Beloti igra, Florenci ne (© Reuters)
Beloti igra, Florenci ne (© Reuters)

Azuri protiv švedskog sindroma

Vreme čitanja: 7min | pet. 12.11.21. | 12:35

Mala zebnja da se u Rimu ne ponovi scenario iz Milana 2017.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Četiri godine je prošlo od milanske noći u kojoj je italijanski fudbal dotakao dno u svojoj istoriji: posle 60 godina Azuri se nisu kvalifikovali za Mundijal, budući da se u izgubili baraž sa Švedskom. Pred odlučujući meč za direktan plasman sa Švajcarskom za odlazak u Katar ne može se reći da bauk nesrećne večeri na San Siru ne kruži i iznad rimskog Olimpijskog stadiona.

Izabrane vesti

Naravno, sve je drugačije u odnosu na dvoboj sa Skandinavcima u 2017. Pre svega na klupi je selektor sa velikim S, Roberto Mančini a ne mediokritet, bez karaktera, kakav je bio Đan Pjero Ventura. Azuri su u međuvremenu konstruisali i novu reprezentaciju baziranu na miksu mladih i iskusnih fudbalera što je i rezultiralo osvajanjem titule prvaka Evrope.

Italija će biti prilično oslabljena za meč sa Švajcarskom, ali isto to može da se kaže i za sastav koji predvodi Murat Jakin. Azurima nedostaju Kjelini, Verati, Imobile, Pelegrini, Zaniolo, Florenci, Toloi, Spinacola. N drugoj strani su van stroja Džaka, Šeferović, Embolo, Zuber, Elvedi Fasnaht.

Razlika je u tome što Mančini ima mnogo veći izbor igrača i kvalitetnije alternative nego Jakin. Takođe, objektivno gledano Italijanima nedostaju dva ili tri startera (Kjelini i Ačerbi dele minutažu), dok su Švajcarci bez četvorice, petorice standardnih članove početne jedanaestorke. Povređenog Veratija u dresu Azura će zameniti Lokateli, dok će Beloti uskočiti na Imobileovo mesto.

Duel na Olimpiku će biti veoma važan za Denisa Zakariju. Igrač Borusije Mehengladbaha i Švajcarske je na meti Rome i Juventusa koji žele da ga angažuju več u januaru budući da mu ugovor sa nemačkim klubom ističe sledećeg juna.

Statistika je apsolutno na strani Italije budući da je zabeležila 29 pobeda uz 23 remija i samo osam poraza uz gol razliku 110:67. Takođe, u svežem sećanju je i meč u Bazelu na kome je Italija dominirala, a Švajcarce je od poraza spasio golman Zomer koji je imao fantastično veče na stadionu na kojem se afirmisao kao čuvar mreže.

Projektovani sastavi

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Ačerbi, Emerson - Barela, Žoržinjo, Lokateli - Kjeza, Beloti, Insinje.

ŠVAJCARSKA (4-3-2-1): Zomer - Vidmer, Akanđi, Šar, Rodrigez - Zakarija, Frej, Frojler - Šaćiri, Stefen – Okafor.

LOTITO OPTUŽIO AZURE ZA POVREDE IGRAČE LACIJA

Predsednik Lacija Klaudio Lotito nije propustio još jednu priliku da pokaže težak karakter i sklonost da veruje i širi teorije zavera. Poslednja izgleda i zvuči urnebesno pošto je optužio nacionalnu selekciju i njeno medicinsko osoblje za povrede igrača Lacija. Gazda rimskog kluba je iskoristio poslednju povredu Čira Imobilea da uperi prst u Mančinija i njegove saradnike da ih okrivi za zdravstvene probleme svojih igrača.

Iz Koverčana su odmah odgovorili Lotitu podvlačeći da Imobile nije obavio nijedan trening sa Azurima i da se pojavio na prozivci već povređen zbog čega je vraćen u Rim. Medicinsko osoblje italijanske selekcije je navelo da je povreda lista napadača posledica problema sa levim kolenom na poslednjim mečevima u dresu Lacija. U suštini, Sari je napravio medveđu uslugu Imobileu, jer ga nije poštedeo i pored bola u levom kolenu što je proizvelo kolateralnu štetu povrede lista.

U svakom slučaju, u sledećim satima će se znati koliko će Imobile morati da odsustvuje sa terena. Centarfor Nebeskoplavih će morati da nauči u sledećim mesecima da bolje upravlja svojim telom. Čiro je već zašao u četvrtu deceniju života i ako želi da traje biće neophodno da koriguje stil igre koji je veoma iscrpljujući i zahtevan.

JUVE BEZ KJELINIJA PROTIV LACIJA I ČELSIJA

Kapiten Juventusa Đorđo Kjelini će gledati sa tribina ili na televizoru klupske drugove protiv Lacija i Čelsija. Iskusni defanzivac će se vratiti, najverovatnije, tek početkom decembra na teren.

Problem Maksa Alegrija nije toliko odbrana, budući da ima nekoliko alternativnih solucija, koliko napad. Četvorica špiceva (Morata, Dibala, Ken i Kjeza) postigli su u šampionatu samo osam golova u prvih 12 kola. Primera radi, sam Kristijano Ronaldo je u prošloj sezoni na svom kontu u ovo doba imao 12 golova, za trećinu više nego svi napadači Bjankonera zajedno.

Posebno brinu Morata i Ken, zatresli su jednom odnosno dva put mrežu prvenstvu. Dibala, i pored toga što je bio povređen i odigrao je tek polovinu utakmica, najefikasniji je među napadačima Stare dame sa tri pogotka.

LEAO, ERNANDEZ I BENASER TRAŽE ČETIRI PUT VEĆE PLATE

Postoji i tamna strana uspešnog starta sezone Milana u šampionatu i vidnog napretka pojedinih igrača. Poučen iskustvom sa Donarumom, Kesijem, Romanjolijem i Čalhanogluom, Rosoneri žele da produže ugovore sa najboljim igračima anticipirajući prilično istek njihovih ugovora.

Naime, i pored toga što Leau, Ernandezu i Benaseru ugovorne obaveze sa Rosonerima ističu u 2024, tehnički direktor Paolo Maldini želi da do kraja ove godine, ili barem pre završetka sezone, produži njihove ugovore do 2026. Naravno, potez Milana bi bio praćen značajnim povećanjem primanja koji bi stupili na snagu odmah ili od početka sledeće sezone.

Između ponuđenih cifri od strane kluba i zahteva igrača postoji određena razlika. Leao trenutno prima 1.400.000 evra, Milan nudi 3.5000.000, a Portugalac traži milion više. I Teo Ernandez, čija primanja iznose u ovom trenutku 1.500.000, ima mnogo veće pretenzije nego što je Milan spreman da plati. Francuz zahteva 5.500.000 evra, a Milan stavlja na sto 4.000.000 evra, ista situacija je i sa Benaserom.

I dok Paolo Maldini radi na pronalaženju kompromisa sa svojim igračima, Stefano Pioli trlja ruke jer je na putu da posle pauze ima na raspolaganju i tri vrlo važne rezerve, odnosno alternative, u nastavu prvenstva. Florenci, Bakajoko i Mesijas su se oporavili od povreda i biće na raspolaganju za meč sa Fjorentinom. Njih trojica su, dosada, odigrali zajedno samo 357 minuta u prvenstvu.

Da je ovo sezona Milana pokazuje i činjenica da će Fjorentina igrati na Frankiju proitv Rosonera bez startnog tandema centralnih bekova Nikole Milenkovića i Lukasa Martineza Kvarte zbog kartona. Golman Drongovski je i dalje van stroja, a Niko Gonzales je i dalje pozitivan na kovid-19. Uz sve to i Matija Nastasić nije baš skroz fit.

INTEROV STRAH OD PAUZA U PRVENSTVU

U Apijano Đentileu su prilično zabrinuti zbog Edina Džeka koji i dalje pokušava na sve načine da igra za selekciju BiH i pored velikog rizika da se teže povredi i ostavi na cedilu klub koji ga plaća godišnje gotovo sedam miliona evra.

Inter je platio skupo ceh reprezentativnih nastupa svojih igrača u ovoj sezoni. Sa Sampdorijom je remizirao posle prednosti od dva gola, a u Rimu je doživeo debakl protiv Lacija i pored prednosti i dominacije na terenu u prvih 60 minuta meča. Oba puta je pad kondicije i koncentracije, ali i odsustva važnih igrača, bio vezan za reprezentativne avanture.

Protiv Napolija, Simone Inzagi će imati dupli zadatak sa svojim igračima, odnosno da promeni tendenciju posle pauza u šampionatu zbog obaveza reprezentacije i da konačno osvoji tri boda protiv jednog velikog tima.

LUKIĆEVA RENESANSA

Saša Lukić i Đorđo Kjelini (© Reuters)Saša Lukić i Đorđo Kjelini (© Reuters)

Saša Lukić je u ovoj sezoni doživeo preporod, piše danas Gazeta delo sport. Srpski rerpezentativac je ispravno odlučio prošlog leta da odbije ponudu Spartaka iz Moskve koja je bila unosnija od ugovora koji ima sa Torinom i pokuša da sa Ivanom Jurićem napravi kvalitativni skok u svojoj karijeri.

Hrvatski stručnjak je od starta imao jasnu ideju u kojoj ulozi Lukić može da pruži najviše. Za razliku od svojih prethodnika koji su Srbinu stalno menjali ulogu i koristili ga da zatvara rupe u timu zbog povreda ili slabe forme drugih igrača, Jurić je od početka Sašu uvrstio u stubove Torina, videći u njemu klasičnog igrača veznog reda koji ti garantuje i kvantitet i kvalitet.

Reprezentativac Srbije je bio starter na 11 od 12 utakmica u Seriji A i odigrao je 948 minuta opravdavajući poverenje hrvatskog stručnjaka. Novi momenat u karijeri veziste Torina je kontinuitet dobrih partija. Saša je i u prethodnim sezonama znao da veže par odličnih nastupa, a onda bi se gubio u proseku ili sivilu, sa Jurićem na klupi, njegov doprinos je konstantan i nikada ne silazi ispod traženog minimuma. Kako zaključuje Gazeta, Lukić je postao esencijalni igrač Granata u ovoj sezoni.

BOLONJA DOBIJA NOVI STADION

Bolonja plovi sa raširenim jedrima u Seriji A pod komandnom palicom kapetana Siniše Mihajlovića i vlasnik kluba Džo Saputo želi da prati korak, zajedno sa prestonicom Emilije.

Postignut je dogovor da se početkom 2023. godine počne sa radovima na rekonstrukciji stadiona Renato Dal’Ara. Ceo posao će koštati oko 100.000.000 evra: 60.000.000 će dati Saputo, a 40.000.000 grad. Predviđeno je da gradske vlasti daju novo fudbalsko zdanje na korišćenje Bolonji u narednih 40 godina.

Istovremeno, Bolonja će izgraditi privremeni stadion na kome će igrati dok se Dal’Ara bude renovirao. Taj projekat će ići kompletno na teret Saputa i koštaće između 10.000.000 i 15.000.000 evra. Bolonja će imati pravo ekskluzivnog korišćenja privremenog stadiona deset godina, a po povratku na Dal’Aru, u tom objektu će nastupati omladinski i ženski tim Bolonje, dok će grad preuzeti brigu i troškove održavanja od 2033.


tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeBuongiorno ItaliaŽeljko PantelićAndrea BelotiSaša LukićTorinoKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara