najvažnije testiranje do sada. Tehnologija je veoma važna i korisna i u pripremi utakmice, kao i u donošenju odluka tokom samog meča. Kod ofsajda odluka se donosi kada se analizira ne samo pozicija igrača, već i njegovo učestvovanje u akciji. Tehnologija danas može da povuče liniju, ali procena je na kraju ipak na sudiji“, kazao je predsednik Sudijskog komiteta FIFA Pjerluiđi Kolina.

Što se tiče samog Arapskog kupa, na njemu učestvuje 16 reprezentacija, podeljenih u četiri grupe. U četvrtfinale će proći po dva najbolja tima iz svake grupe, a dalje će se za medalje igrati nokaut faza.

Devet reprezentacija se direktno plasiralo u grupnu fazu, na osnovu položaja na FIFA rang-listi. Ostalih sedam su morali kroz kvalifikacije, a u njima je učestvovala samo jedna selekcija koja ne pripada arapskom svetu, Južni Sudan. Preciznije, trebalo je da učestvuje. Neposredno pre susreta sa Jordanom je odustala od takmičenja zbog toga što su se pojedini reprezentativci zarazili virusom korona.

17.30: (1,55) Katar (3,70) Bahrein (7,25)

Na Arapskom kupu neće učestvovati igrači iz Evrope, pošto se lige nisu prekinule. Međutim, daleko od toga da će kvalitet turnira biti slab. Igraće neki od igrača koji su ostavili dubok trag u azijskom i afričkom fudbalu, pa će tako Alžir da predvodi Begdad Buneđa, napadač Al Sada, zvezda Maroka je bivše krilo Lansa, a sada član Zamaleka Ašraf Benšarki, Tunis predvodi Jusuf Msakni

Možda i najveća zvezda turnira je Almoez Ali, prvi fudbaler koji je uspeo da postigne gol na tri različita kontinentalna šampionata, na Kupu Azije, Kopa Americi i Gold kupu. Njegov Katar je učestvovao na sva tri takmičenja, a 2019. godine je postao šampion Azije. Na tom turniru je Ali bio najbolji strelac sa devet postignutih golova.

Alžir će da pristupi ovom turniru maksimalno ozbiljno. Svaki tim ima iste šanse da trijumfuje, mentalni pristup je krucijalan. Poštujemo sve naše protivnike, ali verujemo u našu sposobnost i naš tim“, kazao je Mađid Bugera, selektor Alžira, aktuelnog vladara Afrike.


tagovi

reprezentacija Tunisareprezentacija KataraArapski kupAli Almoez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara