Lukas Beltran (©Reuters)
Lukas Beltran (©Reuters)

Argentinci brane primat, Brazilci kidišu

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 23:03

Kreće osmina finala Kopa Libertadores, River Plejt dočekuje Internasional u jednom od najzanimljivijih obračuna

Flamengo, Palmeiras pa River Plejt. Tako ide redosled glavnih favorita u kladionici Mozzart za osvajanje Kopa Libertadores. Ništa čudno. Radi se o timovima koji su se peli na tron Zelenog kontinenta u šest prethodnih sezona, i koji se dobro snalaze u nokaut rundama. A, noćas počinje osmina finala, i na rasporedu je jedan od derbija ove faze između Rivera i Internasionala.

Brazilci su u poslednje vreme preuzeli primat, ali su Argentinci i dalje najtrofejnija nacija po broju sakupljenih pehara Oslobodioca Amerike. Osvojili su Gaučosi zbirno 25 kruna, najviše Independijente čak sedam, dok Boka Juniors ima pet, River i Estudijantes po četiri. S druge strane, fudbaleri iz zemlje kafe i sambe sakupili su 22 priznanja, sa po tri u režiji Sao Paula, Flamenga, Palmeirasa, Gremija i Santosa.

Izabrane vesti

Iz svega pomenutog evidentno je da okršaj Rivera i Intera ima dodatni značaj, ali uloge su jasno podeljene. Ono što može da doda malo uzbuđenja duelu jesu snage dva tima. Milioneri su imali drugu najbolju odbranu i najbolji napad u nacionalnoj ligi koja je nedavno okončana. Prednost je u rukama domaćina, posebno kada se pogleda forma gostiju. Tim iz Porto Alegrea je 12. u Seriji A, ima negativnu gol-razliku i nije slavio već mesec dana. Kako god, u nokaut rundama međunarodnih takmičenja više nema slabih ekipa.


02.00: (1,53) River Plejt (4,00) Internasional (6,75)

Uspeh u argentinskoj Primeri dodatno je osokolio momke sa Monumentala pred izazove na međunarodnoj sceni. Pošto je večiti rival sa Bombonjere uspeo da obezbedi titulu prošle godine, Milioneri nisu ostavili sumnju u svoju dominaciju ove sezone. Najbolji napad, druga najuspešnija derfanziva, najbolja gol-razlika, najviše pobeda i najmanje poraza. Jedva da je postojala statistika koja nije svedočila o snazi ekipe Martina Demikelisa. Timovi koji su tokom kampanje došli da posete stadion Monumental retko su uživali. U 12 domaćih utakmica bilo je 11 domaćih pobeda.

Kopa Libertadores, pak, ima sopstvene zakone. Uz svu dominaciju u Argentini, južnoamerička elita je pokazala da je međunarodno poređenje često neizvesnije nego što se čini. U grupnoj fazi, na primer, Milioneri su završili drugi iza Fluminensea sa istim brojem bodova. Tri pobede, remi i dva poraza sa gol-razlikom 11:11 golova ne izgledaju tako ubedljivo. Poraz 5:1 na Marakani protiv Flua je bila sramota. Stoga je potreban oprez, ali ima i razloga da se River osveti Brazilcima.

Internasional je lani završio kao vicešampion Brazila, ali se do sada "vukao" kroz sezonu. Spor početak, mali uspon i onda opet pad. Crveno-beli iz Porto Alegrea su osmi na tabeli gostiju i deseti po učinku kod kuće, a posle 23 sakupljena boda zauzima poziciju koja vodi u Kopa Sudamerikanu. Samo pet poena mu fali do Libertadoresa, međutim da bi do njega ponovo došao mora da popravi efikasnost.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd


----------

Ukupna gol-razlika Intera je 13:16. Prvi tim sa negativnom vrednošću je Santos na 14. mestu. Svi ostali timovi iznad, osim Internasionala, su postigli više pogodaka nego što su primili. S jedne strane, to pokazuje probleme u raznim delovima tima, ali i veliku neefikasnost tima kojim rukovodi Eduardo Kudet. Činilo se da će Inter da reši taj problem angažovanjem Enera Valensije, Ekvadorca koji je bio najbolji strelac prvenstva Turske u dresu Fenerbahčea sa 29 golova. Ipak, Valensija na dosadašnja četiri duela u novom klubu još posti.

U grupnoj fazi Kopa Libertadores, Inter je napredovao kao pobednik svoje grupe sa tri pobede (dve kod kuće) i tri remija (dva u gostima). Doduše, sa Nasionalom, Independijente Medeljinom i Metropolitanosom, Kolorado je imao zahvalnu grupu. Sa Riverom ga čeka teži zadatak.

KOPA LIBERTADORES - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

23.55: (2,40) Argentinos Juniors (3,10) Fluminense (3,20)

Sreda

02.00: (2,00) Bolivar (3,45) Atletiko Paranaense (3,80)

02.00: (1,53) River Plejt (4,00) Internasional (6,75)

Četvrtak

02.00: (3,00) Pereira (3,30) Independijente del Valje (2,40)

02.00: (2,95) Nasional (3,05) Boka Juniors (2,60)

02.30: (2,50) Atletiko Mineiro (3,20) Palmeiras (2,95)

Petak

02.00: (2,40) Atletiko Nasional (3,15) Rasing (3,15)

02.00: (1,25) Flamengo (6,50) Olimpija (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa LibertadoresRiver PlejtInternasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara