Argentina (©Reuters)
Argentina (©Reuters)

Argentina izbegla Francusku uprkos čudesnom Vojćehu Ščensnom: Nije Mesi, ali jesu Makalister i Alvarez (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 21:55

Golman Poljske meč završio sa 13 odbrana, drugi put na turniru zaustavio penal, ali dve lopte su, ipak, pronašle put do mreže i odvele Gaučose na Australiju

Večerašnjim nastupom protiv Poljske Lionel Mesi prestigao je Dijega Armanda Maradonu po broju mečeva za Argentinu na svetskim prvenstvima (22:21), ali dvojica velikana ostali su izjednačeni po broju golova - osam. Imao je Mesi priliku da i u tome nadmaši slavnog prethodnika, međutim, Vojćeh Ščensni odbranio mu je penal u 39. minutu. Blistao je poljski golman i sakupio čak 13 odbrana, dve manje od rekorda kada je reč o nekoj utakmici Mundijala, koji je postavio Tim Hauard iz Sjedinjenih Američkih Država 2014. protiv Belgije, ipak, dve lopte su pronašle put do mreže i odvele Argentinu na prvo mesto Grupe C, što znači da će Gaučosi u osmini finala igrati sa Australijom, a malo je nedostajalo da za rivala dobiju Francusku.

Pobedu 2:0 Argentincima su doneli Aleksis Makalister i Hulijan Alvarez golovima u 46. i 68. minutu, kojima su spasili svoju prvu zvezdu uloge tragičara zbog promašaja s bele tačke i još nekoliko neuspelih pokušaja tokom prvom poluvremena. Čak devet odbrana imao je Ščensni u prvom poluvremenu i upravo je sjajni golman najzaslužniji što je Poljska zadržala drugo mesto. Ali velike zasluge idu i na račun njegovog kolege iz Saudijske Arabije, Mohameda Al Ovaisa, koji je takođe s dvocifrenim brojem intervencija sprečio Meksiko da pretekne Poljsku. Dugo su te dve ekipe bile poravnate po brojnim parametrima, te bi odlučivao manji broj žutih kartona, ali su Saudijci uspeli da u petom minutu nadoknade smanje na 1:2 i reše svaku dilemu o putniku na megdan i dalje aktuelnim svetskim prvacima.

Izabrane vesti

Po prikazanom večeras, Robert Levandovski i njegovi saigrači nisu zaslužili da se nađu ispred Meksiksa i ukoliko ne promene defanzivan pristup igri, teško im se piše protiv Trikolora.

Dosta posla čeka i Argentince ukoliko zaista misle daleko da doguraju na poslednjem Mundijalu s Leom Mesijem. Moraće Lionel Skaloni da poradi na efikasnosti svog tima. Jesu večeras dvaput matirali sjajnog Ščensnog, ali iz čak 24 šuta. Samo u prvom poluvremenu 14 puta su zapretili. Prethodno su po jednom pogodili u mečevima sa Saudijskom Arabijom i Meksikom, što nije učinak kakav se očekivao od ekipe iz najužeg kruga favorita za trofej protiv pomenuta tri rivala.


Probao je Skaloni da osveži napad promenom u špicu, pa je u odnosu na prve dve utakmice umesto Lautara Martineza protiv Poljske prednost dobio Hulijan Alvarez. Imao je mladi napadač Mančester Sitija nekoliko dobrih šansi u prvom delu meča, najbolju posle dodavanja Mekalistera u akciji koja je prethodila penalu, ali morao je da sačeka na pogodak do drugog poluvremena. Promašivali su u prvom poluvremenu i Mesi, Akunja, Di Marija, koji je umalo matirao klupskog saigrača direktno iz kornera... Na drugoj strani, Poljaci su bili potpuno nezainteresovani za postizanje gola. Čini se da nisu obratili pažnju na jučerašnje utakmice i odluke Ekvadora i Irana da igraju na bod. Njima se to obilo o glavu, ali Poljaci su se nekako provukli.

Visio je gol Poljske u vazduhu, ali malo ko je očekivao da će odbrana pokleknuti nepun minut po povratku sa odmora. Kada već nisu uspeli daleko poznatiji saigrači, u strelce se upisao 23-godišnji vezista Brajtona, Aleksis Makalister. Lepo je pratio akciju Di Marije i Moline po desnoj strani i udarcem iz prve poslao loptu pored Ščensnog. Nije to bio šut baš kako je Argentinac irsko-škotskog porekla zamislio, ali lopta je završila tamo gde je želeo.

Ogroman teren s leđa pao je Argentincima u tom trenutku. Mogli su Gaučosi da odahnu, svesni da je Kristijan Romero "flasterom" na Roberta Levandovskog potpuno odsekao napadača Barselone od ostatka tima, te da druge ofanzivne opasnosti nema, a olakšanje je posebno osetio Mesi. Sigurno je da mu ne bi bilo lako da on bude tragičar i s takvom ulogom uđe u okršaj sa Francuskom, koji je u tim trenucima pretio Argentincima.

Posebno je interesantno da ga je takve uloge spasao momak koji mu se javno zahvaljivao što ga je po ulasku u reprezentaciju zaštitio od nadimka "Riđi", kako su ga prozvali drugi igrači zbog boje kose i ostrvskog porekla. Požalio se Makalister da mu to smeta, te je Mesi preneo ostalima da prestanu tako da ga zovu...

Ako je posle vođstva Argentine postojala dilema oko pobednika, nju je svojim četvrtim golom za reprezentaciju, prvim na Mundijalu u Kataru, otklonio 22-godišnji Hulijan Alvarez. Odlično je šutirao između dvojice poljskih fudbalera na dodavanje Enca Fernandeza.

Možda teže nego što se očekivalo, Argentina je prošla u osminu finala. Tamo je čeka Australija koja bi trebalo da je prolazna za tim najviših ambicija, a dalje... Videli smo večeras da kod Gaučosa može i da ne zavisi sve samo od Lea Mesija.

*********************

SVETSKO PRVENSTVO, GRUPA C - 3. KOLO

POLJSKA - ARGENTINA 0:2 (0:0)

/Makalister 46, Alvarez 68/

Doha

Stadion: 974

Gledalaca: 44.089

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Žuti kartoni: Akunja (Argentina), Krihovjak (Poljska)

POLJSKA (4-2-3-1) : Ščensni – Keš, Glik, Kivior, Berežinski (od 72. Jendrejčik) – Bjelik (od 62. Šimanski), Krihovjak (od 83. Pjontek) – Zjelinski, Šviderski (od 46. Kaminski), Frankovski (od 46. Skoras) – Levandovski

ARGENTINA (4-3-3): Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Akunja (od 59. Taljafiko) - De Pol, Fernandez (od 79. Pecelja), Makalister (od 84. Gonzales)- Mesi, Di Marija, Alvarez (od 79. Martinez)

GRUPA C, POSLEDNJE KOLO

Sreda

Poljska - Argentina 0:2 (0:0)

/Makalister 46, Alvarez 68/

Saudijska Arabija - Meksiko 0:2 (0:0)

/Martin 48, Čavez 52/



tagovi

Lionel MesiKatar2022Robert Levandovskifudbalska reprezentacija ArgentineFudbalska reprezentacija PoljskeVojćeh Ščensni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara