Reprezentacija Australije (©Reuters)
Reprezentacija Australije (©Reuters)

Australija dočekuje Kinu u Dohi, uskoro poziv samo vakcinisanim igračima?!

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.08.21. | 10:57

Zbog strogih kovid mera na Petom kontinentu, prvi meč završne runde kvalifikacija za Mundijal 2022. premešten je u Katar. Da bi opet igrali kod kuće, u FS Australije uvode GPS uređaje za praćenje igrača i obaveznu imunizaciju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbalska reprezentacija Australije počeće poslednji krug azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. na neutralnom terenu, umesto kod kuće, kako je bilo predviđeno žrebom. Zbog aktuelne situacije s kovidom, na Petom kontinentu su na snazi jedne od najrestriktivnijih mera u borbi protiv pandemije, pa je Fudbalska federacija Australije bila primorana da utakmicu s Kinom, 2. septembra, zakaže u Kataru, na stadionu Kalifa u Dohi.

Izabrane vesti

Vlada Australije je, naime, odbila zahtev nacionalne kuće fudbala da dozvoli dolazak australijskih i kineskih igrača bez 14-dnevne izolacije u državnom hotelskom karantinu, kako bi utakmica mogla da se odigra u Sidneju. Takođe, usprotivile su se i državne vlasti Novog Južnog Velsa, koji trenutno ima stroge mere zatvaranja, sa zabranom kretanja za stanovništvo dalje od pet kilometara od kuće i policijskim časom u večernjim satima u 12 gradskih opština.

Novi Južni Vels, čiji je Sidnej glavni grad, proteklog četvrtka zabeležio je rekordnih 1.029 slučajeva virusa korona u jednom danu. Reč je inače o najmnogoljudnijoj saveznoj državi Australije, u kojoj živi 8.100.000 stanovnika, odnosno milion i kusur više nego u Srbiji.

Tako će Sokerusi, umesto u idealnim klimatskim uslovima prvih dana proleća u Australiji, igrati jedan od najvažnijih mečeva za plasman na Mundijal u grotlu Arapskog poluostrva, gde najviša dnevna temperatura u ovo doba godine ne pada ispod 40 stepeni Celzijusa.

Čelnici Fudbalske federacije Australije (FA) i dalje se nadaju da će uspeti da ubede savezne i državne vlasti u svojoj zemlji da naredne mečeve ipak igraju kod kuće. Sokerusi u oktobru dočekuju Oman, a u novembru Saudijsku Arabiju. Očekuje se da će do ovih utakmica broj vakcinisanih u Australiji dostići željenih 70 odsto kako bi moglo da počne otvaranje zemlje i izlazak iz strogih karantinskih propisa.

Prema pisanju tiražnog lista Sydney Morning Herald, u FA su predvideli i da svi fudbaleri nose posebne GPS uređaje, koji će u svakom trenutku pokazivati da li se nalaze u dozvoljenom prostoru i da li održavaju socijalnu distancu. Takođe, moguće je da će biti doneta odluka da samo fudbaleri vakcinisani proti kovida mogu da budu pozvani za mečeve kod kuće.

Za duel protiv Kine smo morali da menjamo plan i da premestimo utakmicu u Dohu. Ali, kako bismo doprineli ostvarenju ambicija državnog tima i cele nacije da se plasiramo na najveće svetsko takmičenje, posvećeni smo tome da naredne kvalifikacione mečeve igramo kod kuće. Zato nastavljamo dijalog sa saveznom i državnim vladama da u ovoj godini omoguće povratak Sokerusa na domaći teren“, rekao je Džejms Džonson, izvršni direktor FS Australije.

Igranje utakmice protiv Kine na neutralnom terenu, po svemu sudeći koštaće Australiju učešća igrača iz domaćih klubova u državnom timu. Naime, male su šanse da će bilo ko od sedmorice pozvanih iz A-lige krenuti put Katara, jer bi onda po povratku morali da dve nedelje provedu u hotelskom karantinu. Kada se ima u vidu da Australija 7. septembra igra protiv Vijetnama u Hanoju, to znači da igrači iz A-lige ne bi mogli da se pridruže svojim ekipama pre 23. septembra, a prvenstvo bi trebalo da startuje početkom oktobra. Zasad, poziv u rerezentaciju otkazao je napadač Metju Leki koji igra za Melburn Siti, a nema sumnje da će isto učiniti i ostala šestorica, uključujući i njegove saigrače Džejmija Meklarena i Kurtisa Guda, kao i Rajana Granta i Endija Redmejna iz Sidneja.

Od Srba koji brane boje Australije, na spisku selektor Grema Arnolda su Miloš Degenek iz Crvene zvezde i Deni Vuković iz holandskog NEC Najmehena. Povratak plejmejkera Seltika Toma Rogića se sve glasnije najavljuje, s obzirom na uspon njegove forme, ali za sada se 29-godišnji ofanzivni vezista nije ponovo našao na spisku reprezentativaca.

Australija je poslednju utakmicu pred domaćom publikom odigrala još u oktobru 2019. godine, kada je u Kanberi dočekala selekciju Nepala.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara