Miloš Ninković (©AFP)
Miloš Ninković (©AFP)

AUSTRALIJA: Vatrena uvertira polufinala, navijači Sidneja budili igrače Adelajda u 3 ujutro!

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.06.21. | 09:12

Noć pred utakmicu Sidneja i Adelajd junajteda (subota, 11.05), gostujućim fudbalerima vatrometom u sitne sate prekinut san. Koliko će to biti od koristi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Odavno završnica A-lige nije raspalila toliko strasti među fudbalskim navijačima u Australiji kao ovogodišnja. Sport koji je u ovoj zemlji uvek u senci “futija” (fudbal po australijskim pravilima), ragbija i kriketa, možda nema dovoljno medijske pažnje, ali su emocije vatrenih pristalica nekoliko vodećih klubova dostigle usijanje.

Izabrane vesti

Tako je sinoć, nekih 14-15 sati pred današnje prvo polufinale A-lige u kojem se sastaju Sidnej i Adelajd junajted, u najvećem gradu Australije viđen prizor svojstven evropskim „tifozima“. Grupa navijača Sidneja okupila se u blizini hotela u kojem je smeštena gostujuća ekipa i oko 3.00 ujutro počeo je višeminutni vatromet praćen navijačkim pesmama. Naravno, jedini cilj ove misije bio je da se igrači Adelajd junajteda probude usred noći i da se koliko-toliko poremeti njihov ritam pred utakmicu u kojoj je za fudbalere Sidneja ulog odbrana šampionske krune.

Navijači Sidneja, koje sebe nazivaju „kouv“ (The Cove), što u prevodu na srpski znači - zaliv i simbolizuje centralnu lokaciju grada na kojoj se nalazi i čuvena Sidnejska opera, pohvalili su se ovim „dostignućem“ na društvenim mrežama. Nenaviknuti na slične navijačke akcije, mnogi ljubitelji sporta su bili zaprepašćeni ovakvim ponašanjem i komentarišu ovaj noćni vatromet kao „nešto zastrašujuće“...

11.05: (1,65) Sidnej (3,70) Adelajd Junajted (4,90)

Naspavani ili ne, fudbaleri Adelajd junajteda će protiv Sidneja (11.05) morati da zapnu iz sve snage kako bi posle pet godina ponovo ušli u veliko finale A-lige. Na tom putu im stoji branilac šampionske titule i tim koji je igrao u tri od poslednja četiri meča za titulu prvaka Australije. Fudbaleri Sidneja imaju dodatnu motivaciju da još jednom dođu do finala, jer bi u tom slučaju bili u prilici da osvoje treću uzastopnu titulu šampiona, što u istoriji fudbala u ovoj zemlji nijednom klubu nije pošlo za rukom.

Trener Stiv Korika i njegov tim predvođen prvom zvezdom A-lige Milošem Ninkovićem, zasigurno su se nadali i očekivali da će im rival u polufinalu biti Brizbejn s kojim su lakše izlazili na kraj u poslednje vreme. S druge strane, još su im sveža sećanja na poslednji duel sa Adelajd junajtedom koji su igrali na domaćem terenu, a u kojem su u poslednjih 20 minuta uspeli da prokockaju prednost od 2:0 (meč završen 2:2).

Posebnu muku za stručni štab Sidneja, ali i za navijače ovog kluba, predstavlja činjenica da uoči finalne serije ne mogu da računaju na trojicu izuzetno važnih igrača, koji su protekle dve sedmice proveli s reprezentacijom Australije na kvalifikacionom turniru u Kuvajtu. Naročito strepe zbog odsustva golmana Endija Redmejna, na čije će mesto morati da iskuči neiskusni Tomas Hjuard-Bel (24) koji je do sada branio na samo četiri meča u A-ligi.

Izostanak standardnog desnog beka Rajana Granta prinudno će morati da nadomesti vezista Paulo Retre, dok će umesto pouzdanog štopera Rajana Mekgauana igrati Ben Vorland, koji je upravo iz Adelajda prešao u Sidnej pre tri godine i od tada odigrao samo 14 utakmica.

Dobra okolnost za šampione je što su imali 12 dana bez takmičarske utakmice, što je privilegija koju dobijaju samo dva prvoplasirana tima A-lige. Za razliku od njih, fudbaleri Adelajda su prošlog vikenda imali veoma teško gostovanje u Brizbejnu, gde su pre svega zahvaljujući Tomiju Juriću uspeli da preokrenu tok utakmice i zabeleže veliku pobedu od 2:1. Zanimljivo da jei Sidnej poslednji meč pred pauzu odigrao upravo u gostima protiv Brizbejna i pobedio sa rutinskih 2:0.

Za trenera Adelajda jedina glavobolja, ali prilično velika, je neizvesnost oko opasnog napadača Krega Gudvina, koji je i ove i proteklih sezona rešio mnoge utakmice Junajteda. Gudvin je propustio prvu rundu plej-ofa zbog povrede stopala i pod znakom pitanja je za današnju utakmicu.

AUSTRALIJA 1, PLEJ-OF - POLUFINALE

Subota

11.05: (1,65) Sidnej (3,70) Adelajd Junajted (4,90)

Nedelja

08.05: (1,65) Melburn Siti (3,70) Mekartur (4,90)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

SidnejA ligaAustralija 1Adelejd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara