Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)
Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)

Atletiko Nasional u najvećoj krizi u novijoj istoriji

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.03.24. | 22:45

Zeleni tim iz Medeljina je poslednji na tabeli u kolumbijskoj Aperturi

Kada bismo tabelu kolumbijske Aperture posmatrali iz suprotnog aspekta i trenutno poslednjeplasirani tim smatrali vodećim u šampionatu, verujemo da ne bi bilo iznenađenja. Međutim, situacija je stvarna i daleko je od šale, naročito za čelnike Atletiko Nasionala, najtrofejnijeg tima u zemlji Kafeterosa i dvostrukog prvaka kontinenta. Naime, posle 13. odigranih kola, Verdolagosi se nalaze na začelju tabele i noćas (00:10) će pred svojim navijačima na stadionu Atanasio Žirardot da ugoste Deportivo Pasto, još jedan tim koji se bori da do kraja ligaškog dela Aperture ne završi sa nepopularnom titulom najlošijeg u plasmanu.

Atletiko Nasional prolazi kroz možda najkomplikovaniji trenutak u svojoj novijoj istoriji. Ekipa iz zelenog dela Medeljina je poslednja u prvenstvu prvi put od pre dve godine kada se našla u identičnoj situaciji, ali su tada na tom prvenstvu bila odigrana samo tri termina. Predvođeni Pablom Repetom, nanizali su devet utakmica bez pobede u svim takmičenjima, a urugvajski trener će nastojati da prekine niz i ostvari svoju prvu pobedu protiv Pasta, koji dolazi u dobrom trenutku.

Izabrane vesti

Iz Nasionala su u petak izašli sa vestima da je Esteban Eskobar napustio sportsku upravu i da ga je zamenio Gustavo Ugo Fermani koji stiže iz River Plejta gde je bio tokom uspešne ere Marsela Galjarda. Sa druge strane, ekipa Verdolagosa je u poslednjih nekoliko sati normalno trenirala u kampu Guarneu i očekuje se da će Repeto još jednom ukazati poverenje istim igračima koji su bili učestvovali u iznenađujućem porazu protiv Bojaka Čika pre sedam dana u Tunji.

Praktično obavezan i da osvoji tri boda ovog 13. datuma Dimajor lige, Atletiko Nasional mora da se suprotstavi Deportivo Pastu na stadionu Atanasio Žirardot. Za tim Pabla Repeta nema kalkulacije, pošto su poslednji sa 10 osvojenih bodova na tabeli i praktično su eliminisani iz trke za Kvadrangular. Dobra stvar je što se tim suočava sa Pastom, protiv kojeg su uvek mogli da računaju na bodove kada su igrali u gradu Medeljinu, a ovo bi bila odlična prilika da preokrenu lošu situaciju i vrate se u pobeda posle osam kola bez dodavanja tri boda na svoj konto. Ovom prilikom ekipa Nasionala ima osam pobeda, remi iporaz u poslednjih deset obračuna Antiokenja i Vulkanikosa na Atanasio Žirardotu.

00.10: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Deportivo Pasto (5,00)

Atletiko Nasional, koji je uvek važio za jednog od velikih kandidata za titulu prvaka, sada je na poslednjem mestu. Tim zaostaje osam bodova za gradskim rivalom Independijente Medeljinom, koji zauzima osmo mesto, a traženje pozicija za nastavak prvenstva je sve teže. Ono što bi moglo da ide u prilog je činjenica da imaju dve utakmice manje od rivala, ali ipak im je kampanja užasna do sada. Imaju samo dve pobede u odigranih kola, pored četiri remija i pet poraza, postigli su 11 golova i primili ukupno 14. Ovo pokazuje njihovu ogromnu poteškoću u defanzivnom aspektu do sada i iako su favorizovani za duel protiv Vulkanikosa.

S druge strane, Deportivo Pasto, dolazi sa zamahom. Vulkanski tim nije doživeo poraz u četiri utakmice, još kada je izgubio od Independijente Medeljina u sklopu 9. kola. Od tada, oni koje predvodi Džonatan Rozero imaju dve pobede i remi i sada žele da iznenade u gostima. Pasto je trenutno na 18. mestu sa 11 osvojenih bodova, samo jedan ispred Nasionala.

Njihova kampanja od početka sezone broji tri pobede, dva remija i sedam poraza, uz samo sedam postignutih i 14 primljenih golova. Imaju jednu od najlošijih ofanzivnih performansi u takmičenju i takođe veoma slabu odbranu do sada, ali njihov trenutak je zanimljiv i dolaze iz tri utakmice bez poraza. Pobedili su Fortalezu kod kuće sa 1:0, kao i Bojaku Čiko sa 2:1. U poslednjem meču ekipa je gostovala Alijansi i uspela da izvuče remi rezultatom 1:1.

Vredi napomenuti da se poslednja utakmica između ova dva tima odigrala 25. avgusta 2023. godine i završena je pobedom od 2:0 u Medeljinu za domaći tim koji je u to vreme predvodio Vilijam Amaral.

KOLUMBIJA 1 (APERTURA) – 13. KOLO

Subota

Patriotas - Junior 1:0 (1:0)

/Martinez 35/

Ekidad - Independijente Medeljin 1:2 (1:2)

/Rikardo 45pen - Čavera 26pen, Leon 41/

Miljonarios - Deportivo Kali 1:1 (0:0)

/Katanjo 58 - Dijaz 61/

Tolima - Pereira 2:1 (1:0)

/Kastro 10, Guzman 79 - Kintero 55/

Nedelja

Jaguares - Fortaleza 0:1 (0:1)

/Arijeta 40pen/

Amerika Kali - Bojaka Čiko 3:2 (1:1)

/Holgado 9, 81pen, Garses 89 - Plazas 27, Kolon 70/

Bukaramanga - Envigado U TOKU

Ponedeljak

00.10: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Deportivo Pasto (5,00)

02.20: (2,45) Agilas (3,05) Santa Fe (2,90)

22.00: (1,90) Onse Kaldas (3,35) Alijanca (3,90)

***Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalDeportivo Pasto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara