©Shutterstock
©Shutterstock

AUSTRALIJA: Melburn Siti "proteran" iz svoje kuće, polufinale na neutralnom terenu

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.06.21. | 23:25

Zbog strogih pandemijskih mera koje su na snazi u državi Viktorija, u Melburnu trenutno nije dozvoljeno prisustvo gledalaca na tribinama. Kako bi se igralo pred navijačima, čelnici A-lige odlučili da Sitiju uskrate zasluženo pravo domaćeg terena i utakmicu prebacili u Sidnej?!

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbaleri Melburn Sitija neće moći da ostvare pravo koje su zaslužili osvajanjem titule premijera (pobednika ligaškog dela sezone) A-lige i u polufinalu plej-ofa će umesto na domaćem igrati protiv Mekartura na neutralnom terenu (nedelja, 8.05).

Izabrane vesti

Zbog strogih restriktivnih mera u Viktoriji, publici nije dozvoljen pristup sportskim događajima, a iako su se u Sitiju nadali da će dočekati rivala iz Kembeltauna iza zaključanih vrata svog AAMI Parka, komesar A-lige Greg O'Rurk i njegovi saradnici doneli su u najmanju ruku iznenađujuću odluku. Drugo polufinale plej-ofa ne samo da je premešteno na neutralni teren, već je za domaćina određen Sidnej i stadion Netsrata, koji trenutno koristi veliki rival Melburna, ekipa Sidneja.

08.05: (1,65) Melburn Siti (3,70) Mekartur (4,90)

Odluka o izmeštanju utakmice u Sidnej je još čudnija kada se zna da je Sitijev rival Mekartur u stvari klub sa krajnje periferije najvećeg australijskog grada, pa će ovako značajnu utakmicu praktično igrati kod kuće. Srećom po Siti, Mekartur baš i nema neke žestoke i brojne navijače, s obzirom na to da je reč o klubu koji je osnovan 2017. godine i tek od ove sezone je primljen u A-ligu.

Ali, bez obzira na to, imajući u vidu da je adekvatan neutralni teren mogao da se pronađe i u Kanberi i Vulongongu (zbog žarišta kovida u Melburnu građanima Viktorije trenutno nije dozvoljeno putovanje u Južnu Australiju, Kvinslend i Zapadnu Australiju već samo u Novi Južni Vels), ovakva odluka može se oceniti samo kao još jedno solomonsko rešenje ljudi koji vode australijski fudbal.

"Duboko smo razočarani odlukom da se ovom timu i ovom klubu oduzme nešto što smo zaslužili svojim rezultatima ove sezone", poručio je kapiten Melburn Sitija Skot Džejmison.

Iskusni defanzivac je najavio da će on i njegovi saigrači reći šta misle o svemu što se dešava, ali tek kada sezona bude gotova.

"U ovoj finalnoj seriji vodimo se parolom "s bilo kim, bilo gde i bilo kad", dakle ne zanima nas ime rivala, niti ge se igra, mi znamo koji nam je cilj. Fokusirani smo samo na teren, a o ostalim stvarima ćemo pričati kada dođe momenat za to",kaže Džejmison

Fudbaleri Melburn Sitija imali su i malu psihološku seansu uoči meča s Mekarturom.

"Kada smo saznali za odluku da se igra na neutralnom terenu bilo je mnogo nervoze. Zato smo na sastanku ekipe odlučili da svako izađe i kaže šta mu je na srcu i kako se oseća. Uradili smo to interno i posle prespavane noći svi se mnogo bolje osećamo",objasnio je kapiten Sitija.

Na svu muku sa restrikcijama i prebacivanjem meča, u Melburn Sitiju imaju i velike kadrovske probleme, pošto ne mogu da računaju na čak trojicu ponajboljih igrača, koji su u protekle dve sedmice bili sa državnim timom Australije na kvalifikacijama za Mundijal u Kuvajtu. Zato će biti lišeni pomoći prvog strelca lige Džejmija Meklarena, veziste Konora Metkalfa i štopera Kurtisa Guda.

"Nedostaju nam tri tako važna igrača u najvažnijem delu sezone. Utakmice je trebalo da budu odložene kako bi i oni mogli da budu u kombinaciji. Sve je nekako protiv nas, ali možda je baš to super priča po kojoj bi mogla da se napiše knjiga ili scenario, ali to je naša priča i moramo da je "napišemo" kako treba",poručio je Skot Džejmison.

Pozitivna okolnost je da Siti nije imao takmičarske mečeve poslednje dve sedmice, pa je ostatak ekipe fizički potpuno spreman za završnicu borbe za šampionsku titulu.

Na drugoj strani je debitant u A-ligi Mekartur sa krajnjeg jugo-zapada Sidneja. Klub koji je već uradio više od svih očekivanja samim plasmanom u plej-of, a zatim i eliminacijom Central Koust Marinersa u prvoj rundi plej-ofa prošlog vikenda. Ostaje da se vidi koliko su produžeci u Gosfordu ostavili traga na igračima trenera Anta Miličića, ali ono što se je da u timu neće biti Džejmsa Meredita koji je isključen protiv Marinersa.

Takođe, velika muka za Miličića je što do pred sam meč neće biti načisto da li su dvojica ponajboljih igrača ekipe Met Derbišajer i Markel Susaeta dovoljno fit da zaigraju. Odbrana Mekartura oslanjaće se na prekaljenog veterana Marka Miligana kojem to možda bude poslednja utakmica u bogatoj karijeri, a uz njega će biti i Srbin Aleksandar Šušnjar (25), koji celu sezonu igra na visokom nivou.

U međusobnim mečevima ove sezone Melburn Siti barem rezultatski nije imao problema sa Mekarturom, pošto je dobio oba meča u A-ligi. Zapravo, Siti je jedan od dva rivala kojima Mekartur nije "kljucnuo" ni bod. Ali u istoj koži bili su i Marinersi koji su sva tri puta pobedili novajliju u ligi, a onda poklekli u plej-ofu, kada je bilo najvažnije.

"Stići ovako daleko u debitantskoj sezoni je velika stvar. Ali, samim plasmanom u polufinale još nismo završili posao", poručio je trener Mekartura Ante Miličić.

Pobednik drugog polufinala igraće za titulu šampiona Australije protiv Sidneja, koji je subotu savladao Adelajd Junajted sa 2:1.

AUSTRALIJA 1, PLEJ-OF - POLUFINALE

Subota

Sidnej - Adelajd Jnajted 2:1 (2:0)

/Le Fondre 24, Bobo 43 - Huande 64/

Nedelja

08.05: (1,65) Melburn Siti (3,70) Mekartur (4,90)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

MekarturMelburn SitiAustralija 1A liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara