AUSTRALIJA: Siti overava prvu titulu u istoriji

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.05.21. | 09:06

Ekipa iz Melburna ima priliku da pobedom protiv Marinersa tri kola pre kraja osvoji trofej premijera A-lige

(Od dopsinika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbaleri Melburn Sitija imaju prvu meč loptu u borbi za titulu premijera A-lige. Ukoliko na domaćem terenu pobede Central Koust Marinerse, obezbediće trofej koji se dodeljuje pobedniku ligaškog dela sezone i sa prve pozicije će ući u plej-of, što će im omogućiti da, ako stignu do finala, utakmicu za zvanje šampiona Australije igraju kod kuće.

Izabrane vesti

MELBURN SITI - CENTRAL KOUST MARINERS (subota, 11.10)

S tri boda iz ovog meča, Melburn Siti će stvoriti nedostižnu prednost u odnosu na konkurente, koji u tom slučaju u poslednja tri kola ne bi imali ni teoretske šanse da prestignu lidera. Posle nadmoćno odigrane druge polovine sezone, ovakav rasplet je potpuno očekivan i realan, jer tim trenera Patrika Kisnobra nije toliko rasipao bodove na sve strane, kao što su to radili Sidnej i Marinersi.

Kako bi se bolje stekla slika o razmerama motivacije kod ekipe Sitija, treba reći da Melburn Siti nikada u istoriji nije osvajao ni titulu premijera ni zvanje šampiona Australije. To je uvek bila privilegija namenjena drugima, ponajviše ljutom gradskom rivalu Viktoriju i najtrofejnijem Sidneju. Ove godine se situacija okrenula u korist Sitija, koji želi da po svaku cenu ispravi propuste iz prošle godine i zasluži mestu među velikim imenima australijskog fudbala.

Stručni štab lidera iz Melburna suočava se sa problemima izazvanim povredama nekoliko bitnih igrača. To se pre svega odnosi na iskusnog Endrua Nabuta, koji je ove sezone zajedno sa prvim strelcem ekipe Džejmijem Meklarenom i plejmejkerom Kregom Nunom predstavljao udarnu pesnicu ekipe. Nabut se povredio u meču protiv Adelajda i lekari Melburn Sitija čine sve što je u njihovoj moći da ga osposobe za plej-of, pošto je za preostale ligaške utakmice praktično otpisan.

11.10: (1,43) Melburn Siti (4,30) Sentral Koust Mariners (6,75)

Van stroja je i dalje i mladi defanzivac Natanijel Etkinson, koji je sve do povrede zarađene 5. aprila bio oslonac odbrane lidera A-lige. Mada, mora se priznati da ga je na desnom beku vrlo dobro zamenio Skot Galovej. Takođe, trener Kisnobro je imao taj luskuz da u prošlom kolu drži na klupi golgetera prvenstva Džejmija Meklarena, kako bi 27-godišnji špic uhvatio malo predaha posle 22 odigrane utakmice na kojima je postigao 25 golova. Australijski reprezentativac sada čeka kao zapeta puška da se suprotstavi Marinersima, koji će bez obzira na konačno plasman ostati najprijatnije iznenađenje ove sezone.

Ekipa koja je godinama služila rivalima za nabijanje gol-razlike, ove godine je pod komandom trenera srpskog porekla Alena Stajčića vodila na tabeli sve do polovine prvenstva, kada su zapali u debelu krizu. Međutim, posle šest utakmica bez pobede (4 remija i dva poraza), Marinersi su prošlog vikenda uspeli da pobede poslednjeplasirani Njukasl i da koliko-toliko podignu samopouzdanje pred gostovanje lideru.

Trener Stajčić posle dužeg vremena na raspolaganju ima sve igrače, uključujući i kapitalca Marka Urenju, koji je propustio poslednja tri meča zbog suspenzije. Sa iskusnim Kostarikancem u veznom redu i uz efikasni napadački dvojac koji čine iskusni kapirten Sajmon i mladi Kuol koji je već potpisao za nemački Štutgart, Central Kout će pokušati da makar odloži slavlje Melburn Sitija za neku narednu priliku.

U prethodna dva međusobna susreta, oba rivala su zabeležila po pobedu – Marinersi su na početku sezone slavili kod kuće sa 3:2, da bi 22. marta u Melburnu bilo rutinskih 2:0 za Siti.

AUSTRALIJA 1

Subota

Velington – Vestern Junjated 3:0 (1:0)

/Luis 38, Piskopo 57, Hemed 63/

11.10: (1,43) Melburn Siti (4,30) Sentral Koust Mariners (6,75)

Nedelja

08.05: (1,65) Sidnej (3,70) Sidnej Vonderers (4,90)

10.10: (3,35) Melburn (3,40) Viktori Adelejd (2,05)

12.15: (2,30) Pert Glori (3,25) Mekartur (2,95)

***kvote su podložne promenama


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1Melburn SitiSentral Koust Mariners

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara