Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Arsenalovih sedam želja: Dve već ispunjene, traže se vezisti, golman, štoper i zamena za Beljerina

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.07.21. | 16:33

Tobdžije skovale ambiciozan plan za tekući prelazni rok

Pao je Arsenal na niske grane. U sezoni za nama je ostao bez trofeja, ali i plasmana u neko od evropskih takmičenja. Zato će u nastupajućoj moći da se posveti Premijer ligi. Ipak, za povratak na staze uspeha će mu biti potrebna pojačanja. Dva su Guneri već dogovorili, a na Emirejts će pokušati da dovedu još pet novih lica, tvrdi ugledni Atletik.

Od početka prelaznog roka, Guneri su predstavili samo jedno pojačanje. U pitanju je talentovani levi bek Nuno Tavers, koji je otkupljen od Benfike za 8.000.000 evra. On će biti alternativa za škotskog reprezentativca Kirana Tirnija, koji je nedavno stavio paraf na novi ugovor sa klubom.

Izabrane vesti

Završeno je još jedno pojačanje, ostaje još samo da stavi paraf na saradnju sa klubom i zaduži opremu u novoj sredini. U pitanju je talentovani belgijski vezista Albert Sambi Lokonga, koji stiže iz Anderlehta za sumu od oko 21.000.000 evra. Ima 21 godinu i plan je da sazreva uz Tomasa Partija.

Ipak, uprava kluba iz Severnog Londona želi i jedno iskusnije i kvalitetnije pojačanje u vezi. Sve će ipak zavisiti od prodaje Granita Džake, koji je navodno već u pregovorima sa Romom. Žoze Murinjo želi švajcarskog reprezentativca na Olimpiku, a ukoliko uspe u svojoj nameri da ga preseli u Večni grad, Arsenal će krenuti po Rubena Nevesa iz Vulverhemptona ili Manuela Lokatelija iz Sasuola.

Vulvsi su promenili trenera, Bruno Laž je stigao na klupu umesto Nuna Espirita Santa i uprava želi da mu obezbedi veliki budžet za pojačanja. Da bi to uradila, moraće da proda jednog od najvrednijih pojedinaca. Na listi igrača koji bi mogli da napuste klub ovog leta sa tom svrhom nalazi se i portugalski reprezentativac Neves i tu Arsenal vidi svoju priliku. Ipak, za njegove usluge bi Tobdžije morale da izdvoje oko 40.000.000 evra.

Druga opcija je Manuel Lokateli, koji je nastupima na Evropskom prvenstvu dokazao kvalitet. Ranije se dovodio u vezu i sa Mančester Sitijem, a dobrim nastupima na kontinentalnoj smotri je navodno ubedio i Juventus da bi mogao bude vredno pojačanje. Ipak, Sasuolo bi ga radije prodao nekom od inostranih klubova. Spremio je klub iz Ređo Emilije i zamenu za italijanskog reprezentativca - zainteresovan je za Marka Grujića.

Kako ističe Atletik, Arsenal bi da angažuje i novog golmana. Bernd Leno je svakako prvi izbor i to će se teško promeniti, ali Guneri smatraju da im je potrebna kvalitetnija alternativa od mladog Artura Okonkvoa. Minule sezone je Meti Rajan kratio bio u klubu na pozajmici iz Brajtona, ali australijski čuvar mreže se preselio ovog leta u Španiju, čuvaće mrežu Real Sosijedada.

Zato su sa severa prestonice kontaktirali Šefild junajted, sa željom da u svoje redove presele Arona Ramsdejla. Dokazao je bivši golman Bornmuta da poseduje odlične reflekse i veliki potencijal na golu Blejdsa u sezoni za nama. bio je verovatno i najbolji igrač ekipe sa Bramal lejna u razočaravajućoj sezoni, ali Šefild ne želi da ga se odrekne tek tako i pored činjenice da je završio u nižem rangu. Angažovali su Slavišu Jokanovića sa jasnom željom, ekspresno bi da se vrate u Premijer ligu, pa vide i Ramsdejla u planovima za nastupajuću sezonu. Ipak, u slučaju prave ponude bi mogli da pokleknu, ali žele da dobiju više od svote koju su za njegove usluge potrošili - 21.000.000 evra. Arsenal to zasad nije spreman da plati, prva ponuda sa Emirejtsa je odbijena, ali londonski klub ne namerava da odustane od 23-godišnjeg čuvara mreže.

Ben Vajt (Foto: Reuters)Ben Vajt (Foto: Reuters)

Prioritet kluba u ovom trenutku bi trebalo da bude angažovanje štopera. Odbrana je itekako škripala u sezoni za nama, možda je i porozna zadnja linija koštala Arsenal boljih rezultata. Vilijam Saliba neće dobiti šansu, poslat je na novo kaljenje (Olimpik Marselj), Davidu Luizu je istekao ugovor, a kao prva meta za ojačavanje bedema istakao se engleski reprezentativac Ben Vajt iz Brajtona.

Pokazali su Guneri ozbiljno interesovanje i trenutno su prvi favorit za potpis talentovanog štopera, koji se afirmisao na pozajmici u Lidsu pod vođstvom Marsela Bjelse. Za Vajta postoji interesovanje i drugih klubova iz velike šestorke, ali Guneri su dosad bili najkonkretniji. Problem pored interesovanja jednako bogatih ili bogatijih timova je i činjenica da Galebovi za usluge fudbalera koji je ugovorom vezan za klub sa Ameks stadiona do leta 2024. godine traže oko 60.000.000 evra.

Vagaju na Emirejtsu, razmišljaju da li su u poziciji da izdvoje toliki novac za centralnog defanzivca, da li on toliko vredi i koliko bi to uticalo na ostatak plana za tekući prelazni rok.

Još dva zadatka nalaze se na listi Arsenalove uprave. Jedan je angažovanje plejmejkera koji bi se rotirao, ali i dopunjavao sa Emilom Smitom Rouom (za kojeg su uvereni da će uskoro potpisati novi ugovor i pored interesovanje Aston Vile). Prva želja trenera Mikela Artete je Martin Edegard, koji je drugi deo minule sezone proveo u klubu na pozajmici iz Reala. Madriđani navodno ne žele ponovo da ga puste, ali u Londonu veruju da bi mogli da se predomisle pred kraj prelaznog roka. Zato su čak voljni da sačekaju poslednje dane avgusta i presele Norvežanina u svoje redove ukoliko se ukaže prilika u zadnji čas.

Druga opcija je Usem Auar, koji se i pre godinu dana dovodio u vezu sa klubom. Ostao je posle sjajne sezone 2019/20 u Lionu, iako je veliko broj klubova pokazao interesovanje za njegove usluge, ali Žan Mišel Ola nije želeo da ga pusti. Sada su se finansijski problemi nadvili kao crni oblaci nad klubom sa Žerlana, pa prodaje igrača predstavljaju jedino rešenje za izlazak iz krize. Ekonomska situacija više ne dozvoljava prvom čoveku kluba da tvrdi pazar, pa se po francuskoj i engleskoj štampi spominje da bi ponajbolji igrač ekipe (posle odlaska Memfisa Depaja) mogao da ide za samo 20.000.000 evra. Problem za Arsenal bi moglo da predstavlja i interesovanje najljućeg rivala - Totenhema.

Poslednje pojačanje zavisiće od sudbine Ektora Beljerina. Španski fudbaler se u poslednje vreme povezuje sa prelaskom u redove milanskog Intera, a prema pojedinim pisanjima ima čak i postignut dogovor sa Neroazurima. U slučaju njegovog odlaska, Arsenal bi morao da pojuri pojačanje na poziciji desnog beka, mada još uvek nema informacija o potencijalnim metama.

Očekuje se i veliki broj odlazaka. Potrebno je sakupiti novac za ostvarivanje pomenutih želja. Atletik navodi da bi klub pristao da se rastane sa Džoom Vilokom, Ejnslijem Mejtland Najslom, Edijem Nketijom i Rajsom Nelsonom, ali samo za adekvatnu svotu novca.



tagovi

Arsenalletnji prelazni rok 2021Ben VajtAlbert Sambi LokongaNuno TavaresMartin Edegorruben nevesUsem AuarManuel LokateliEktor BeljerinŠefild junajtedBrajtonTotenhemAnderlehtReal MadridVulverhemptonOlimpik LionsasuoloInter Milan

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara